9/5/13

Σχεδία όνομα και πράμα!


Άμα είσαι άνεργος στην αρχή ψάχνεις για δουλειά. Αυτήν που έκανες και όσο περνάει ο καιρός ότι νάναι. Άμα βρεις έστω και τετράωρη, έστω και ανασφάλιστη, έστω και στου διαόλου τη μάνα, κάτι σώζεται. Άμα δεν βρεις τότε κάθε μέρα ανοίγει και μια μαύρη τρυπούλα στη ζωή σου που σoυ πίνει το αίμα ή

όπως θα έλεγε κι ο Βαγγέλας ο σαλεπιτζής, σου γαμάει το κέρατο. Άμα έχεις οικογένεια, σόι που τους περισσεύουν λίγα ή βρεις άκρες με κάποια από τα κοινωνικά δίχτυα, κάτι πάλι σώζεται. Όμως όταν κουραστείς να ψάχνεις για δουλειά, ακόμα κι να έχεις στέγη, τροφή και ρούχα, νοιώθεις άχρηστος και ένοχος. Ακόμα και να είχες φίλους σιγά σιγά αποκόβεσαι. Αλλιώς αυτοί που κάνουν σχέδια και κυνηγούν τα φράγκα ή αυτοί που είναι σε φάση μεροδούλι μεροφάι, αλλιώς εσύ που είσαι πανί με πανί, άπλυτος, νηστικός και ατσίγαρος μέρες τώρα. Τα δύο όμως που όλο και πιο πολύ σε βαραίνουν είναι η ώρα που δεν περνάει και ότι νοιώθεις σαν καλαμιά στον κάμπο. Τέλος, αν δεν έχεις και σπίτι τότε είσαι σαν ναυαγός στη μέση του αγριεμένου πελάγους. Όλα αυτές οι λέξεις ακόμα κι αν είναι πετυχημένες για να περιγράψουν με όση το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια την υπαρξιακή κατάσταση ενός άστεγου/άνεργου, όλοι το ξέρουμε πως απέχουν παρασάγγας από την πραγματική ζωή. Άλλο είναι να το λες, να το γράφεις και να το βιντεοσκοπείς κι άλλο να το ζεις, κι αυτό και όλα τα πράγματα της ύπαρξης. Μαθαίνεις για κάποιον ναυαγό που παλεύει με τα κύματα, προσπαθείς να έρθεις στη θέση του, αλλά κατά βάθος το ξέρεις πως είναι αδύνατον να καταλάβεις τι τραβάει και να συμπάσχεις. Ίσως η τέχνη στις μεγάλες στιγμές της σου επιτρέπει να πάρεις μια μυρωδιά από το δράμα.Τι μπορεί να κάνει ο καθένας στην περίπτωση των ακραίων καταστάσεων, είναι το μέγα ζητούμενο από τότε που κατεβήκαμε από τα δένδρα και σταθήκαμε όρθιοι.

Ας πούμε κάποιοι Αθηναίοι σκέφτηκαν να φτιάξουν μια σχεδία για τους ναυαγούς των ημερών μας. Κι έφτιαξαν τη «Σχεδία», όνομα και πράγμα. Πρόκειται για ένα περιοδικό δρόμου. Που περιέχει και άρθρα σχετικά με την κατάστασή τους. Το περιοδικό αυτό άρχισε να πωλείται από διαπιστευμένους πωλητές από τις 23 Φεβρουαρίου. Στοιχίζει 3 ευρώ. Το 1,5 πηγαίνει στον πωλητή και για αρχικό κεφάλαιο παρέχονται στον πωλητή δωρεάν 10 τεύχη. Πουλιέται μόνο στους δρόμους.

Σε μία εκδήλωση που έγινε πρόσφατα με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, ο κ. Τζανέτος Αντύπας της "PRAKSIS", ανέφερε ότι ήδη 15 άστεγοι συμπολίτες μας που λαμβάνουν βοήθεια από τη μη κυβερνητική οργάνωση, αναλαμβάνουν πωλητές της "Σχεδίας", ενώ και εκείνος έκανε λόγο για επαναπροσδιορισμό του "αυτοσεβασμού, της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης αυτών των ατόμων, μέσα από τη νέα τους δραστηριότητα".
"Αυτή τη στιγμή", συμπλήρωσε, "στην Αθήνα υπάρχουν 1.200 άστεγοι και χιλιάδες άτομα που ζουν σε συνθήκες αστεγίας, χωρίς ρεύμα, χωρίς χρήματα να πληρώσουν το νοίκι τους που διαβιώνουν στοιβαγμένοι σε λίγα τετραγωνικά. Τέτοιες κινήσεις, προσφέρουν πραγματική βοήθεια".
Το εξαιρετικό που έχει αυτή η κίνηση είναι ότι δεν πρόκειται για μια χειρονομία φιλανθρωπίας με παθητικούς αποδέκτες. Εδώ οι συμμετέχοντες και αποκομίζουν ένα εισόδημα και μέρα μπαίνει μέρα βγαίνει έχουν ένα στόχο και τους δημιουργείται η αίσθηση πως ανήκουν σε μια ομάδα που λειτουργεί με διαφάνεια και έχει ξεκάθαρους σκοπούς.

Λάκης Ιγνατιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: