8/6/09

Θα δεις !

Σχολικο ετος 2009-10
Πανελληνιες εξετασεις
Μαθημα κατευθυνσης Γλωσσα (ποιος βγαζει)
Εκθεση
Θεμα: "Η καλη μας Δημοκρατια".


Προλογος
Ερωτηση: Ποιο ειναι το μηνυμα των εκλογων?
Απαντηση: Πασοκ 1ο, Νδ 2η, κκε 3ο, ΛΑΟΣ 7,2 % , Συριζα 5ος, ..... ΑΠΟΧΗ 47% !


Κυριως θεμα
Εχει πολυ μεγαλη πλακα να κατσεις και να ακους τις δηλωσεις των κομματων μετα απο τα αποτελεσματα των εκλογων. Η μεγαλυτερη πλακα ομως ειναι να ακους, πως προσπαθουν ολοι να αρπαξουν-καρπωθουν για λογαριασμο τους -προσπαθωντας να δικαιολογησουν τα αδικαιολογητα- αυτη την τεραστια λαικη μαζα της αποχης.
Ειπαν στην αρχη πως οι περισσοτεροι απ αυτους που πηγαν για μπανιο ηταν ΝΔκρατες. Και πως δεν αλλαξαν κομμα , απλως εδειξαν την δυσφορια τους μ αυτο τον τροπο. Ειπαν αργοτερα (οταν εκλεινε καπως η διαφορα) πως τελικα δεν ηταν μονο ΝΔκρατες αλλα ηταν ψηφοφοροι ολων των κομματων.
Οτι ας πουμε, δεν ηταν πλεον ψηφοφοροι κανενος, κανεις δεν τολμησε να το σκεφτει. Μα κι αν το σκεφτηκε, κοροιδο ηταν να το πει? Θα μου πεις καλα, τα κομματα ειχαν συμφερον να το αποκρυψουν, αλλα οι εταιριες δημοσκοπησεων, τα καναλια, οι δημοσιογραφοι..? Ε καλα, εδω ειναι που γελαμε για τα καλα !
Το οτι υπαρχει ενα ποσοστο μεσα στην αποχη, αυτων που ετσι κι αλλιως για διαφορους λογους τις εχουν χεσμενες τις εκλογες αυτο ειναι γεγονος. Αλλα ειναι αυτο το ποσοστο το μεγαλυτερο κομματι της αποχης?
Ρωταω, διοτι τα μηνυματα απο ολους τους γυρω μου, άλλα μου λενε. Με οποιον και αν συζητησα ολο αυτον τον καιρο, ολοι μου ελεγαν περιπου τα εξης: "Ειναι κι οι δυο... Τι στο διαολο να ψηφισεις..?
Οι μεν ετσι , οι δε αλλιως... Κι εκεινοι οι πως τους λενε..τι φρουτο ειναι κι αυτοι...?
Βρε δεν πανε ολοι στο διαολο... Να μην υπαρχει κατι αλλο της προκοπης..."
Μερικοι αλλοι μου ελεγαν τα εξης περιπου: "Βρε ολοι ιδιοι ειναι σου λεω! Μη λες χαζομαρες και τρως κουτοχορτο ακομα!. Αν υπηρχε κατι αλλο της προκοπης..."
Τι λενε αυτες οι κουβεντες? Οτι το ψαξαν το θεμα, οτι το ζησαν στο πετσι τους το θεμα! Οτι εβγαλαν απο καιρο τα συμπερασματα τους οι ανθρωποι! Κι οτι περιμενουν κατι νεο αλλα διαφορετικο. Τιμιο, ηθικο, της προκοπης οπως λενε.
Μα για την ωρα μαυρα κι αραχνα τα βλεπουν τα πραγματα οι ανθρωποι. Κι αυτη η μαυριλα δεν μοιαζει να ειναι προσωρινη. Καθολου προσωρινη! Ερχεται κι απλωνεται οχι μονο στην Ελλαδα αλλα σ ολοκληρη την Ευρωπη! Μαυριλα και φοβος. Κι ανασφαλεια τρελη. Κι οι "φιλησυχοι" πολιτες, οι "νοικοκυραιοι", οι ανεργοι, οι χρεωμενοι, οι συνταξιουχοι, ολοι αυτοι και πολλοι αλλοι τρομαζουν. Κι οσο τρομαζουν τοσο καποιοι Καρατζαφερηδες τους χαιδευουν στοργικα το κεφαλι και τους λενε : "Μη νοιαζεσαι νοικοκοιρη μου, ανεργε μου, νεοπτωχε μου, εγω ειμαι εδω, εγω θα διωξω τη χλεμπα και θα σε φροντισω, εγω θα φερω νομο και ταξη για να νιωσεις ασφαλης, εγω λεω και εννοω "νομος ειναι το δικιο του εργατη", του ελληνα εργατη, του οικογενειαρχη εργατη, του πατριωτη εργατη. Εμπιστεψου με λιγο ακομα και θα δεις..."


Επιλογος

Αυτο το "θα δεις" ομως ειναι η μεγαλη παγιδα... Αυτο το επιτηδες αοριστο "θα δεις.." ειναι ο λακος στη φαβα.


Αυτοι που την εχουν παρει χαμπαρι τη δουλεια, ειναι ακομα λιγοι λενε στις καλπες. Με μικρο ποσοστο στις εκλογες. Κυριως νεοι, που οταν τρομαζουν αγριευουν και γυαλιζει το ματι τους. Αυτα τα βρωμοπαιδα που καποτε καποτε ξεσπουν κιολας. Οι ταραξιες! Ειναι αυτοι που τωρα ολοι τους λενε, "δυστυχως χασατε!" Αλλα περα απ τις καλπες? Αυτοι που την εχουν παρει χαμπαρι τη δουλεια περα απ τις καλπες, ειναι κι αυτοι λιγοι?

Ποιοι χασανε, θα φανει συντομως. Λιαν συντομως! Να δουμε αν θα βγω ψευτης...

ΥΓ. Ωχ, τι, εκτος θεματος βγηκα? Αμααν, τωρα..?

7 σχόλια:

monahikoslikos είπε...

Μάλλον στην καρδιά του θέματος είσαι.

phlou...flis είπε...

γράψε κι άλλα τέτοια και ...θα δεις :-)
Κι αυτοί που αποφάσισαν αποχή (ή απόχη) ναι "εκδηλώθηκαν". Κάτι ήθελαν να που και το είπανε. Τώρα για τα κόμματα. Πώς γίνεται το βράδυ μετά τις 7 να ΄"πήραν το μήνυμα". Εμείς το στείλαμε 7 παρά κι αυτοί 7 και κάτι το πήραν.

ΥΓ. Παρόλα όσα έγραφα πριν -και λίγο πολύ με μάλωσες- ψήφισα. Οχι αποχή αλλά ψήφισα διαμαρτυρόμενος

Artanis είπε...

Xa,xa,xa,xa,xa, mia xara to e8eses...
kalhspera kai kalo kalokairi...
Filia apo NZ...

AlexMil είπε...

Βέβαια έχεις απόλυτο δίκαιο σε αυτά που γράφεις, αλλά είναι μόνο η μια πλευρά του θέματος, σοβαρή μεν άλλα όχι η μόνη.

Η αποχή δικαιολογείται απόλυτα όταν είσαι ενάντια στο σύστημα της αντιπροσωπευτικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, και πιστεύεις σε ένα άλλο, π.χ αμεσοδημοκρατία, κοινόβια, βασιλεία κ.λ.π. Τότε πιστεύω νομιμοποίησε να απέχεις.
Θεωρείς πως το πρόβλημα είναι το σύστημα και σε δεύτερο λόγο οι άνθρωποι, η εξουσία, η χρήση του, η εφαρμογή του κ.λ.π.

