15/12/17

Ο Στέλιος Ράμφος στο Public. (14 12 2017).

(Ολόκληρη η συνομιλία εδω)

Στέλιος Ράμφος: 
Δεν έχεις τη δυνατότητα να είσαι πολίτης κατά τον Αριστοτέλη αν δεν έχεις την δυνατότητα να είσαι άρχοντας και ταυτοχρόνως αρχόμενος. Κάτι το οποίο είναι καινούργιο για την εποχή του, διότι αρχίζει πια να βλέπει τον πολίτη μέσα στη λειτουργία της πόλεως, δηλαδή τον αποσπά από μια απλή ιδιότητα ανθρώπου ο οποίος βρίσκεται κατά τύχη, η από σύμπτωση, η από σχέδιο μαζί με κάποιους άλλους.
Και μάλιστα έχει σχέση με τη φύση την ανθρώπινη. Ο άνθρωπος για τον Αριστοτέλη είναι ζώο πολιτικό άρα είναι κοινωνική οντότητα, δεν είναι βιολογική οντότητα πρωτίστως, η φύση του είναι να επικοινωνεί, αυτό το πράγμα  ισχύει ακόμη και σήμερα.
Η κρίση του συγχρόνου κράτους στη Ελλάδα οφείλεται στη  δύναμη των παραδόσεων, όπου εκεί επικρατούν οι δεσμοί αίματος και εντοπιότητος, δηλαδή το σόι, και το χωριό. Οπότε αυτό δεν αφήνει το κράτος να πάρει επάνω του τη λειτουργικότητα εκείνη που παίρνει στις χώρες τις προηγμένες, και να μπορεί να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των πολιτών.

Εδώ το κράτος γίνεται για να βολεύει κάθε φορά τους συγγενείς, τα ρουσφέτια, τους πατριώτες, τους ομόφρονες, βουλευτή στη περιοχή του, κτλ. Δηλαδή δεν είναι στοιχείο κακοηθείας, είναι στοιχείο μια πολιτισμικής  αδυναμίας που δεν καταφέραμε να την ξεπεράσουμε γιατί δεν συνειδητοποιήσαμε καθαρά το πρόβλημα, ότι είναι τόσο ισχυρά τα ριζώματα  των παραδοσιακών μορφών συνοχής, αίμα, εντοπιότης κτλ. που τα συναισθήματα μας δεν μπορούνε να αναγνωρίσουνε το απρόσωπο κράτος, όχι επειδή είναι απρόσωπο το κράτος, αλλά επειδή δεν το αφήνουμε να παράσχει υπηρεσίες, και βολεύουμε τα ξαδερφια, τους κουμπάρους, τους μπατζανάκηδες κτλ.
Παρακολουθείστε ολόκληρη τη συνομιλία στο  video που ακολουθεί πατωντας εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια: