18/5/08

Ελενη

Κεντρο Αθηνας. Καποιο βραδυ .
Η κοπελα με βαθια κι αργοσυρτη φωνη, ζηταει στο περιπτερο ενα μιλκο και δυο σοκοφρετες.
-Ποσο κανουν?
-Δυο και εικοσι, της απανταει η ηλικιωμενη περιπτερου.
Παει να πληρωσει με μονολεπτα, διλεπτα και πενταλεπτα. Η περιπτερου αγανακτισμενη την αποπαιρνει.
-Τι' ναι αυτα κοριτσι μου, της λεει κοιτωντας την αγρια αλλα και μ απορια.
-Γιατι λεφτα δεν ειναι κι αυτα?, της λεει η κοπελα.
-Μα που να τα μετρησω στην ηλικια μου.
-Αμα δε μπορεις φερτα να τα μετρησω εγω, της γυριζει.
- Ασε, παρτα , δε θελω χρηματα, της λεει η περιπτερου κουνωντας το κεφαλι της πιθανως απο λυπηση για ...οτι εβλεπαν τα ματια της.
Τοτε ξαφνικα, εκεινη ξεσπαει σ' ενα παραπονο σα μικρου παιδιου και βουλιαζοντας σε λυγμους αρχιζει να παραμιλα παραξενα λογια.
- Γιατι δε θες λεφτα ρε?, τι ειμαι εγω , ε , τι ειμαι εγω? .Θελω να πληρωσω! Μ' ακους , θελω να πληρωσω, της φωναζει και σωριαζεται στο πεζοδρομιο.
Η περιπτερου ταραζεται, σαν να βουρκωσε μαλιστα και βγαινει εξω να δει τι συμβαινει και να της δωσει πισω τα χρηματα. Τα ματια της μικρης την ειχαν αναστατωσει. Το βλεμμα της. Ναι ναι .Το βλεμμα της. Αυτο την ειχε αναστατωσει. Μα ειχε καταλαβει. Η κοπελια δεν ητανε καλα. Τι λεφτα να της παρω σου λεει στην κατασταση της. Την ενοιωθε καλα η περιπτερου. Ειχε χασει το εγγονι της απ' τα ναρκωτικα περυσι τον Σεπτεμβρη στις 22 και ηξερε απο πρωτο χερι τι παει να πει δηλητηριο.
Μα σαν να μην ηταν μονο αυτο...
Κλαιγοντας κι αυτη τωρα προσπαθει να την συνεφερει. Ελα καλη μου παρτο και φυγε , παρτο σου λεω." Παρατα με μωρη!" της ουρλιαζει η μικρη." Ασε με σου λεω μαλακω. Ασε μεεεεεε! Σακηηηηηη!"
Περαστικοι μαζευονται . Καποιοι σταματουν επιτοπου και σχηματιζοντας γυρω τους εναν κυκλο, κολλανε πανω τους σαν μελιγκρα στα φυλλα των φυτων.
Αλλοι πισω τους φωναζουν. "Φωναχτε την αστυνομια" ο ενας. "Ανοιχτε ρε παιδια!" ο αλλος. "Την ξερω την κοπελα, δεν ειναι καλα", ο τριτος.
Η περιπτερου προσπαθει να δωσει εξηγησεις στους δημοσιους δικαστες. Αναγκαζεται και φωναζει κι αυτη. Μα μεσα στο χαμο που ν' ακουστει...
Η κοπελα ουρλιαζει "παρατα με , Σακη μου, το μιλκο, παρατα με σου ειπα, οχι ετσι, φερτο πισω, εσυ φταις, θελω να πληρωσω..." και αλλα τετοια. Η περιπτερου νοιωθει να της ανεβαινει η πιεση στο κεφαλι μα δεν προλαβαινει να κανει το παραμικρο. Λιποθυμα και πεφτει πανω στην κοπελα. Την ειχε μολις αναγνωρισει...
Αυτη λες και την πλακωσε κανενας λεπρος ουρλιαζει, "Ααααα, φυγε απο πανω μου σου ειπα. Βοηθεια! Σακηηηηη!" Σπρωχνοντας την, την κατεβαζει απ' το κορμι της και την σπρωχνει διπλα της.
Οι "μελιγκρες" τα 'χουν χασει εντελως. Μα οσο τα χανουν με την απροσμενη εξελιξη, τοσο αχορταγα ρουφανε απ' το ζουμι της. Καποιος ακουγεται "μα δεν υπαρχει λοιπον αστυνομια στο κεντρο της Αθηνας?"
Ξαφνου, εμφανιζονται δυο μηχανες με φαρους αναμμενους. "Καντε ολοι στην ακρη", φωναζουν. "Ειναι πρεζου, ειναι πρεζου!" τους φωναζουν καποιοι.
Ελεγχουν την ηλικιωμενη γυναικα πιανοντας τον καρπο και το λαιμο της. "Οχι αυτη η αλλη!" τους ξαναφωναζουν. "Σκαστε ρε ηλιθιοι" τους απαντουν τα οργανα, το καταλαβαμε. Κοιτιουνται μεταξυ τους. Κοιτουν αμεσως την κοπελα. Καποιος φωναζει "αυτη το εκανε, αυτη". Κι αλλοι συνηγορουν αμεσως."Αυτη αυτη!" Το οργανο αστραπιαια της περνα χειροπεδες. "Το μιλκο μου ρε μαλακα" ουρλιαζει αυτη."Το μιλκο, τα λεφτα, Σακηηηη! Θελω να πληρωσω, ακουτε ρε καθικια , να πληρωσω!..."
Το ασθενοφορο που εφτασε μετα απο λιγο διαπιστωσε το μοιραιο. Ολα ειχαν τελειωσει.
Λιγη ωρα αργοτερα δεν υπηρχε κανεις στο σημειο. Ειχαν φυγει ολοι στις δουλειες τους.
Η περιπτερου στο νεο της "σπιτι" κι η κοπελα στο δικο της γνωριμο "εξοχικο". Μονο που τωρα, θα εμενε μαλλον μονιμα εκει μεχρι να... πληρωσει!
Κανενας Σακης δεν εμφανιστηκε ποτε, ουτε κατα τη διαρκεια του συμβαντος, ουτε ποτε αργοτερα στη φυλακη.
Η Ελενη (ετσι ηταν τ΄ονομα της κοπελας) ηταν καποια εποχη φιλεναδα του εγγονου της περιπτερους. Η καημενη η περιπτερου την ειχε αναγνωρισει. Ηξερε πως κι αυτη απο παλια ειχε το προβλημα του εγγονου της και πως αυτος ηταν παντα πολυ ερωτευμενος μαζι της.
Η Ελενη εμεινε εναμιση χρονο αδικα προφυλακισμενη. Επειτα αθωωθηκε και βγηκε.
Ειχε πληρωσει...για ολα.
Οταν εμαθε ποια ηταν η περιπτερου συγκλονισμενη αποφασισε ν' αλλαξει ζωη. Μετα απο δυο χρονια ειχε αποτοξινωθει κι ειχε κανει και οικογενεια. Στο κοριτσακι της μαλιστα εδωσε το ονομα της περιπτερους. Αγαπη!

29 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία και συγκινητική ιστορία! Μόνο που τη μάστιγα των ναρκωτικών δεν μπορούμε να τη νικήσουμε με συγκινητικές και δακρύβρεχτες προσωπικές ιστορίες. Θέλει πρόληψη και καταστολή ταυτόχρονα. Και εννοώ καταστολή για τους μεγαλοκαρχαρίες με τις βίλες και τα κότερα που τα εμπορεύονται και όχι για τους δύστυχους ασθενείς που τα διακινούν για τη δόση τους και μόνο. Αλλά είναι πολλά τα λεφτά.... Και ποιός να αποφασίσει να τους κυνηγήσει.... Και από την άλλη, ποιός ασχολείται με τους δυστυχείς ασθενείς αυτού του πλανήτη.... Αυτούς τους κακόμοιρους πεινασμένους, εξαρτημένους, εξαθλιωμένους που τους χρειάζονται οι 'πολιτισμένες' κοινωνίες για να αναδεικνύουν τη δική τους 'πολιτισμένη' ζωή....
Μεγάλο το θέμα των ναρκωτικών που έθιξες. Και άλυτο. Όπως και τόσα άλλα. Πείνα, ανθρώπινα δικαιώματα, παιδική εκμετάλευση (εργασία, βία, εμπόριο οργάνων...), πόλεμοι, φυσικές καταστροφές και τόσα άλλα που όταν τα σκέφτεται κανείς έτσι του' ρχεται να αλλάξει πλανήτη ή να ρίξει μια και να τον κάνει αστρική σκόνη τούτο τον πλανήτη που ζει η 'ανώτερη μορφή ζωής' της Γης.
Και πάλι μπράβο σου γιατί έχεις τον τρόπο να θίγεις τεράστια προβλήματα μέσα από ανθρώπινες καθημερινές ιστορίες. Ελπίζω να ακολουθήσει μεγάλη κουβέντα με αφορμή το ποστ σου.
CaRa

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

CaRa
Ευχαριστω για τα καλα λογια.Καμμια φορα σκεφτομαι πως εστω κι ετσι, εξιστορωντας δλδ τετοιες ιστοριες ισως βοηθαμε κι αλλους να σκεφτουν πανω στα ζητηματα κι ετσι να συμβαλλουμε με το τροπο μας στο να διαμορφωθει μια πλατια λαικη συνειδηση σχετικα με το ποιοι πραγματικα φταινε και ποιοι ειναι τελικα απλως τα θυματα.
Προσυπογραφω τα σχολια σου και ελπιζω να βρεθουν κι αλλοι στο ιδιο μηκος κυμματος.
Την καλημερα μου.

akrat είπε...

φίλε μου...
τι να πούμε..

Giousurum είπε...

Mas edoses mia pragmatika dynati istoria alla kai trofi gia to myalo kai tin kardia. Kali sou mera.

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

@ Φιλε akrat
Tο θεμα ειναι οτι ακριβως πρεπει να μιλαμε ολοι γι αυτα διοτι ακομα κι αν δεν εχει συμβει κατι αναλογο σε καποιον δικο σου ανθρωπο ως τωρα δεν ειναι και τοσο απιθανο να συμβει στο μελλον.

@Φιλε giousouroum
Eτσι ειναι οπως το λες.Και για το μυαλο και για την καρδια.Των ευαισθητων και των υποψιασμενων θα συμπληρωνα εγω.

Ανώνυμος είπε...

@arkat
Να πούμε φίλε μου, να πούμε. Γιατί αν δεν πει κανένας μας, τότε θα πούνε οι επιτήδειοι γλυκά λογάκια περί 'απόδρασης', 'ονείρου', 'απογείωσης' κλπ στα αυτιά των παιδιών μας, των παιδιών του φίλου μας, του γείτονά μας, των παιδιών σου.
Και τότε θα είναι πολύ αργά για όλους μας...

@exoptonkyklo
Την καλημέρα μου.

CaRa

Artanis είπε...

Να υποθέσω οτι ο εγγονός της περιπτερούς ήταν ο Σάκης, ή μήπως τελικά ήταν κάποιος άλλος, γιατί εγώ, ως ρομαντικό άτομο, έκανα συνδυασμούς...
Πολύ ωραία ιστορία, με συγκίνησε η γηραιά κυρία, όπως και η αντίδραση της κοπέλας, απέναντι στη "δωρεά"...
Καλό σου απόγευμα...

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

artanis ως ρομαντικο ατομο δεν ειναι καλυτερα να μενουν μερικα πραγματα αγνωστα...?
Καλησπερα κι απο μενα.

Νατασα είπε...

Όμορφο.
Δυνατό.
Αληθινό.
Βατό.
(το έβαλα και στο πρόσωπα, αν δεν σε πειράζει)
Καλό βράδυ

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

Νατασα μου σ ευχαριστω.Φυσικα και δεν με πειραζει.Δεν ηξερα τα "προσωπα".Ομορφο μπλογκ.Να σαι καλα φιλη.

Ανώνυμος είπε...

@exoaptonkyklo
Καλημέρα. Λυπάμαι πολύ που ο έξυπνος τρόπος που διάλεξες για να θέσεις το τεράστιο πρόβλημα των ναρκωτικών δεν έγινε αφορμή για κουβέντα πάνω στο θέμα. Αντίθετα τα σχόλια ήταν ελαφρά και επιβραβευτικά του τρόπου γραφής σου, αλλά για την ουσία μηδέν.

@ολους τους σχολιαστες
Ρε παιδιά έλεος!! Ο άνθρωπος δεν ήθελε να μας κοινωποιήσει την ιστορία της περιπτερούς και όλων των άλλων προσώπων. Αν δεν έχετε κάποιο σχετικό σχόλιο να κάνετε, τότε αφήστε τις ψευτοευγένειες του τύπου 'καλημέρα' 'τα φιλιά μου' και τα κολακευτικά σχόλια για τον τρόπο γραφής του exoaptonkyklo.
Λίγη ουσία επιτέλους! Εχουμε βαρεθεί την ελαφρότητα των ΜΜΕ, μην την αντιμετωπίζουμε και στα blogs τώρα.

CaRa

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

CaRa
Και λιγο "ψαλσιμο" καμμια φορα δεν κανει κακο.
Ετσι, να ταρακουνιομαστε που και που!
Καλημερες.

Y. K. είπε...

ηθελα κι εγω να σου πω ενα "μπραβο", ενα "ομορφο κειμενο, σταζει αληθεια"
αλλα να..διαβασα της καρα το σχολιο και καταπια τη γλωσσα μου.
εχει δικιο.
μα με τις συζητησεις ειναι που εχουμε καταληξει σε αυτο το σημειο..
κατω απο το σπιτι μου ειναι γραφεια του KEΘΕΑ. περιττο να αναφερω πως ηλικιες πανω απο 25 δεν βλεπεις να μπαινοβγαινουν.
ειναι μετα και "οι λιστες της ντροπης" που για να απεξαρτηθει καποιος πρεπει να σκασει φραγκα και να εχει βισμα και μεχρι τοτε ποιος ξερει αν θα εχει πεθανει.
τα ναρκωτικα? αργος θανατος. σαρακι που καταβροχθιζει τους νεους και τα ονειρα τους.
δεν ξερω μια κοινωνια με σαθρα θεμελια σαν τη δικη μας πως μπορει να βοηθησει..
στεγνα προγραμματα. οσο πιο πολλα και εθελοντικη εργασια και να τους δωσουμε τροφη για σκεψη και κινητρο για ζωη κατ'επεκταση

καλησπερες

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

Αγαπητη alicια,
Ειναι γεγονος πως η CaRa μας επανεφερε "στην ταξη" και δεν ειχε αδικο.Ομως, μου φαινεται πως οσοι σχολιασαν το post "χωρις ουσια", ισως να επεσαν στη λουμπα αυτης της ψυχολογιας του λαου, της απογοητευσης πως τιποτα δεν μπορει ν αλλαξει και να καλυτερεψει σ αυτον τον τοπο.Ναι ειναι λαθος αλλα με τοσα που εχουν τραβηξει ολοι...Καπως ετσι μου φαινεται.

Λαμπηδονα είπε...

Τρομάζω στην ιδέα των ναρκωτικών
όπως και όποιος έχει παιδιά μικρά.
Απο το δήθεν κράτος δούλεια δεν πρόκειται να γίνει μια και πάντα
ήτανε με τους δυνάτους έτσι πρέπει
εμείς απο το σπίτι να προφύλαξουμε τα παιδιά μας που είναι η νέα γενιά
με την ενήμερωση και την σωστή διαπαιδαγώγηση.

phlou...flis είπε...

τελικά πίσω από τα δράματα υπάρχον αληθινές ιστορίες. Τι να σου κάνουν και τα ...εκατό και δε ξέρω ποιοι άλλοι. Ενημέρωση χρειάζεται και προσέγγιση στην ανθρώπινη διάσταση. Τη δεύτερη, δύκολο να τη βρούμε. Και ποιος να μας τη ...διδάξει;

Unknown είπε...

ιστορίες της νύχτας που σαν βγαίνει το φως πάνε παραπέρα...

...τα μάτια της ψυχής όμως βλέπουν παντού...

...ιδίως στο σκοτάδι...

φιλιά βρόχινα...

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

@ Λαμπηδονα
Ο τρομος δεν ειναι η λυση.Η ενημερωση ναι.Η εξοικιωση με το ζητημα ναι.Η συμμετοχη οπου μπορει ο καθενας ναι.Ο εθελοντισμος ναι.Η θεσμοθετηση νεων πρακτικων ισως.Μα πανω απ ολα το τελος της απαθειας και της νοοτροπιας οτι δεν θα συμβει ποτε σ εμενα παρα μονο στον αλλον.

@ Phlou flis
"Ποιος να μας την διδαξει..."
Απο ενα κρατος παντως που εχει μαθει να εξαντλει τις δυνατοτητες του στο να φυλακιζει εξοντωτικα αρρωστους χρηστες και ν αφηνει εξω ν αλωνιζουν τους μεγαλους ντηλερς (συχνα-πυκνα με το αζημιωτο), απο αυτο το κρατος λοιπον προληψη πραγματικη μην περιμενεις αλλα ουτε και τιποτα αλλο να σε διδαξει.Αντε κανα φυλλαδιο, που και που, κι αυτο για τους τυπους περισσοτερο φοβαμαι μιας και ...Ειναι ΠΟΛΛΑ τα λεφτα φιλε!

Μα ειναι δυνατον μεσα στις φυλακες(σωφρονιστικα ιδρυματα, ας γελασω)δλδ στα καλυτερα επιτηρουμενα απο αστυνομικης πλευρας ιδρυματα, να χανονται καθε τοσο, τοσες ανθρωπινες ζωες απο τα ναρκωτικα που διακινουνται σαν καραμελες και να μην υπαρχει ενας καποιος με φιλοτιμο καποτε να μιλησει?
Αλλα βλεπεις ειτε θα ειναι παντα εντελως απροστατευτος αυτος ο καποιος, ειτε θα ειναι χοντρα μεσα στο "παιχνιδι".Οποτε?

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

ΥΣ1. Αντε τωρα ν ασχοληθουμε με την Καλομοιρα μας...Ηρθαν και οι pytses γαμωτο!

ΥΣ.2 Μην με προκαλειτε ρε παιδια και δεν θελω να μιλησω και για το...κοτερο (το θυμαστε ναι, ναι εκεινο στη Μυκονο) οπου ετυχε να ειμαι παρον τη "μοιραια" εκεινην νυχτα...
Αντε.

john savvopoulos είπε...

Στέκομαι στο πρώτο σου σχόλιο :
"Καμμια φορα σκεφτομαι πως εστω κι ετσι, εξιστορωντας δλδ τετοιες ιστοριες ισως βοηθαμε κι αλλους να σκεφτουν πανω στα ζητηματα κι ετσι να συμβαλλουμε με το τροπο μας στο να διαμορφωθει μια πλατια λαικη συνειδηση σχετικα με το ποιοι πραγματικα φταινε και ποιοι ειναι τελικα απλως τα θυματα."

Εχεις απόλυτο δίκαιο. Απόλυτο.
Να σαι καλά!

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

John Black επισης!

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τον exoaptonkyklo ότι οι φυλακές μόνο σωφρονιστικά ιδρύματα δεν είναι. Αντίθετα είναι 'πανεπιστήμια' εγκλήματος όπου μπαίνεις για πλημέλειμα και βγαίνεις 'επαγγελματίας' κακοποιός. Όσο για τα ναρκωτικά που κυκλοφορούν, από ότι λέγεται είναι περισσότερα από έξω. Η φαυλότητα όμως του κρατικού συστήματος δεν εξαντλείται στη φυλάκιση των χρηστών. Ακόμη και αν κάποιος χρήστης μπορέσει να ενταχθεί έγκαιρα σε κάποια θεραπευτική κοινότητα, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ιδιαίτερα αν δεν έχει ποινικό μητρώο, καθώς η πλειοψηφία των μελών έχουν αρκετά πάρε δώσε με την αστυνομία λόγω των ναρκωτικών. Αυτή είναι μία διάσταση που δεν είχα σκεφτεί, ομολογώ, και πίστευα ότι η γρήγορη ένταξη σε κάποια θεραπευτική κοινότητα είναι η ιδανική λύση. Μέχρι που σε γνωστή μου οικογένεια παρουσιάστηκε το πρόβλημα. Το παιδί μέσα στην ατυχία του είχε την τύχη να έχει αδελφή που εργαζόταν σε κάποια θεραπευτική κοινότητα. Ετσι κινητοποιήθηκε η οικογένεια και οι γνωριμίες για να μπορέσει να απεξαρτηθεί. Ελα όμως που δεν είχε κανένα κοινό με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, αφού το παιδί δεν είχε κάνει φυλακή, δεν είχε αναγκαστεί να κλέψει ή να κάνει το βαποράκι. Ετσι δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τα άλλα μέλη παρά μόνο κατά τη διάρκεια των αναγκαστικών συνεδριών. Πήρε λοιπόν τον ομμάτιον του και κλείστηκε σπίτι για να παλέψει μόνο του. Από ότι έμαθα τα κατάφερε και ελπίζω να ξέκοψε μια και καλή.
CaRa

Ανώνυμος είπε...

CARA
Δεν το καταλαβα.Δηλαδη οποιος μπαινει σε μια κοινοτητα και δεν εχει κανει φυλακη, τι εννοεις οταν λες οτι δεν μπορει να επικοινωνησει με τα αλλα μελη παρα μονο στις συνεδριες? Τι σημαινει αυτο δηλαδη? Οι κοινοτητες αυτες ειναι μονο για εμπορους και βαπορακια?

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ Η ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ...ΠΛΕΟΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΚΤΕΛΟΥΝ...ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΝ...

377 νεκροι κρατουμενοι απο το 1998...
εκ των οποιων 28 απο αυτους
οφειλονταν σε αυτοκτονια....
52 νεκροι κρατουμενοι,στις Ελληνικες φυλακες,
μεσα στο 2007,
εκ των οποιων 46 θάνατοι
και 6 αυτοκτονίες...

Οι θανατοι,διχως λογο και αιτια,
συνεχιζονται μεσα στα συγχρονα κολαστηρια
που ονομαζονται Ελληνικες φυλακες...
Υποβαθμισμενη ποιοτητα ζωης,
υποπτες αυτοκτονιες,
θανατοι εξαιτιας ελλειψης ιατρικου δυναμικου,
εμποριο ναρκωτικων με την συνεργασια
των δεσμοφυλακων και των προεδρων των φυλακων,
ενω το κρατος για ακομη μια φορα
ΣΙΩΠΑ επισημα...
Δυστυχως,οι φυλακές στην Ελλαδα,
δεν εχουν αναλαβει το ρολο
της επαναπροσαρμογης των "παραβατων" στη κοινωνια,
αλλα την εκδικηση και την τιμωρια τους,
για τα "εγκληματα" τα οποια διεπραξαν...
Και για τους λογου το αληθες...

"46χρονος πέθανε αρχές της εβδομάδας
από πνευμονικό οίδημα στα Διαβατά, έπειτα από χρήση.
Αυτοκτόνησε ο επίσης κρατούμενος για ναρκωτικά
πρώην άνδρας της γυναίκας
που βρέθηκε νεκρή στον Κορυδαλλό.
Τους επόμενους θανάτους ΔΕΝ τους επιβεβαιώνει
το υπουργείο Δικαιοσύνης...
Σύμφωνα με καταγγελίες, κρατούμενος που είχε έρθει
στον Κορυδαλλό από την Πάτρα
ξεψύχησε στο «Σωτηρία»,
ενώ ένας ακόμη πέθανε από ρινορραγία
κατά τη μεταγωγή του από τη Χίο στην Αθήνα."

ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ PREZA TV

Ανώνυμος είπε...

@ανώνυμος
Οι θεραπευτικές κοινότητες δεν είναι μόνο για βαποράκια. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αν κάποιος είναι χρόνιος χρήστης έχει σαφώς αναγκασθεί - λόγω οικονομικών προβλημάτων - να κάνει το βαποράκι. Εχει περισσότερες πιθανότητες να έχει ποινικό μητρώο. Το συγκεκριμένο παράδειγμα που ανέφερα ήταν σχετικά νέος χρήστης με καλή οικονομική κατάσταση και χωρίς ποινικό μητρώο. Ως εκ τούτου δεν είχε κοινές εμπειρίες - πέραν της χρήσης - με πολλά από τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας και δεν ήταν εύκολη η προσαρμογή. Για αυτό και έφυγε. Βέβαια να μην ξεχνάμε ότι είχε την τύχη να έχει συγγενή που κάνει αυτή τη δουλειά και έτσι μπόρεσε και στο σπίτι να έχει την ψυχολογική υποστήριξη που χρειάζεται αλλά και η οικογένεια είχε την σωστή κατεύθυνση από έναν ειδικό. Συνεπώς αυτή η περίπτωση αποτελεί εξαίρεση. Ο κανόνας είναι ότι αν φύγει κανείς από την κοινότητα και δεν έχει όλες αυτές τις διευκολύνσεις τότε δεν έχει ελπίδα να ξεκόψει μόνος του.
Μην με παρεξηγείς λοιπόν και δεν με ενδιαφέρει αν κάποιος χρήστης έχει μητρώο ή όχι, ήθελα απλώς να θέσω έναν άλλο προβληματισμό στη συζήτηση. Το θέμα είναι ότι είναι άρρωστος και χρειάζεται βοήθεια. Η όποια παραβατική συμπεριφορά του οφείλεται στην εξάρτησή του. Και κατά κανόνα οι παραβάσεις δεν είναι σε βαθμό κακουργήματος.
CaRa

Ανώνυμος είπε...

CARA
Αρα ειναι πολυ κρισιμο ζητημα οπως το θετεις, η σταση που θα κρατησουν οι "δικοι του ανθρωποι", οικογενεια,φιλοι κλπ.Η στηριξη , η συμπαρασταση και οχι ο στιγματισμος και η εκδιωξη του χρηστη απο τον κυκλο του.Ομως γινεται συχνα αυτο? Η αντιθετα η απορριψη του απο τους δικους του ειναι αυτο που τελικα τον σπρωχνει ακομα μακρυτερα ?
Αλλα καλα να μιλαμε για τους χρηστες, με τους εμπορους, εκει δηλαδη που το βαρος πεφτει στο κρατος , εκει μου λες τι γιανεται?

Ανώνυμος είπε...

@ανώνυμος
Είναι όντως πολύ κρίσιμη η στάση των δικών του ανθρώπων, όπως πολύ σωστά έθεσες. Να προσθέσω ότι εξίσου κρίσιμη είναι και η στάση όλων των υπολοίπων κατά την περίοδο της επανένταξης. Γιατί απεξάρτηση χωρίς επανένταξη στο κοινωνικό σύνολο δεν υφίσταται. Συνεπώς πρέπει να υπάρχει ενημέρωση από την πολιτεία αλλά και ανθρωπιά και ευαισθησία από όλους μας στο να ξαναβάλουμε αυτούς τους ανθρώπους στο σπίτι μας, στη δουλειά μας, στην παρέα μας, και να τους στηρίξουμε στο διαρκή αγώνα τους για να μην ξανακυλήσουν. Πέρα από την ενημέρωση από τη πολιτεία για το θέμα της επανένταξης πρέπει ο καθένας μας, νομίζω, να δουλέψει με τον εαυτό του πάνω σε αυτό και να μην φοβάται ότι μπορεί ο πρώην χρήστης να επηρεάσει αρνητικά την οικογένειά του ή τα παιδιά του αλλά να το δούμε από τη θετική πλευρά ως παράδειγμα ανθρώπων με ατσάλινη θέληση. Όσο για τους εμπόρους... Το είπαμε από την αρχή της κουβέντας μας. Είναι ΠΟΛΛΑ τα λεφτά... Εκεί σίγουρα υπάρχουν και ατομικές και συλλογικές ευθύνες.
CaRa

Spy είπε...

Η πραγματικότητα είναι όπως είναι. Σκληρή, εξωφρενική, χυδαία, απροκάλυπτη, απλή. Ενα ωραίο κείμενο βοηθάει τους υπόλοιπους να την ανακαλύψουν ή να ξυπνήσουν από τη λήθη τους και να οσμιστούν τις αληθινές βρωμερές της ανάσες.
(sorry για το ετεροχρονισμένο του comment, αλλά μόλις διάβασα το κείμενο)

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

spy,
Το σημαντικο ειναι πως ενδιαφερθηκες να μην το αφησεις ασχολιαστο το κειμενο αμεσως μολις το ειδες.Οι περισσοτεροι απλως προπερνουν.Δυστυχως για ολους μας...