«Πρέπει να δεχτούμε το εξής: όποια μέτρα και να πάρεις, δεν θα σταματήσεις τη διακίνηση. Άνθρωποι που υποφέρουν κάποια στιγμή φεύγουν και κάπου πάνε. Η λογική μου λοιπόν λέει: πρώτον, ανθρώπινη υποδοχή στον βαθμό που κάθε κράτος μπορεί και δεύτερον, βοήθεια σε χώρες με οξυμένα προβλήματα. Οι άλλες λύσεις έχουν δοκιμαστεί. Οι Αμερικανοί έφραξαν τα σύνορα με το Μεξικό χωρίς αποτέλεσμα, ο Μιτεράν πλήρωνε Ισπανούς και Πορτογάλους για να φύγουν, αυτοί έπαιρναν τα λεφτά και ξαναγύριζαν.
Οι μεταναστες
Οι μετανάστες δεν είναι κυνηγοί ευτυχίας, όπως κάποιοι νομίζουν. Κυνηγούν λύσεις. Πώς θα ταΐσουν τα παιδιά τους, πώς θα ξεφύγουν από τη φυλακή ενός δικτάτορα.Πρωτίστως είναι άνθρωποι που έχουν ανάγκη από βοήθεια. Έτσι πρέπει να βλέπουμε το ζήτημα. Και αυτού του τύπου τις λύσεις δεν τις έχουμε ποτέ δοκιμάσει. Δεν ξέρω κατά πόσο δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλους. Η άφιξη 1,5 εκατομμυρίου προσφύγων το ΄22 ήταν πρόβλημα που λύθηκε και μάλιστα προς όφελός μας. Είναι σαν ένα παιδί με πρόβλημα στα Μαθηματικά. Προσπαθείς να το βοηθήσεις. Δεν προσπαθείς να το στείλεις στην Ιταλία. Ούτε να το ρίξεις στον Καιάδα.
Η δικη μας σταση
Υπάρχει μια διδακτική ιστορία στα "Λακωνικά" του Παυσανία. Ένας Σπαρτιάτης έρχεται στην Αθήνα. Έχει έναν γνωστό στην Αγορά, ο οποίος κάνει ότι δεν τον βλέπει επί δύο μέρες. Μετά που έχει ετοιμάσει το σπίτι του, τον καλεί να μείνει εκεί. Ο Σπαρτιάτης κοιτάζει το τακτοποιημένο δωμάτιο και λέει: "Για χάρη σου κοιμήθηκα δυο μέρες έξω". Με άλλα λόγια, δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι να είναι όλες οι συνθήκες κατάλληλες για να βοηθήσουμε κάποιον. Άρα όχι απαγορεύσεις, αλλά βοήθεια. Να μην κλείνουμε τους αρρώστους έξω από τα σπίτια τα βράδια, όπως στον Μεσαίωνα».
Η Ευρωπη
Μια Ευρώπη σε κρίση χρειάζεται εργατικά χέρια που, λόγω δημογραφικού, σε 20 χρόνια δεν θα έχει καθόλου, χρειάζεται νέο αίμα, νέες παραδόσεις. Ας ξυπνήσουμε. Να γίνει κάτι. Αυτό που δικαιώνει τη μετανάστευση είναι ότι δεν άκουσα ποτέ και πουθενά έναν πολιτικό να λέει ότι το τάδε ρεύμα μετανάστευσης, πενήντα χρόνια πριν, κατέστρεψε μια χώρα. Μόνο για τα σύγχρονα ρεύματα ανησυχούν όλοι. Έχουμε δε μανία με τις άμεσες λύσεις, ενώ οι περισσότερες χρειάζονται χρόνο.Η μανία όμως με τις άμεσες λύσεις οδήγησε τον Χίτλερ στο Ολοκαύτωμα και τον Στάλιν να θεωρεί πρόβλημα τους αγρότες και να κάνει εκτοπίσεις».
Για την εκπαιδευση
Τα τελευταία τριάντα χρόνια η σχολική εκπαίδευση έχασε τον ανθρωπιστικό στόχο της», λέει ο Θοδωρής Καλλιφατίδης. «Ξαφνικά περάσαμε σε μια τεχνοκρατική άποψη για την εκπαίδευση, όπου σημασία έχουν μόνο οι γνώσεις που οδηγούν στην εξασφάλιση εργασίας ή καριέρας. Έτσι η "Απολογία του Σωκράτη" ή το "Συμπόσιο" του Πλάτωνα που δεν έχουν άμεση χρησιμότητα δεν διαβάζονται πια. Η διδασκαλία της γλώσσας έχει περάσει σε δεύτερο πλάνο και πολλοί επιστήμονες- από οικονομολόγους έως και ιστορικούς- γράφουν άρθρα κατευθείαν στα αγγλικά. Ήρθε η στιγμή που όλα αυτά τα πληρώνουμε.
