30/1/08

Σουπερ οδοιπορικο στα Συβοτα Θεσπρωτιας !

Με ειχανε φαει φιλοι και συναδελφοι (οχι πολλοι ειναι αληθεια ε ξηγω αμεσως το γιατι) να παρω την οικογενεια και να παω για διακοπες στα Συβοτα Θεσπρωτιας. Ενα μερος που να το παραδεχτω , ουτε γνωριζα, ουτε ειχα ακουσει πιο παλια απο κανεναν.
Επειδη ειναι περιπου 410χλμ απο την αθηνα καταλαβα πως επεφτε παντα μακρυα για τους αθηναιους ως προορισμος διακοπων γι αυτο και δεν μας ειναι ιδιαιτερα γνωστο.

Με τα πολλα ,μαζεψα λοιπον οικογενεια,σεα , μεα και ξεκινησαμε.Πειραιας-Ριο Αντιριο με την καταπληκτικη ειναι γεγονος γεφυρα κλπ. κλπ.
Η περιπλάνηση άρχσε από την Πρέβεζα.
Μονολίθι.Είναι η πιο κοντινή στην πόλη παραλία με εύκολη πρόσβαση, πλατιά άσπρη αμμουδιά και φυσική σκιά από τα πεύκα.
Συνεχίσαμε προς τα βόρεια.Συναντήσαμε μικρά χωριά και οικισμούς στα δεξιά , ενώ πευκοδάση έκρυβαν τη θάλασσα στ αριστερά μας. Στην παραλία της Καστροσυκιάς μεγαλη και οργανωμένη καναμε την πρωτη μας βουτια.Κοντά στην Καστροσυκιά βρίσκεται η παράκαμψη του δρόμου που οδηγεί στο Νεκρομαντείο της Εφύρας, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία βρισκόταν μια από τις πύλες του Αδη. Λίγο βορειότερα βρίσκεται η Πάργα, η γραφική κωμόπολη της Ηπείρου με τη νησιώτικη ομορφιά.Την επισκεφτηκαμε την τελευταια μερα της επιστροφης και το μετανοιωσαμε στ αληθεια. Η πολη πανεμορφη με ενα καταπληκτικο καστρο ,με γραφικά δρομάκια και λιμανάκι με ψαρόβαρκες και μικρά καϊκια, με το μικρο νησακι στην αγκαλια του και το γραφικο εκκλησακι του.

Δυο παραλίες θα τραβήξουν αμέσως την προσοχή σας στην περιοχη.Στον Λύχνο μια στενή λωρίδα κάτασπρης άμμου χωρίζει το πράσινο της θάλασσας από αυτό της στεριάς. Στην ημικυκλική παραλία του Βάλτου τα πεύκα γέρνουν στην ακρογιαλιά, και οι γουιντσερφάδες απομακρύνονται από την ακτή για να συναντήσουν το ανοιχτό πέλαγος. Προσπερνωντας την Πάργα συνεχίσαμε προς τα βόρεια .Επειτα από λίγα χιλιόμετρα φτασαμε στην Πέρδικα. Στην κεντρική πλατεία μικρά καφενεία με κληματαριές σας δροσίζουν πριν αρχίσετε την κάθοδο στις παραλίες Αρίλα και Καραβοστάσι.
Στον Καραβοστάσι φτάνεις περνώντας μέσα από ένα δάσος με αραιές γέρικες ελιές. Ενα μικρό ποτάμι με θεόρατα πλατάνια στις όχθες του συμπληρώνει την εικόνα ενός τοπίου που αγγίζει τα όρια της τελειότητας. Οι εγκαταστάσεις των ξενοδοχείων στέκονται διακριτικά και δίνουν τη δυνατότητα να απολαύσετε εκτός από το κολύμπι και μία σειρά από οργανωμένα σπορ. Αφήνοντας την Πέρδικα συνεχίσαμε για το βορειότερο σημείο της διαδρομής, που είναι το χωριό Σύβοτα.
Εδώ οι ακτές γίνονται δαντελωτές δημιουργώντας μικρούς κόλπους. Ολη η περιοχή είναι πνιγμένη στα λιόδεντρα, οι ακρογιαλιές σκεπάζονται άλλοτε με άμμο κι άλλοτε είναι γεμάτες βράχια. Συχνά βλεπεις καταπράσινες κουκκίδες να ξεφυτρώνουν στη μέση ενός κόλπου. Είναι παρθένα νησάκια και μπορείτε να τα επισκεφθείτε με βάρκα.
Τα Σύβοτα Θεσπρωτίας είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό όπου το καταπράσινο τοπίο αγκαλιάζεται από θάλασσα με μοναδικό μπλε που φτιάχνει μια ειδυλλιακή εικόνα. Το μέρος περιβάλλετε από τα νησάκια Αγιος Νικόλαος και Μαύρο Όρος. Επίσης τα Σύβοτα μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο και για μια διαδρομή στα Ιστορικά και φυσικά μνημεία της Ηπείρου.
Υπάρχουν πάμπολλοι κολπίσκοι και παραλίες ανάμεσα στα τρία νησάκια των Συβότων, αλλα η πιο γνωστή παραλία είναι η Πισίνα που έχει ένα φανταστικό κρυστάλλινο μπλε χρώμα.
Μπελλα βρακα :Αυτή η μοναδική παραλία είναι στο νησί Μουρτεμένο και η πρόσβαση γίνεται είτε με βάρκα είτε με τα πόδια καθώς το νερό είναι πόλυ ρηχό. Βγάλτε τα παπούτσια σας και περπατήστε απέναντι προς τον πρώτο από τους τρεις κολπίσκους με το νερό να φτάνει μέχρι το γόνατο.. Λιγο παραπέρα στον δρόμο προς την Πέρδικα είναι η παραλία της Αγία Παρασκευής. Μια παραλία με βότσαλα και πεντακάθαρα κρυστάλινα νερά. Μπορείτε να κολυμπήσετε μέχρι το νησάκι απέναντι ή να απολαύσετε τον καφέ σας στην καφετέρια που βρίσκεται πάνω από την παραλία.Μεγα Αμμος.
Αυτή η πανέμορφη παραλία, αμμώδης κατά κύριο λόγο, είναι η μεγαλύτερη οργανωμενη παραλία στην περιοχή, ενώ διαθέτει και θαλάσσια σπορ. Στον διπλανό κόλπο βρίσκεται και η Μικρή Άμμος με παρόμοια φυσικά χαρακτηριστικά. Φυσικά διαθέτει καφετέριες και παραδοσιακές ταβέρνες.
Εμεις απο τις πρωτες παραλιες που τιμησαμε ηταν αυτη της Ζαβιας.Απλα ονειρεμενη.Μικρη οσο πρεπει.Με λιγο κοσμο τις καθημερινες, πιο γιορτινη και γεματη τα Σαββατοκυριακα. Πνιγμενη, εξαφανισμενη καλυτερα στο πρασινο πρεπει να την ξερεις για να την προτιμησεις. Στα καταγαλανα νερα της, φυσικες υπογειες πηγες αναβλυζουν φρεσκο παγωμενο νερακι που σε κανει με τη μια 10 χρονια νεοτερο! Τελος στην πλατη της, ενα υπεροχο ταβερνακι με τραπεζια ειτε κατω απ τα αιωνοβια δεντρα του δασους που το σκεπαζει ,ειτε ακριβως πανω στο κυμα .Διαλεξτε!
Απο αποψη διαμονης κι επειδη εμεις δεν ειμαστε και πολυ των ξενοδοχειων, camping!
Αλλα οχι αυτο του χωριου,το ομωνυμο.
Λιγα χλμ πιο εξω βρισκεται ενα αλλο camping.
Μικρο, ησυχο, ,φιλικο, με cafe, ταβερνα(1 φορα τη βδομαδα και με live μουσικη), με μια δικη του καταπληκτικη εντελως ροκ παραλία για φωτιες το βραδι και τετοια και το καλυτερο ΠΑΜΦΘΗΝΟ! 2 μεγαλοι, 2 παιδια, σκηνη, αυτοκινητο, 13 ευρω τη μερα!
Κι ολα αυτα που? 7-8 λεπτα απο το χωριο και 2-3 λεπτα απο τις καλυτερες παραλιες της περιοχης!
Λοιπον γιατι αλλο αξιζει να πας?
-Για να δεις τις πηγες του Αχερωντα.Τρομερο τοπιο.Ο ποταμος χαμμενος σε παρθενα δαση απο πλατανια και οτι αλλο ειδος δεντρου βαλει ο νους.Στα παγωμενα του νερα κανουν καγιακ και ραφτινγκ σχολες και ...κοσμος και κοσμακης. Στα μονοπατια διπλα απ τις οχθες του, χαμμενοι στα δαση φυσιολατρες απ ολη την ελλαδα. Στα νερα του, ταβερνακια προσφερουν ντοπιες λιχουδιες με τραπεζια ακομη και μεσα στο νερο για οσους αντεχουν. Πιο διπλα ντοπιοι πουλανε αγνο μελι και βασιλικο πολτο. Κι οι μυρωδιες σου σπανε τη μυτη!
-Για να πας βολτα στο δελτα του Καλαμα. Ενας υπεροχος υδροβιοτοπος οπου τα νερα του ποταμου χυνονται στη θαλασσα.Χιλιαδες πουλια βρισκουν εκει καταφυγιο.Βαρκουλες σε πηγαινουν βολτα στο ποταμι για 10-15 χλμ κι η φυση σε αφηνει με το στομα ανοιχτο.
-Για να επισκεφτεις οχι σε μεγαλη αποσταση τα χωρια και τα μνημεια του ιστορικου Σουλιου,το Κουγκι και το Ζαλογγο.Να τα εξερευνησεις,να τα θαυμασεις,να τα γευτεις.Να χαιρετησεις ανθρωπους ξεχασμενους μιας αλλης εποχης.Να δοκιμασεις λιχουδιες φτιαγμενες απο μαμαδες και γιαγιαδες επιτοπου.Να πιεις ελληνικο καφε ετσι οπως σπανια πινεις.
-Γιατι διπλα και απεναντι ειναι και τα υπεροχα Ιωαννινα και τα Ζαγοροχωρια και οι Παξοι!
Γιατι ενα μπανακι ακομα και στο Δρεπανο αυτη τη μοναδικη χερσονησο με τις λευκες σ ολο της το μηκος και την μεγαλη αμμουδερη παραλια ειναι οτι πρεπει.
-Γιατι ειναι φιλοξενα και πραγματικα φτηνα.
-Γιατι ολες οι παραλιες στα Συβοτα ειναι η μια καλυτερη απ την αλλη, πνιγμενες στο πρασινο και με απιστευτων χρωματων και διαυγειας νερα.
-Γιατι τα χλμ δεν ειναι λιγα και θα σε βγαλουν απ τη ρουτινα σου.
-Γιατι θα κανεις στασεις σε καντινες στο μεσον του πουθενα ,πραγματικα εκει που δεν το περιμενεις και θα σου ψησουν με το ζορι καλαμακια και θα σε κερασουν και τσιπουρο σπιτικο.
-Γιατι η ριγανη,το θυμαρι,το δεντρολιβανο και χιλια αλλα βοτανα θα "πνιξουν" τα πνευμονια σου κι η μυτη σου θα τσουζει απο τα αρωματα τους.
-Γιατι στο δρομο σου θα συναντηθεις απο σκατζοχοιρους μεχρι αλεπουδες.
-Γιατι θα φιλοσοφισεις κοιτωντας τον εναστρο ουρανο που ποτε δεν μπορεις να δεις στην πολη.
-Γιατι ισως και να ερωτευθεις.
-Γιατι ,γιατι, γιατι...


12 σχόλια:

Ανασα του Βορρα είπε...

Και κάποια αναφορά σχετική με Πρέβεζα και ειδικά για κάποιο κοντινό σημείο της περιοχής θα δεις σύντομα στις αναρτήσεις μου.
Και είσαι και camper!(Πολλές συμπτώσεις)!
Και γι αυτό κρατάω πάρα πολλά να γράψω..για το camping εννοώ, που έκανα 15 ολάκερα καλοκαίρια.Επειδή όμως δεν έχει καιρό που αυτή η εμπειρία έλαβε τέλος....θα γράφω και θα κλαίω,οπότε...την τρενάρω όσο γίνεται την ιστορία αυτή.
'Ασε που ιστορίες για camping μόνο campers μπορούν να τις καταλάβουν.
Πολύ ωράιες περιγραφές κάνεις .Συγχαρητήρια ..θα με βλέπεις συχνά εδώ, σε έχω ήδη βάλει στα αγαπημένα μου links.

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

Σ ευχαριστω φιλε.Το λινκ σου θα το βρισκεις και στο δικο μου μπλογκ.
Αλλα γιατι μετα απο 15 χρονια σταματας μια αγαπη που σε κανει οταν τη σκεφτεσαι να κλαις?

Demi είπε...

Μου συμβαίνει κάτι, αγαπώ τις ομορφιές της Ελλάδας, αλλά επειδή είμαι-πως να το πω-τύπος που βαριέται εύκολα, τα τελευταία χρόνια το έχω ρίξει πολύ στο εξωτερικό.
Πραγματικά μιλάω πως μετά απο την περιγραφή που μόλις διάβασα, θέλω κι εγώ Συβοτα!!
Λοιπόν ή εσύ γράφεις καλά ή σε μάγεψε τόσο το τοπίο δεν ξέρω! Ότι και να'ναι συντομα θα πώ κι εγώ τη γνώμη μου γιατί σίγουρα αυτό που διάβασα με μάγεψε! Ευχαριστώ!

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

Να σαι καλα.Θα περιμενουμε με ενδιαφερον τη γνωμη σου.Μακαρι να περασεις καλα οποτε κι αν πας.

Ανασα του Βορρα είπε...

Έρχομαι για να απαντήσω στο ερώτημα σου.'Οχι ότι θα σε φωτίσω ιδιαίτερα.Απλά να σου πω ότι :κάποια πράγματα...όταν τα συναποφασίζουν 4...και η μία(εγώ)επιμένω ΝΑΙ στο camp ενώ οι 3 λένε ΟΧΙ...για διάφορους λόγους, ακόμη και αν αυτοί οι λόγοι είναι αντίθετη στην επιθυμία τους...αναγκαστικά πρέπει να σεβαστώ την ψήφο των πολλών.
I LOVE CAMP!

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

Σε καταλαβαινω απολυτα.Μου χει τυχει και μενα αυτο αλλα ως τωρα μου το κανανε παντα το χατηρι μου.
Την καλησπερα μου.

Panos είπε...

Μας ξεσηκωσες για Συβοτα .Πως λεγεται το camping που αναφερεις οτι εμενες? Σ' ευχαριστουμε για τισ πληροφοριες ...

Unknown είπε...

Πολύ ενημερωτικό το οδοιπορικό σου... είναι όνειρο ζωής να πάω camping στα Σύβοτα κ λέω να το πραγματοποιήσω φέτος... αν μπορείς να στείλεις καμία extra πληροφορία για το camping που έμεινες θα βοηθούσε πολύ.

Ανώνυμος είπε...

θα ηθελα και εγω πληροφοριες για το camping!!! ευχαριστω!

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

Ιστοσελιδα: www.perdika.biz/campingsofas/index.html

Camping Sofas Ελένη Ζορκάδη
Παραλία Σοφάς, Πέρδικα Θεσπρωτίας (Ελλάδα)
Τηλ. & Fax 26650.91478 - Κινητό 6937 098163

Το κάμπινγκ «Sofas» είναι οικογενειακή επιχείρηση και λειτουργεί συνεχώς από το έτος 1981 μέχρι σήμερα. Εκτείνεται σε μία έκταση 8,5 στρεμμάτων, μέσα σε έναν υπέροχο ελαιώνα και παρέχει στον επισκέπτη όλες τις σύγχρονες ανέσεις και παροχές ενός οργανωμένου camping. Οι υπεύθυνοι του camping φροντίζουν πάντα οι διακοπές σας να είναι ξένοιαστες και άνετες από όλες τις απόψεις. Το κάμπινγκ διευθύνεται από τον κ. Ζαχαρία Κοχυλά και λειτουργεί από 1/5 ως 15/10 κάθε έτους.
Η παραλία Σοφάς χρησιμοποιείται μόνο από τους επισκέπτες του κάμπινγκ. Στο κάμπινγκ μας θα γνωρίσετε την ευχαρίστηση και την ηρεμία που προσφέρει το κολύμπι και το ψάρεμα στα πεντακάθαρα νερά του Ιονίου. Η άψογη εξυπηρέτηση, οι άνετες θέσεις, η μεσογειακή κουζίνα, η καθαριότητα και η απολαυστική θέα του Ιονίου πελάγους κάνουν το κάμπινγκ «Sofas» μοναδικό

διαθέτει:
40 θέσεις για σκηνές και τροχόσπιτα
Ρεύμα δωρεάν και στις 40 θέσεις
Ζεστό νερό δωρεάν όλο το 24ωρο
Cafe bar με μεγάλη ποικιλία ποτών
Εστιατόριο με ελληνική παραδοσιακή κουζίνα
Ειδικούς χώρους για πλύσιμο πιάτων και σκευών
Πλυντήρια για το εύκολο και ξεκούραστο πλύσιμο των ρούχων
Ψυγεία
Ντους και τουαλέτες
Παιδική χαρά για τους μικρούς μας φίλους
Επίσης, κάθε Σάββατο στο κάμπινγκ θα απολαύσετε live μουσική!

Unknown είπε...

Καλημέρα σήμερα διάβασα Το μπλογκ σας. Και το κείμενο για τα Συβοτα . Πραγματικα παρα πολυ καλο συγχαρητήρια . Έχει λεπτομέρειες και εξηγεί τα πάντα . Η περιγραφή σου δινει εικόνες , νιώθεις σαν να είσαι εκει μπράβο θα το ανάρτησω κι εγω στο δικο μου μπλογκ .
Ευχαριστω Μάγδα Τσέγκου

Unknown είπε...

Καλημέρα σήμερα διάβασα Το μπλογκ σας. Και το κείμενο για τα Συβοτα . Πραγματικα παρα πολυ καλο συγχαρητήρια . Έχει λεπτομέρειες και εξηγεί τα πάντα . Η περιγραφή σου δινει εικόνες , νιώθεις σαν να είσαι εκει μπράβο θα το ανάρτησω κι εγω στο δικο μου μπλογκ .
Ευχαριστω Μάγδα Τσέγκου