16/11/16

#Obama_Athens




Για 2 μερες και ειδικα για 30τοσα λεπτα πριν λιγο, ενιωσα επιτελους Πολιτης.
Και πολιτης του κοσμου, και πολιτης με αξια που με σεβεται ο προεδρος, ο ηγετης, ο επικεφαλης της μεγαλυτερης δημοκρατιας του πλανητη.. Αλλα ενιωσα και περηφανος κι ως Ελληνας.
Για οτι δεν με κανει ποτε να νιωθω ο δικος μας σημερινος δηθεν ηγετης ουτε στο ελαχιστο αλλα τα ενιωσα μαζι σου προεδρε Ομπαμα σ ευχαριστω απο καρδιας.

Barack Obama:
-"Ο πιο σημαντικός τίτλος σε μια χώρα δεν είναι του προέδρου ή του πρωθυπουργού. Είναι ο τίτλος του πολίτη".
-Δεν υπάρχει "εμείς ή αυτοί". Η Δημοκρατία είναι το μόνο Πολίτευμα που μας επιτρέπει να εργαζόμαστε πάνω στις διαφορές μας με ειρηνικό τρόπο.
-Δεν θα μπορούσα να έχω περισσότερες διαφορές από τον νέο πρόεδρο Τραμπ. Αλλά η (αμερικανική) Δημοκρατία είναι πιο ισχυρή από τα πρόσωπα.
-Με την τεχνολογια η παγκοσμιοποιηση ειναι μονοδρομος.
"Ο κόσμος φοβάται την παγκοσμιοποίηση και τραβιέται πίσω. Το είδαμε εδώ στην Ελλάδα, το είδαμε στις ΗΠΑ το είδαμε και στο δημοψήφισμα στο ΗΒ"
Kαι τελος, το καλυτερο.
-"Οι αλλαγές θα αρχίσουν με την φωνή των νέων!"

Να διδάσκεται στα σχολεία!!!
Μπαρακ Ομπαμα:
«Στις χώρες μας, στην αμερικανική και στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες, θέλουμε οι άνθρωποι να ανταμείβονται για τα επιτεύγματά τους. Πιστεύουμε πως οι άνθρωποι πρέπει να ανταμείβονται επειδή ανακάλυψαν κάποιο καινούργιο προϊόν, κάποια νέα υπηρεσία που έρχεται να βοηθήσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Αλλά όταν, σήμερα, ο CEO μια εταιρείας βγάζει μέσα σε μια μέρα όσα ένας εργαζόμενος βγάζει σε ένα χρόνο, όταν είναι όλο και πιο δύσκολο οι εργαζόμενοι να αναρριχηθούν στην σκάλα της οικονομίας,
όταν βλέπουν να κλείνει ένα εργοστάσιο το οποίο κάποτε ζούσε μια ολόκληρη πόλη, αυτό πυροδοτεί το συναίσθημα πως η παγκοσμιοποίηση ωφελεί μόνον όσους βρίσκονται στην κορυφή.
Και η αντίδραση σε αυτό έχει τη δύναμη να ανακόψει την ανάπτυξη μιας χώρας και να κάνει μια ύφεση πιο πιθανή, μπορεί, ακόμα, να οδηγήσει σε πολιτικές που θα δημιουργήσουν νοσηρό ανταγωνισμό ανάμεσα στις χώρες. Αντί να βλέπουν την κατάσταση ως "win-win", οι άνθρωποι την αντιλαμβάνονται ως εξίσωση όπου εάν «εσύ κερδίζεις, εγώ χάνω». Και υψώνονται εμπόδια και τείχη.
Στις ανεπτυγμένες μας οικονομίες, έρχονται στιγμές που γενιούνται κινήματα, τόσο Αριστερά όσο και Δεξιά, που πασχίζουν να σταματήσουν την κοινωνική ενσωμάτωση, να αναχαιτίσουν την τεχνολογία και να επαναφέρουν δουλειές και βιομηχανίες που έχουν αρχίσει να εξαφανίζονται εδώ και δεκαετίες. Και η ενστικτώδης αντίδραση ορισμένων να οπισθοχωρήσουν από έναν κόσμο παγκοσμιοποιημένο είναι κατανοητή. Εάν οι άνθρωποι αισθανθούν πως χάνουν τον έλεγχο του μέλλοντός τους είναι λογικό να αντισταθούν. Το είδαμε αυτό εδώ στην Ελλάδα, το έχουμε δει σε όλη την Ευρώπη, το είδαμε και στις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία με το δημοψήφισμα για το Brexit.
Αλλά: Με δεδομένη τη φύση της τεχνολογίας, πιστεύω ακράδαντα πως είναι αδύνατον να κόψουμε πλέον τους μεταξύ μας δεσμούς. Ζούμε πια σε μια παγκόσμια αλυσίδα προσφοράς και ζήτησης. Η ανάπτυξή μας προέρχεται από την καινοτομία και από ιδέες που ταξιδεύουν διαρκώς πάνω από σύνορα. Οι δουλειές του αύριο, αναπόφευκτα, θα είναι διαφορετικές από εκείνες του παρελθόντος. Δεν μπορούμε, συνεπώς, να βρούμε λύσεις κοιτώντας στο παρελθόν:
Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά!».