Αποσπασματα απο τη συνεντευξη του συγγραφεα Θοδωρη Καλλιφατιδη στα Νεα 17/6/09
11 σχόλια:
ωραίες απογοητευτικές αλήθειες
εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η συνέντευξη
πέρασα να ευχηθώ καλό καλοκαίρι
μάλλον θα τα πούμε το Φθινόπωρο
σε φιλώ πολύ
να έχεις υγεία και χαρά
καλημέρα
Επισης Φαιδρα μου,καλα ν περασεις οπου κι αν πας.Φιλια,τα λεμε.
Πόσο δίκιο έχεις σα αφόμενά σου. Αλλά βλέπει η άνοδος της ακροδεξιάς γενικότερα μας παρασέρνει σε άλλους δρόμους, εμείς που κάποτε ήμασταν μετανάστες.
Καλησπέρα. Πολύ ενδιαφέρον κείμενο, μπράβο που το ανήρτησες εδώ γιατί τέτοια κείμενα διαφεύγουν της προσοχής μας. Ο Θ. Καλλιφατίδης το γνωρίζει καλά το θέμα και ξέρει ότι μόνο με προτάσεις-έστω για μικρές βελτιώσεις-θα γίνει και πιο ανθρώπινη η ζωή των μεταναστών και πιο ορθή η διαχείριση του προβλήματος από τις χώρες υποδοχής.
Ούτε βιαστικές λύσεις αλλά ούτε και "εσχατολογικές" ...
Καλό βράδυ
Φλουφλη, μαμα,
Μακαρι να μπορουσαν ολοι να δουν ψυχραιμα τα πραγματα, τοτε θα ταν ολα πιο ευκολα και πιο αισιοδοξα.
Καλο βραδυ και στους δυο σας.
Η συνέντευξη βάζει με νηφάλιο τρόπο τα πράγματα στη θέση τους και αυτή η νηφαλιότητα είναι που χρειάζεται σήμερα για να παρθούν οι σωστές αποφάσεις. Δυστυχώς, στις μέρες μας, περισσεύουν οι κραυγές και οι σπασμωδικές κινήσεις που όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα αλλά το επιδεινώνουν. Χρειαζόμαστε κοινωνίες ανοχής και ανεκτικότητας, αλληλεγγὐης και ανθρωπιάς και όχι κοινωνίες με φοβικά σύνδρομα, κοινωνίες ανταγωνιστικές και απάνθρωπες.
Αχ, καλά τα λέει αυτός, η στάση όμως των Ελλήνων και των άλλων Ευρωπαίων είναι διαφορετική...Οι "ξένοι", οι "άλλοι"...
Καλημέρα από μια "μετανάστρια"...
Αχ, καλά τα λέει αυτός, η στάση όμως των Ελλήνων και των άλλων Ευρωπαίων είναι διαφορετική...Οι "ξένοι", οι "άλλοι"...
Καλημέρα από μια "μετανάστρια"...
Εμ, γι αυτο το "Αχ" μιλαμε Artanis μου,γι αυτο το "Αχ".
Artanis και Ειρηνη καλησπερα.
Αξιόλογες, μεστές θέσεις.
Μπράβο σου που τις «ανακάλυψες» και τις παράθεσες.
Εγώ τα "ΝΕΑ" έχω να τα πάρω από το ...1965. Τα καίγαμε τότε...
Και πολύ ωραία και η πιό πρόσφατη παρουσίαση της γιορτής του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών.
Όσο για το κάμπινγκ... δεν έχω πάει ως παιδί (δούλευα στο χωριό τα καλοκαίρια) αλλά ως μεγάλος το δοκίμασα κάμποσες φορές ...συν τέκνοις. Καλά ήταν. Κρίμα που μεγάλωσαν (πολύ...) τώρα και βαριούνται. Θά 'βρισκα κι εγώ αφορμή-ευκαιρία...
αγάπη - αφοπλισμός -ειρήνη
Ναπολέων
Α.Α.Α.
{ξέρεις εσύ τίνος αρκτικόλεξο είναι...}
Α.Α.Α.
Ο ευρών αμειφθήσεται...
Δημοσίευση σχολίου