4/9/12

Χριστοφορος Κασδαγλης "Ανώνυμοι Χρεοκοπημένοι"

" Ό,τι μας καίει καθημερινά, διατυπωμένο με θυμό, με χιούμορ αλλά και με αυτοσαρκασμό, με τρόπο που θα έφερνε σε δύσκολη θέση τους καλεσμένους οποιουδήποτε τηλεοπτικού πάνελ και θα ανάγκαζε τον παρουσιαστή να διακόψει τη συζήτηση και να ρίξει εσπευσμένα διαφημίσεις.

Με άλλα λόγια , η περιπέτεια ενός λαού που κοιμήθηκε ένα βράδυ ανάμεσα στις τριάντα πλουσιότερες χώρες του κόσμου και ξύπνησε σε παγκάκι, ανάμεσα στους παρίες της Οικουμένης. Αυτά είναι περίπου τα λόγια που δίνουν το στίγμα του περιεχομένου, εκ μέρους του εκδότη.

Εκείνο όμως που προσωπικά θα έλεγα ως αναγνώστρια, είναι ότι είναι το βιβλίο που θέλεις να διαβάζεις δυνατά , με συντροφιά άλλους συμπάσχοντες, συνέλληνες, συνοδοιπόρους. Για να διαβάζεις και να λες: «Άκου, άκου τι γράφει εδώ: Οι ενοχικοί μηχανισμοί στον άνθρωπο έχουν άμεση σχέση με την κρίση… και παρά την ιταμότητα, τον κυνισμό και το θράσος που τη διαπερνούν, η σύντομη ρήση του αντιπροέδρου 
μαζί τα φάγαμε δεν είναι τόσο απλοϊκή. Πατάει ακριβώς στους μηχανισμούς παραγωγής ατομικών και συλλογικών ενοχών… κι έχει μια μαλαγανιά κρυμμένη από πίσω…»
Και αφού σχολιάσεις αυτό το κεφάλαιο, πας παρακάτω και διαβάζεις , πάλι δυνατά τα περί της θεωρίας ότι «οι ψηφοφόροι έχουν την κυβέρνηση που τους αξίζει. Με άλλα λόγια, φταίμε εμείς που τους ψηφίζουμε κι όχι εκείνοι για τα αίσχη τους». Οι Ανώνυμοι Χρεοκοπημένοι , μπορούν να διαβάζονται αποσπασματικά, χωρίς να χάνει κανείς την ουσία και το ενδιαφέρον του. Σε κάθε κεφάλαιο τα συναισθήματα αναδύονται σε σωστές δόσεις. Τόσο, που να θέλεις να επιστρέψεις σε κάποια κεφάλαια, μόλις η συζήτηση φουντώσει στην παρέα και χρειαστείς ένα επιπλέον επιχείρημα.." 


Oλο το αρθρο εδω:Onlynews | Το μπιμπερό στην κωλότσεπη και οι Ανώνυμοι Χρεοκοπημένοι

Δεν υπάρχουν σχόλια: