9/5/08

Δωρεαν παιδεια, δημοσια και ιδιωτικα σχολεια αγκαλια, ολα για το καλο των παιδιων μας!

Μενω στην Νικαια. Ο γιος μου τελειωνει φετος το δημοτικο.
Σκεφτομουνα λοιπον με την ευκαιρια, για το μελλον του και την απο δω και μπρος καθημερινοτητα του.
Στις οκτω το πρωι εως τις δυο σχολειο. Επιστροφη στο σπιτι, φαγητο και ισως μιση ωρα ξεκουραση. Διαβασμα μια ωρα, επειτα μπασκετ τρισιμιση με πεντε, επιστροφη στο σπιτι πεντε και μιση. Στις εξι, εως τις οκτω αγγλικα η γερμανικα ενναλαξ, οκτω και κατι σπιτι. Διαβασμα για την επομενη ημερα, ποσο δυο, τρεις ωρες? Πηγε κιολας δεκα - εντεκα το βραδι. Υπνος ποσο? Παιχνιδι ποτε? Ξεκουραση ποση και ποτε? Μιλαμε για προγραμμα παιδιου δωδεκα ετων...την τρελλα μου. Κι οταν αργοτερα θα χει και φροντιστηρια να τρεχει τι θα γινει?
Και το θεατρο, το σινεμα, το πιανο, το σκακι, οι εκδρομες στο βουνο, η περιβαντολογικη του παιδεια, τα μουσεια, οι εκθεσεις, οι βολτες στις πλατειες, το παιχνιδι στη γειτονια κι ολα εκεινα που ηθελα να ζησει, να βιωσει, να δοκιμασει στην ηλικια του πως θα γινουν?
Τι γινεται ρε παιδια?
Α ναι βρε, εχει τα Σαββατοκυριακα! Αλλα, Σαββατο πρωι που θα ευχαριστηθει υπνο θα ξυπνησει γυρω στις εντεκα. Θα φαει πρωινο και θα χαζολογησει στην tv η στο internet για λιγο. Το μεσημερι θα φαμε και κατα τις τρεις θα ξεκινησει τα μαθηματα για την Δευτερα. Κατα τις εξι θα βγει να βρει τους φιλους του ως τις οκτω μιση περιπου. Το βραδι θα φαμε, θα δει καμμια ταινια η θα παιξει λιγο με την αδερφη του και θα παει για υπνο. Την Κυριακη θα παμε στον αγωνα που εχει με την ομαδα του να παιξει και κατα τις δυο, θα γυρισουμε στο σπιτι. Θα φαμε, θα διαβασει δυο τρεις ωρες ακομη και το απογευμα ισως παμε μεχρι τους κουμπαρους η τη γιαγια.
Αποτελεσμα. Καποια μερα θα μπα'ι'λντησει. θα κουραστει, θα επαναστατησει, θα μειωθει η αποδοση του στο σχολειο, θα κανει κοπανες, θα , θα.
Εγω απ την αλλη θα τον πριζω ως καλος πατερας, θα τον απειλω και καμμια φορα, θα τα παιρνω στο κρανιο, θα σιχτηριζω τα λεφτα που πληρωνω για την δημοσια δωρεαν παιδεια του, θα τα βαζω με το δασκαλο που το αδικησε το παιδι, με τις γιαγιαδες που το κακομαθαιναν μια ζωη, με την μικρη αδερφη του, που κανει συνεχεια φασαρια και δεν τον αφηνει να συγκεντρωθει να διαβασει, με την μανα του που δεν το εβαλε απο μικρο σε ταξη, με τον εαυτο μου που δε βρηκα ποτε τον σωστο τροπο να του εξηγησω τις θυσιες που πρεπει να κανει για να σπουδασει. Ολοι θα μου φταινε που ισως δεν περασει αργοτερα στο πανεπιστημιο το παιδι και... "τι θ απογινει"?

Ακου τωρα βλακειες που σκεφτομουνα ο ανθρωπος. Κι αυριο πρεπει να παω να δω το γυμνασιο που ανηκει. Να δω πως ειναι το κτιριο, ποιο ειναι το επιπεδο καθηγητων και μαθητων (θα ναι γεματο ξενους κι αυτο αραγες) ?. Εχει προαυλιο χωρο, εργαστηρια, υπολογιστες, γυμναστηριο? Μηπως μαθω και αν συμβαινουν και τιποτα αλλα "περιεργα" στο συγκεκριμμενο σχολειο που πρεπει να γνωριζω?
Αν ειναι ετσι, να κοιταξω μηπως με καμμια λαμογια, μπορεσω να το στειλω το παιδι σε κανενα καλυτερο αν υπαρχει αλλου? Εκεινα τα πειραματικα ,τα πρωην προτυπα ντε, τι γινανε αραγες ? Τι κανουν? Η μηπως τ αλλα τα αθλητικα σχολεια?
Αστο καλο μου φαινεται πως εχω λαλησει. Το υπουργειο τα κοιτα και τα φροντιζει ολα αυτα θα μου πεις. Τι στο καλο, δε λειτουργει το κρατος? Ετσι θα μας αφησει ?
Στην τελικη σου λεει κι αν κατι παρ ελπιδα παει στραβα, σου δινουμε τη δυνατοτητα να παρεις ωραιοτατα ενα δανειο απο τις εξυπηρετικες τραπεζες του τοπου μας, να το πας σ ενα ιδιωτικο σχολειο το παιδι , εκει οπου ολα ειναι αψογα και να ησυχασεις βρε αδερφε!
Και για αποπληρωμη μην φοβασαι μεχρι και 30 χρονια θα σου κανουμε τις δοσεις, αμ πως!
Κατι οπωσδηποτε θα γινει. Μια φορα το παιδι θα σπουδασει!
Αντε μωρε και γω ανησυχησα. Στην Ελλαδα ζω οχι στην ...Ουγκαντα! Ε ?



16 σχόλια:

akrat είπε...

πω πω αγχώθηκα...
βρε παιδί μου τι να πω...
δεν θέλω να γίνω παιδί...

Sakoulakis είπε...

Χαχ :-)

Εισαι κλασσικός χαζομπαμπάς φίλε μου. Καλά κάνεις και τα σκέφτεσαι, μην τα πολυσκέφτεσαι όμως. Κι εσύ με τα ίδια μεγάλωσες και χειρότερα αλλά έγινες μια χαρα μαντράχαλος τελικά.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου δεν έχεις άδικο, ΄σε αυτά που σκέπτεσαι και βιώνεις. Και στο ιδιωτικό όμως να ξέρεις ότι η κατάσταση είναι ίδια στο επίπεδο σπουδών. Έχω υπηρετήσει και την ιδιωτική και τη δημόσια εκπαίδευση και σαφώς προτιμώ τη δεύτερη. Αν θέλεις μπορώ κάποια στιγμή να σου εξηγήσω το γιατί.

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

@ akrat κι ομως εγω θυμαμαι εκεινα τα χρονια με πολυ αγαπη.

@ sakoulaki εχεις ενα δικιο αλλα βλεπεις παντα υπαρχει η σκεψη οτι θα μπορουσα κι αλλα.

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

@ φιλε nventris

Δεν ειμαι του ιδιωτικου εκ πεποιθησεως αν και οι περισσοτεροι γνωστοι μου λενε οτι το προτιμησαν για λογους ασφαλειας(πχ δεν μπορει το παιδι να κανει κοπανες, υπαρχει ελεγχος στην πορτα κλπ).
Εγω απ την αλλη, που βλεπω οτι εχω ενα παιδι που τα "παιρνει" τα γραμματα, ενδιαφερομαι για ενα "καλο" σχολειο που να μαθαινει στα παιδια και να μην εκτελει απλως ο καθε δασκαλος την καθημερινη του υποχρεωση και περαν αυτου μηδεν.Παντως με ενδιαφερει πολυ η γνωμη καθε ανθρωπου που εχει σχετικη εμπειρια.Ιδιαιτερα τωρα που παιδευομαι για την επιλογη ενος σχολειου(γυμνασιου) που τα οσα θα προσφερει στο παιδι μου ισως αποδειχτουν καθοριστικα ως οι βασεις του για το λυκειο.Περιμενω λοιπον με ενδιαφερον τα φωτα σου και σ ευχαριστω εκ των προτερων.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου κατά τη γνώμη μου καλό είναι να ρωτήσεις και να επιλέξεις ένα καλό δημόσιο σχολείο. Όπως σου είπα και πριν, δεν υπάρχει ιδιαίτερη διαφορά στη μαθησιακή διαδικασία μεταξύ ιδιωτικού και σημοσίου σχολείου. Η ύλη είναι ίδια και ο καθηγητής δέχεται ακριβώς τις ίδιες πιέσεις. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Για μια πιο ουσιαστική μόρφωση απαιτείται ριζική αναδιάρθρωση όλου του εκπαιδευτικού συστήματος. Τα δημόσια σχολεία απ' την άλλη δεν είναι όλα ίδια μεταξύ τους. Υπάρχουν σχολεία αστέρια πραγματικά όπως και ξεχαρβαλωμένα. Καλό θα είναι να αν υπάρχουν στην περιοχή σου πολλές επιλογές να ρωτήσεις ποιο είναι το σοβαρό σχολείο. σίγουρα θα υπάρχουν φήμες και θα σε πληροφορήσουν. Την καλησπέρα μου

Vicky είπε...

Κι εγώ μία από τα ίδια είχα περάσει. Αν δεν αντιπαθεί κάποια από τις ασχολίες του, δε θα έχει πρόβλημα. Εγώ θυμάμαι, πέρναγα καλά. Και φαντάζομαι πως θα έχει και εξετάσεις για διπλώματα, αλλά το διάβασμα που θα χρειαστεί δε θα είναι τόσο πολύ.

Να μην αγχώνεσαι. :)

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

Εχει κανεις υποψιν του τι γινεται με τα πειραματικα? Ας πουμε με την Ιωνιδειο τι συμβαινει?Ειναι οντως τοσο βαρυ και φορτωμενο το προγραμμα τους που τα παιδια διαβαζουν μερα νυχτα και δεν προλαβαινουν?
Και τελος παντων αξιζει να κανει κανεις αιτηση για την κληρωση σ αυτο το σχολειο?

naya είπε...

Δεν ξερω γι αυτο το σχολειο που λες αλλα κ εγω σαν εν δυναμει εκπαιδευτικος δημοσιου,που εχει λουστει τα ιδιωτικα ως τωρα, συμφωνω ταπεινα με τον nventris..oι καθηγητες κ δασκαλοι ειναι οι ιδιοι κ ισως σε καποιες περιπτωσεις να γινεται καλυτερη δουλεια στα δημοσια..το παν ειναι οι εκπαιδευτικοι κ εχω κ μια αισιοδοξια για τους νεους που ειναι φρεσκοι κ αρκετα καταρτισμενοι.Επομενως μια ερευνα σχολειων δεν θα ηταν κ ασχημη ιδεα

phlou...flis είπε...

Είσαι ίσως από τους λίγους που ενδιαφέρονται σε ποιο δημόσιο σχολείο να εγγράψουν τα παιδιά τους. Οι περισσότεροι το αφήνουν στην τύχη και ψάχνουν σε ποιο φροντιστήριο να το γράψουν. Αν και να πω την αλήθεια, τα παιδιά επιλέγουν το φρ/ριο ανάλογα με την παρέα. Στο ιδιαίτερο, λόγο έχουν ως επι το πλείστον οι γονείς.
Καθηγητής σε δημόσιο είμαι αλλά ο κουνιάδος μου σε ιδιωτικό. Η διαφορά ελάχιστη. ΟΛΑ τα παιδιά συμπληρώνουν την διαδικασία εισαγωγής τους στα ΑΕΙ σε φρ/ρια. Είτε το θέλουμε είτε όχι. Οι λόγοι πολλοί. καλοί και κακοί καθηγητές υπάρχουν παντού. Μη νομίζουμε πως στο ιδιωτικό επειδή υπάρχει η πίεση του ιδιοκτήτη γίνεται καλύτερη δουλειά. Το παν είναι να πειστούν τα παιδιά για την ανάγκη της γνώσης και της μάθησης. Τα δυο μου παιδιά πέτυχαν σε ΑΕΙ και πήγαν φροντιστήριο. Τα δυο μου ανήψια (στον Περισσό) πέτυχαν επίσης και δεν πήγαν ούτε λεπτό σε φρ/ρια ή ιδιαίτερα. Μελετούσαν σπίτι ΜΟΝΑ, με στοιχειώδη βοήθεια των γονιών τους.
Εύχομαι την καλύτερη επιλογή, χωρίς άγχος. Είναι ΚΑΙ των γονέων ευθύνη η καλυτέρευση του δημόσιου σχολείου.

Φαίδρα Φις είπε...

πιστεύω πως στα σχολεία θα έπρεπε να προστεθεί το μάθημα της διαχείρισης του χάους που παραδίδουν καθημερινά στα παιδιά-και κατ'επέκταση στους γονείς-ιθύνοντες αναρμόδιοι...

καλημέρα
σε φιλώ

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

@ phlouflis,
Τι να το κανεις φιλε μου,που ψαχνω για ενα καλο δημοσιο...Ξερεις ποσο δυσκολο ειναι να βρει κανεις πληροφοριες?
Οι καθηγητες που συζητω ο καθενας παινευει σχετικα το δικο του. Οι γονεις απ οτι καταλαβα στις περισσοτερες περιπτωσεις ειτε απο αγνοια, ειτε απο αδιαφορια , ειτε απο αλλους λογους δεν εχουν αποψη να σου μεταδωσουν.Τι να πω.Και οπως γνωριζεις η αξιολογηση των δημοσιων σχολειων ειναι κατι το εξωπραγματικο για την Ελλαδα.Oποτε...

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

@ Φαιδρα
Και με αυτο το χαος τι να απαντησεις στον phlou flis που σου λεει "ειναι ευθυνη Και των γονεων η καλυτερευση των δημοσιων σχολειων"...

Ο τύπος αριστερά είπε...

"6 χρόνια στο δημοτικό.
Και 6 χρόνια στο γυμνάσιο.
Και 6 χρόνια πανεπιστήμιο.
Και 6 χρόνια μεταπτυχιακά.
Και 6 χρόνια πριν πάω σχολείο. 30. Εγώ είμαι 36. 6 χρόνια... Πού πήγαν 6 χρόνια;"

Από το "Μάθε παιδί μου γράμματα"

Ανώνυμος είπε...

πιστεύω πως στα σχολεία θα έπρεπε να προστεθεί το μάθημα της διαχείρισης του χάους που παραδίδουν καθημερινά στα παιδιά-και κατ'επέκταση στους γονείς-ιθύνοντες αναρμόδιοι...

Ανώνυμος είπε...

http://homepages.pathfinder.gr/aloeveraflp/
http://homepages.pathfinder.gr/foreverflp/
http://homepages.pathfinder.gr/masazflp/