Όταν όμως αποδέχεσαι το σύστημα της αντιπροσωπευτικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και κυρίως των κομμάτων που την συνθέτουν, τότε τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Εν ήδη διαπιστώσεων και ερωτημάτων που ήρθαν στο μυαλό διαβάζοντας τις τοποθετήσεις:

Ιστορία
- Γνωρίζουν οι πολίτες τους αγώνες των ανθρώπων για το δικαίωμα της ψήφου;
- Γνωρίζουν πως μάτωσαν για να το κερδίσουν;
- Γνωρίζουν οι γυναίκες για τους δικούς τους αγώνες;
- Γνωρίζουν στιγμές στην ιστορία που η αποχή έφερε τραγωδίες, καθεστώτα, τρομερά οπισθογυρίσματα;
- Ξέρεις πως ότι απολαμβάνεις σήμερα το έφεραν αγώνες, ανθρώπων και κομματικά ενταγμένων;

Κόμματα
- Είναι τμήματα της κοινωνίας;
- Η κομματική νομενκλατούρα από πού προέρχεται;
- Συμμετέχεις σε αυτά για να τα αλλάξεις;
- Αν πιστεύεις πως δεν μπορούν να αλλάξουν, δεν μπορείς ούτε εσύ να αλλάξεις
- Αν πιστεύεις ότι όλοι ίδιοι είναι, είναι σαν να παραδέχεσαι ότι και συ ίδιος είσαι με το διπλανό σου, το παραδιπλανό σου, τον απέναντι που κλέβει στο ζύγι, στο πιο πέρα που δεν σε δίνει ταμειακή απόδειξη, στον ακόμη πιο πέρα που φοροκλέβει, κ.λ.π.


ΜΜΕ
- Πιστεύεις πως δεν διαμορφώνουν τη κύρια άποψη, εδώ την αποχή;
- Θεωρείς ότι εσύ δεν επηρεάζεσαι;
- Δεν αναρωτιέσαι γιατί οι στυλοβάτες της εξουσίας, παρουσιαστές, δημοσιογράφοι, (όχι όλοι) πλάσαραν την αποχή;

Εκλογές
- Ξέρεις πως συμμετείχαν στις εκλογές πάνω από 30 σχήματα;
- Πως εκφράζεσαι για σχήματα που δεν γνωρίζεις, όταν λες ότι όλοι ίδιοι είναι;
- Υπάρχει και το λευκό


Αποχή
- Με την αποχή πιστεύεις πως έστειλες μήνυμα εκφοβισμού; Ένα παράδειγμα ιστορικό όπου η εξουσία φοβήθηκε!!!! από την αποχή;
- Μήνυμα τιμωρίας; Πως τους τιμώρησες αλήθεια; Παράδειγμα;
- Μήνυμα αηδίας ; Σιγά που θα στενοχωρηθούν; Παράδειγμα;
- Τι θα αλλάξει με την αποχή; Παράδειγμα;
- Έδωσες το δικαίωμα στους άλλους να ψηφίσουν για σένα;
- Το κάνεις στη δικιά σου ζωή, όπου τα πράγματα είναι πολύ λιγότερο σοβαρά
- Για τη δουλειά σου, τη σύνταξή σου, τη καθημερινότητά σου πως μπορεί η αποχή να σε βοηθήσει;
- To να είσαι οπαδός του μοδάτου, της ομάδας, της tv, και γενικά της κοινωνίας του θεάματος (για να θυμηθώ και το φίλο μας Γκυ Ντεμπόρ), δεν συμμετέχεις με το πιο ενεργό τρόπο σε αυτό που απέχεις;
- Απέχεις από τη κοινωνία των κομμάτων; από τα υπάρχοντα κόμματα; Πιστεύεις πως η αποχή θα φέρει κάποιο κίνημα; ένα παράδειγμα;
- Μια κοινωνία με ριζοσπαστικοποίηση στο 0 πως μπορεί να κάνει την αλλαγή;
- Αντί για μπάνια σε ένδειξη διαμαρτυρίας, γιατί δεν πήγες εθελοντής να βοηθήσεις κάπου, δεν έκανες κάτι για να βοηθήσεις το διπλανό σου, κ.λ.π.
- Απέχεις για το τρόπο που ασκούν την εξουσία, το ύφος, τη κατάχρηση, την αλαζονεία, τα σκάνδαλα; ή επειδή είναι της μόδας
- Μήπως η αποχή ήταν κυβερνητική ντιρεκτίκα που γκεμπελικά την πέρασαν τα μμε και κυρίως τα ηλεκτρονικά;


