18/2/10

"1η Μαρτίου 2010-24 ώρες χωρίς εμάς" Συνάντηση γνωριμίας.

Στην αγορά της Κυψέλης, ένα ζεστό και φιλόξενο πολιτιστικό χώρο, η πρωτοβουλία «Πρώτη Μαρτίου 2010 – 24 ώρες χωρίς εμάς» πραγματοποίησε συνάντηση γνωριμίας με τα μέλη της από το διαδίκτυο, με πολίτες και με εκπροσώπους μεταναστευτικών συλλόγων. Σκοπός ήταν η γνωριμία μας με τον κόσμο, η ανταλλαγή απόψεων και η ενεργοποίση κάθε δυνατής υποστήριξης.

9 από τα 11 μέλη της ιδρυτικής ομάδα (οι άλλοι δύο εδώ μας φωτογραφίζουν...)

Ο δημοσιογράφος και μετανάστης από την Αλβανία Niko Ago, παρουσίασε την πολύ σύντομη ως τώρα πορεία της πρωτοβουλίας, που ξεκίνησε από ένα γκρουπ στο facebook και σε λιγότερο από ένα μήνα ξεπέρασε τα 5000 μέλη. «Πως θα ήταν μια μέρα αν εξαφανιζόμασταν;». Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της ομιλίας του Niko Ago αλλά και της πρωτοβουλίας «Πρώτη Μαρτίου 2010 – 24 ώρες χωρίς εμάς».
Την Πρώτη Μαρτίου μετανάστες και Έλληνες πολίτες καλούνται να απέχουν από οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή, από αγορά προϊόντων έως και αγορά εισιτηρίων μέσων μαζικής μεταφοράς εκείνη την ημέρα.
Στη συνέχεια τόνισε ότι το κάλεσμα αυτό αντιστοιχεί σε μια «δήλωση της παρουσίας μας μέσω της απουσίας μας». Άλλωστε, όπως είπε από καρδιάς, η Ελλάδα είναι μια χώρα απέναντι στην οποία νιώθουμε μεγάλη ευγνωμοσύνη.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αντώνης Χατζής, που κάνοντας την προσωπική του αναδρομή στο παρελθόν μας μετέφερε στη Σουηδία του 1974. Εκείνη την περίοδο εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων είχαν μεταναστεύσει στη Σουηδία και έγιναν μάρτυρες των αντίστοιχων εξελίξεων ψήφισης νομοσχεδίου παροχής δικαιωμάτων στους μετανάστες.
Μόνο που τότε «ο αγώνας δεν δόθηκε ποτέ...».
Ο γνωστός μουσικός και παιδί μεταναστών στην Ελλάδα MC Yinka στο βήμα..
Σε αντίθεση με την δική μας πραγματικότητα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν δεκτή την πρόταση του σουηδού πρωθυπουργού Ούλαφ Πάλμε. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1979 στη σουηδική Βουλή διαδραματίζεται ένα συγκλονιστικό και βαθειά δημοκρατικό γεγονός. Γίνεται η υποδοχή του πρώτου μη Σουηδού βουλευτή, ενός συμπατριώτη μας εργάτη από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, ο οποίος μάλιστα καλωσορίστηκε στην ελληνική γλώσσα. Αυτή η αντίθεση μεταξύ παρελθοντικής Σουηδίας και σημερινής Ελλάδας είναι και ο λόγος έκανε τον Αντώνη Χατζή να ασχοληθεί με την πρωτοβουλία «Πρώτη Μαρτίου 2010 – 24 ώρες χωρίς εμάς».
Έπειτα η Δάφνη Σκαλιώνη παρουσίασε τη μορφή των αντίστοιχων πρωτοβουλιών σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, των οποίων κεντρική γραμμή είναι η αποχή των μεταναστών από την εργασία τους. Κάτι τέτοιο όμως τόνισε οτι είναι αδύνατο να δρομολογηθεί στην Ελλάδα, όπου δεν υπάρχει η απαραίτητη κάλυψη από τα συνδικαλιστικά όργανα.
Στη συνέχεια κάλεσε όλους τους παρευρισκομένους να παρευρεθούν στη Συνέντευξη Τύπου της πρωτοβουλίας «Πρώτη Μαρτίου 2010 – 24 ώρες χωρίς εμάς» την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, στις 11:00 στην Αίθουσα του Συλλόγου Υπαλλήλων Τράπεζας της Ελλάδος (ΣΥΤΕ), Σίνα 16 στην Αθήνα. Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις των καλεσμένων και εύστοχη ανταλλαγή απόψεων. Η βραδιά έκλεισε με μουσικές του κόσμου και ανανέωση του ραντεβού μας στις επόμενες εκδηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: