30/12/07

Αθανασία Κάρτα - Παρασκευοπούλου. Το προσωπο της χρονιας.


Φρεσκοδιορισμένη καθηγήτρια, μαθηματικός, σύζυγος, μητέρα, με την μεγαλύτερη κόρη ήδη στα 15 της χρόνια, η Αθανασία Κάρτα- Παρασκευοπούλου, ετών 36, μητέρα τεσσάρων ανήλικων παιδιών, της Αγγελικής, της Μαρίας, της Αναστασίας και του Κωνσταντίνου, έγινε σύμβολο της μεγάλης καταστροφής και σημείο αναφοράς του εθνικού θρήνου για όλα όσα χάθηκαν από τις φωτιές το καλοκαίρι του 2007.

Με τον σύζυγό της και τα παιδιά τους είχαν βρεθεί στο χωριό της καταγωγής τους, την Αρτέμιδα, για το Σαββατοκύριακο.

Όταν η φωτιά πλησίασε, και με την παρότρυνση του συζύγου της, ο οποίος έμεινε πίσω μήπως κατορθώσει και σώσει το πατρικό σπίτι, η Αθανασία εγκατέλειψε το χωριό μαζί με τα παιδιά της, προσπαθώντας να ξεφύγει από τις φλόγες.

Οι συνταρακτικές περιγραφές περί της νεαρής γυναίκας που βρέθηκε απανθρακωμένη με τα τρία παιδιά της αγκαλιά - η 15χρονη Αγγελική βρέθηκε λίγα βήματα πιο πέρα δεν άφησαν κανένα ασυγκίνητο. Βρήκαν θέση ακόμη και στο πρωθυπουργικό διάγγελμα - ο Κώστας Καραμανλής μετείχε στο κοινό πένθος "για τη μάνα που χάθηκε στις φλόγες αγκαλιάζοντας τα παιδιά της", δηλώνοντας ότι νοιώθει "την ίδια οργή που διακατέχει και εσάς".
Η κηδεία της Αναστασίας, των παιδιών της, του αδελφού της και της πεθεράς της, που όλοι βρήκαν το θάνατο την ίδια μέρα με τον ίδιο τρόπο, ήταν η τελευταία συνταρακτική πράξη του δράματος. Στο αποκορύφωμα, η έκρηξη συγγενών και φίλων των θυμάτων εναντίον των εκπροσώπων του Τύπου, που είχαν ασεβήσει προς τον πόνο τους.

H ψηφοφορια στο skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: