6/7/09

14ο Αντιρατσιστικο Φεστιβαλ. Πανω απο 25000 ανθρωποι διατρανωσαν: Το μελλον μας χωραει ολους!


Οτι ωραιοτερο κι οτι πιο ελπιδοφορο ειδα κι εζησα τον τελευταιο καιρο απο την ελληνικη κοινωνια μας ηταν αυτη η συγκεντρωση. Οτι πιο ομορφο και δημοκρατικο στοιχειο της υπαρχει, ηταν εκει. 25000 Ανθρωποι, δημοκρατες, με ψηλα το κεφαλι, νεοι και νεες ατιθασοι κι ωραιοι, οι πιο ανοιχτες συνειδησεις, τα πιο καθαρα βλεμματα, οι πιο μεγαλες καρδιες του τοπου μας ηταν ολοι εκει. Αυτη η αμετανοητη αριστερα της Ελλαδας που περα απο κομματα και πολιτικες συνιστωσες δε συμβιβαζεται και δεν υποκυπτει, ηταν εκει.
Απο που λοιπον αλλου να περιμενει κανεις ενα καλυτερο αυριο, παρα απ αυτο το κομματι της Ελλαδας?Σε τετοιους κρισιμους καιρους επελασης του συντηρητισμου, της ανασφαλειας και της ξενοφοβιας η απαντηση ηταν εκει. Το δηλητηριο υπαρχει αλλα και το αντιδοτο το ιδιο. Ηταν εκει και το κρατουσαν επι τρεις μερες στα χερια τους δεκαδες χιλιαδες "γιατροι".

Χωρις λογια...

Ηταν η στοργικη αγκαλια του αδρεφου προς τον αδερφο. Ηταν το χαδι στη πλατη του φιλου στο φιλο. Ηταν η δυνατη χειραψια μεταξυ αγνωστων συναγωνιστων. Ηταν η μεγαλειωδης διαδηλωση των πολλων εναντια στην εκμεταλλευση των λιγων. Ηταν τα χαμογελα ανθρωπων καθε εθνικοτητας που κατω απ το ιδιο φως της αγαπης και της αλληλεγγυης ηταν το ιδιο Ενα αστραφτερο χαμογελο της ζωης , της χαρας, της συνυπαρξης, της ισοτητας , της δημιουργιας.
Ηταν το γαργαρο γελιο των μικρων παιδιων απο καθε μερια του κοσμου, που σ εκανε να νοιωσεις ποσο λιγο δικο σου και ποσο πολυ δικο τους ειναι το μελλον αυτου του πλανητη και ταυτοχρονα σου μαθαινε ποσο ανοητη ειναι καθε σου επιφυλαξη σχετικα με το ποσο εφικτο ειναι να ζουν οι ανθρωποι ειρηνικα κι αδελφωμενα τις ουτως η αλλως πεπερασμενες ζωες τους.

Κι αυτος ο κοσμος ειναι πολυχρωμος, δεν ειναι ασπρομαυρος. Το φως ειναι πολυχρωμο. Δε μπορεις λοιπον να κλεινεις τα ματια στο φως. Δε ειναι στη φυση του ανθρωπου να ζει στο σκοταδι. Ποσο μαλλον να του αρεσει. Δε μπορει κανεις να ζει στο σκοταδι. Στο σκοταδι δε βλεπεις, εισαι τυφλος. Εισαι μονος, εισαι αδυναμος. Στο σκοταδι αγριευεις. Στο σκοταδι ζουν τα πιο μαυρα ενστικτα. Στο σκοταδι δεν υπαρχει μελλον, μονο παγωνια και τρομος. Οι πιο εφιαλτικοι μελλοντες μας ειναι γραμμενοι εκει οπου δεν υπαρχει χρωμα, εκει οπου δεν υπαρχει φως.Το Ανοιχτο Σχολειο Μεταναστων Πειραια ηταν φυσικα εκει!


Ομως αυτο το τριημερο στου Ρεντη τα χρωματα ηταν αμετρητα και το φως αναστασιμο.
Και φωτισε παρα πολλα χιλιομετρα μακρυα. Ενας γιγαντιος φαρος ελπιδας φωτισε την Αθηνα απ ακρη σ' ακρη κι εστειλε στους εκατονταδες χιλιαδες μεταναστες-προσφυγες της ενα χαρμοσυνο μηνυμα. Το μηνυμα πως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΙ !
Πως θ' αγωνιστουμε διπλα τους για να βρουν κοντα μας ενα ποτηρι γαλα, λιγο ψωμι και ενα χαρτινο καραβακι για τα επομενα ονειρα τους.

Γευσεις υπεροχες απ ολο τον κοσμο!


Κι αυτοι αληθινα συγκινημενοι σφιχτηκαν στην αγκαλια μας, δακρυσαν στον ωμο μας και μας χαρισαν το μεγαλυτερο χαμογελο της καρδιας τους. Το χαμογελο της αποφασης να μην το βαλουν κατω. Της αποφασης να συνεχισουν να αγωνιζονται μαζι μας για τις οικογενειες ολων μας, για τα παιδια ολων μας για ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΜΕΛΛΟΝ που τελικα ναι, ΜΑΣ ΧΩΡΑΕΙ ΟΛΟΥΣ!
Doretta Carter εν δρασει...

(Ξεπέρασαν τους 25.000, σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι Αθηναίοι και οι μετανάστες που συμμετείχαν στο 14ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, το οποίο φέτος διοργανώθηκε στην περιοχή του Ρέντη, σε ελάχιστη απόσταση από το Τμήμα Αλλοδαπών. Μέσα στη βιομηχανική περιοχή, Ελληνες και μετανάστες τραγούδησαν και χόρεψαν μαζί, με μουσική από κάθε γωνιά της Γης. Υποστηρίζοντας πως «μαζί πρέπει να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά μας».

Μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά ήταν φέτος η παρουσία των μεταναστών στο τριήμερο αντιρατσιστικό φεστιβάλ. Οι ίδιοι (μέλη μεταναστευτικών κοινοτήτων) μίλησαν για την ανάγκη να οργανωθούν για ν' αντιμετωπίσουν το αρνητικό κλίμα που διαμορφώθηκε με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης και την αύξηση κρουσμάτων ρατσισμού. Επίσης, πολυάριθμη ήταν και η παρουσία της νεολαίας, που δεν αρκέστηκε μόνο να παρακολουθεί τις συναυλίες αλλά εκδήλωσε ενδιαφέρον για συμμετοχή σε οργανώσεις αλληλεγγύης. Συγκριτικά με προηγούμενα φεστιβάλ, μεγαλύτερη ήταν επίσης η συμμετοχή στις συζητήσεις, αν και ήταν πολλές κι έγιναν παράλληλα.

Περισσότερες από 300 οργανώσεις έστησαν περίπτερα στο Πάρκο Ειρήνης. Οργανώσεις περιβαλλοντικές, αντιπολεμικές, κατά της παγκοσμιοποίησης, των διακρίσεων, συνδικαλιστικοί φορείς. Ανάμεσά τους, στήθηκαν τα περίπτερα 60 οργανώσεων μεταναστών απ'όλο τον κόσμο.

Μουσικά σχήματα μεταναστών δεύτερης γενιάς ανέβαιναν κατά δεκάδες στη σκηνή. Σε άλλη εξέδρα, δεκάδες ήταν αυτοί που στάθηκαν όρθιοι παρακολουθώντας τη συζήτηση για την άνοδο της ακροδεξιάς και του ρατσισμού. Πιο κάτω, οι Μαροκινοί κερνούσαν τσάι με μέντα όποιον περνούσε από το περίπτερο)*.


* απο enet.




14 σχόλια:

proletarian είπε...

Καταπληκτική η ανάρτησή σας. Οι φωτοφραφίες και το κείμενο σας. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας και χαίρομαι που υπάρχει μπλογκ σαν το δικό σας που προβάλει αυτά τα θέματα. Τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να σταθούμε δίπλα στους μετανάστες και ενωμένοι, να δείξουμε επιτέλους τη δυναμή μας. Λυπάμαι μόνο που δεν ήμουν εκεί μαζί σας στο φεστιβάλ, αλλά έτσι είναι αυτά, το μέλλον δεν περιμένει κανέναν! Ή θα είσαι εκεί έτοιμος ή τα γεγονότα θα σε ξεπεράσουν.

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

@ Bafana,

Αρα λοιπον, την επομενη φορα σε περιμενουμε διπλα μας, ε?
Να σαι καλα, θα τα λεμε.

akrat είπε...

καλημέρα
εύχομαι να πάνε όλα καλά όπως τα ορίζετε.
διατηρών την διαφωνία μου ο μόνος δρόμος είναι Η ΕΠΡΑΚΤΟΣ εφαρμογή των ιδεών και των σκέψεων.
Όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου θα βάλουμε ήσυχα κάτω τα αποτελέσματα και θα δούμε...

phlou...flis είπε...

όλη η αμετανόητη αριστερά ήταν εκεί... Δικαίως δλδ οι άλλοι αποκαλούνται συντήρηση. Φαντάζομαι πως ο Καρατζαφέρης θα εκφώνησε τον ...πανηγυρικό της ημέρας

Νικόλας Παπανικολόπουλος είπε...

Ούτε που είχα ακούσει γι αυτό το φεστιβάλ! Μπράβο σου που μετέφερες εδώ, λίγη από τη ζεστασιά του... :))

Καλησπέρα!

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

Φλουφλης

Καλο! Παντα δεικτικος με χιουμορ και νοηματα...

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

Aνεμοσκορπισματα,

Καλησπερα φιλε. Δεν ειναι πολυ παραξενο που δεν ηξερες σχετικα αφου και μετα τη ληξη ενος τετοιου γεγονοτος οι μονοι που εγραψαν γι αυτο σχετικα ηταν η Ελευθεροτυπια και η Αυγη νομιζω. Κανενας αλλος!Ουτε Τα νεα, ουτε Το βημα ουτε κανεις!Και βεβαια κατι λεει αυτο, ε?

Ειρήνη Λιβανού είπε...

Λυπάμαι που δεν τα κατάφερα να είμαι εκεί. Η ανάρτησή σου μας έβαλε στο κλίμα, το οποίο, όπως φαίνεται, ήταν εκπληκτικό. Είναι παρήγορο το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι παρακολούθησαν το αντιρατσιστικό φεστιβάλ.
Νομίζω πως σιγά σιγά ο κόσμος ενημερώνεται και αντιμετωπίζει με άλλο μάτι τους μετανάστες. Εξάλλου ...."για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή".

ceralex είπε...

Υπέροχο ρεπορτάζ!!!
Μπράβο!! Σε κάτι τέτοια μέρη εμφανίζεται μια ελπίδα κιένα αληθινό χαμόγελο!

Να είσαι καλά αγαπητέ!

Ελένη Λιντζαροπούλου είπε...

Θαυμάσιο... θαυμάσιο... θαυμάσιο...

Αναδημοσιεύω στο ιστολόγιο του σχολείου αμέσως...

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

Ειρηνη Λιβανου,
Ceralex,
big mama,

Ειναι πραγματι αυτη η μεγαλη συμμετοχη σ ενα τετοιο φεστιβαλ πολυ πολυ ελπιδοφορα. Κι ειναι ταυτοχρονα μια ηχηρη απαντηση σ ολους αυτους που προσπαθουν να εκμεταλευτουν τις φοβιες και τις προκαταληψεις των ανθρωπων για τα δικα τους μαυρα συμφεροντα. Ο λαος δειχνει πως μαθαινει, πως ενεργοποιειται και δρα.
Βεβαια θελει δουλεια πολυ, αλλα γι αυτο ειμαστε ολοι μας εδω...
Και του χρονου λοιπον ακομα πιο πολυ, πιο μαζικα, πιο ηχηρα!

Καλο βραδυ σ ολους τους φιλους.

Artanis είπε...

Πολύ όμορφα όλα, καλέ μου...Χαίρομαι που πέτυχε και που περάσατε όλοι καλά...
Φιλιά πολλά...

Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε...

Ευχαριστούμε για το άρθρο, φίλε!

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

@ Artanis μου φιλια κι απο μενα.

@ Σκυλε της...
Να σαι καλα. Ομολογω πως οι δικες σου φωτο ειναι μακραν καλυτερες. Μπραβο λοιπον σε ολους.