Συμμετοχή
- Συμμετέχεις; σε σχήματα κοινωφελή, οικολογικά, συνδικαλιστικά, βοήθειας σε ηλικιωμένους, ναρκομανείς κ.λ.π.;
- Πως πιστεύεις πως μπορεί να αλλάξει η κοινωνία αν δεν συμμετέχεις, αυτόματα; λιγάκι δύσκολο, με επανάσταση ακόμη πιο πολύ, γιατί η τελευταία δεν θέλει μόνο πεινασμένους αλλά και χειραφετημένους.

Πολλά ακόμη θα μπορούσα να αναφέρω, αλλά ήδη έχω καταχραστεί το χώρο. Το δια ταύτα μόνο με δυο λέξεις. Αν δεν σε αρέσει το σύστημα πολέμησε για να το καταργήσεις, αν το αποδέχεσαι αλλά δεν σε αρέσει η εφαρμογή του, πολέμησε για να το αλλάξεις και με τη ψήφο σου. Η αποχή σαν εκδοχή μπάνιου θα πρέπει να μας φοβίζει, δεν αλλάζει το σύστημα, το ενισχύει.

Ευχαριστώ

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

@lyke
ευτυχως γιατι δε θ αντεχα να παρω κακο βαθμο παλι...

@ phlouflis
Ημουνα σιγουρος φιλε οτι θα πηγαινες τελικα. Τωρα οσο για το ¨γραψε κι αλλα τετοια και θα..δεις" ε φιλε, μονο αυτο μας εμεινε να κανουμε.Τουλαχιστον να γραφουμε και να αλλαζουμε μυαλα (οσο γινεται δλδ).

@ Artanis
Thank you dear!xxx

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

@ AlexMil

Εχεις δικιο σε οτι γραφεις. Αν αυτο που εβγαζε η αναρτηση μου ηταν, οτι καλα εκαναν αυτοι που εκαναν αποχη μαλλον τοτε φταιω εγω κι ο τροπος που γραφω.

Ολο αυτον τον καιρο εδωσα τη δικη μου μικρη μαχη να πεισω τους γυρω μου να πανε να ψηφισουν. Αστειευομενος με τον φιλο φλουφλη θα δεις που λεει πως λιγο πολυ τον μαλωσα σχετικα.

Τελος παντων αυτο που ηθελα να πω με αυτην την αναρτηση ηταν οτι καλως η κακως υπηρξε η αποχη. Αλλα ειναι απαταιωνια να καπηλευεται καποιος την προθεση ψηφου αυτων των ανθρωπων τη στιγμη που αυτοι δεν εκφραστηκαν στην καλπη. Και δεν εκφραστηκαν κατα τη γνωμη μου γιατι εχουν φτασει στο αμην.
Ναι ειναι λαθος που δεν ψηφισαν.
Αλλα ειναι πολλοι (υποστηριζω εγω )τελικα αυτοι που οταν θα πανε στις βουλευτικες εκλογες θα ψηφισουν και θα βγαλουν εκπληξεις κι ανατροπες μεσα απ αυτην.

Ενταξει ο δικομματισμος θα επικρατησει και παλι αλλα θα δουνε κι αλλα τα ματακια μας περα απ αυτο...

Τα σεβη μου

AlexMil είπε...

Σίγουρα δεν παρανόησα το κείμενο σου. Τα λες εξσιρετικά και παραστατικά.
Ακούγοντας τα νέα φορολογικά μέτρα πριν από λίγο, είμαι σίγουρος πως αφορούν μόνο εμάς που ψηφίσαμε. Για όλους τους άλλους του μοδάτου απολίτικου και της ιδεολογίας της πλαζ τα μέτρα δεν τους αφορούν νομίζω, και οπωσδήποτε δεν τους ενοχλούν.

Ευχαριστώ