11/5/09

η μεγαλύτερη ποδηλατική διαμαρτυρία που έχει οργανωθεί ποτέ στη χώρα!


Η μεγαλύτερη ποδηλατική διαμαρτυρία που έχει οργανωθεί ποτέ στην Ελλάδα με περίπου 8.500 ποδηλάτες στους  δρόμους για να διεκδικήσουν περισσότερο χώρο για το ποδήλατο.
«”Ποδήλατα! Ρε σου λέω ποδήλατα! Καταλαβαίνεις τι πάει να πει πο-δη-λα-τα; Εκατομμύρια ποδήλατα!”»:

ο οδηγός της μοτοσυκλέτας, που
μιλούσε στο κινητό το μεσημέρι της Κυριακής ήταν τόσο εντυπωσιασμένος από τα ποδήλατα που περνούσαν... και περνούσαν... και περνούσαν από μπροστά του που υπερεκτίμησε λίγο τον αριθμό μας... Δεν ήμασταν εκατομμύρια, ήμασταν όμως τουλάχιστον 4.000- 5.000 χιλιάδες».

Με αυτόν τον τρόπο περιγράφει η ομάδα Ποδηλάτες-ισσες (www. podilates.gr) την εικόνα που παρουσίαζε την Κυριακή το μεσημέρι το κέντρο της Αθήνας. Τα ποδήλατα όμως δεν κατέκλυσαν μόνο τους δρόμους της πρωτεύουσας. Ποδηλατοπορεία πραγματοποιήθηκε χθες σε 32 πόλεις σε όλη την Ελλάδα- η μεγαλύτερη ποδηλατική διαμαρτυρία που έχει οργανωθεί ποτέ στη χώρα μας, όπως τονίζουν οι ποδηλάτες.

Υπολογίζεται ότι περίπου 8.500 ποδηλάτες έκαναν πετάλι.
Ενδεικτικό είναι ότι 300 συμμετείχαν στο Ηράκλειο, 500 ποδήλατα κυκλοφόρησαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, 600 στην Κέρκυρα. Στο Μεσολόγγι η συμμετοχή ήταν μαζική, αφού 800 ποδηλάτες έλαβαν μέρος στη διαμαρτυρία. Μάλιστα, δεν ήταν μόνο οι ποδηλάτες στις μεγάλες πόλεις που έδωσαν ηχηρό «παρών» στην ποδηλατική εκδήλωση. Στην Αντίπαρο, δίπλα στη θάλασσα, περίπου 70 μικροί και μεγάλοι φίλοι του ποδηλάτου συμμετείχαν συμβολικά στην ποδηλατοπορεία.

Στόχος της δεύτερης πανελλαδικής ποδηλατοπορείας ήταν, όπως ανέφεραν χθες ποδηλάτες και σύλλογοι, να «δοθεί περισσότερος χώρος στο ποδήλατο. Και όχι μόνο για βόλτα. Αλλά για τις καθημερινές μετακινήσεις σε όλες τις πόλεις. Θέλουμε ανθρώπινες πόλεις». Διεκδικούν μεταξύ άλλων να επιτραπεί η είσοδος των ποδηλάτων στο Μετρό, ποδηλατοδρόμους, ελεύθερους λεωφορειοδρόμους, μείωση της φορολογίας στα ποδήλατα.

Οι ποδηλάτες δεν έμειναν απλώς στα συνθήματα που φώναζαν χθες. Μοίρασαν φυλλάδια στους οδηγούς αυτοκινήτων, προκειμένου να προσέχουν τους ποδηλάτες στον δρόμο. Για παράδειγμα, τους συμβουλεύουν να μην προσπερνούν με μεγάλη ταχύτητα τα ποδήλατα, να βγάζουν πάντα το φλας και να ελέγχουν μήπως τυχόν έρχεται ποδήλατο όταν βγαίνουν από γκαράζ ή όταν ανοίγουν την πόρτα του αυτοκινήτου. Επίσης, τους παρότρυναν να οδηγούν όσο μπορούν λιγότερο και να γίνουν κι εκείνοι οπαδοί των δύο τροχών.

Αμεσες διεκδικησεις:

ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ
ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΙ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΛΕΩΦΟΡΙΟΔΡΟΜΟΙ


απο την ελευθεροτυπια.

8 σχόλια:

Νικόλας Παπανικολόπουλος είπε...

Ενθαρυντικό να κατεβαίνει τόσος κόσμος στο δρόμο, με οράμα....
"Είμαστε εδώ, και θέλουμε να ζήσουμε"...

Καλή εβδομάδα!

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

Ναι, ναι!

Saq είπε...

Δυστυχώς φίλε η έλλειψη παιδείας (και φυσικά έργων) κάνει την χρησιμότητα του ποδηλάτου πολύ δύσκολη, εγώ όποτε παίρνω το ποδήλατο αγανακτώ πραγματικά.

Στην περσινή πορεία είδα ποδηλάτες να μαλώνουν με αυτοκινητιστές γιατί λέει δεν τους σέβονταν, κόντεψαν να πιαστούν στα χέρια. Δεν είναι τρόπος αυτός να δώσεις σε κάποιον να καταλάβει ότι πρέπει να σε σέβεται. Οι ίδιοι αμόρφωτοι άνθρωποι είναι που οδηγούν αυτοκίνητα και οι ίδιοι ποδήλατα.

Πιστεύω πως θέλει πολύ δουλειά ακόμα για να καταλάβουμε πόσο σημαντικό εργαλείο είναι το ποδήλατο.

Εγώ πάντως σε διαμαρτυρία σε αυτούς τους κανίβαλους (όχι όλοι φυσικά) δεν ξαναπάω.

Επίσης προτείνω στους υπεύθυνους να πάνε καμιά βόλτα στην Ολλανδία να δουν πως γίνονται οι ποδηλατόδρομοι.

akrat είπε...

επ
θα πω την εμπειρία μου το πρωινό τούτο...
κατέβηκα για τις φυλλάδες και είδα να περνούν να περνούν να περνούν..
ωραιότατο θέαμα...
μπράβο σας
ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΚΕΠΤΟΜΑΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΕ ΕΦΤΙΑΞΕ Η ΙΔΕΑ

Artanis είπε...

Δεν έχουν άδικο...Καλά κάνουν και διαμαρτύρονται...Τόσος κόσμος μετακινείται με τα ποδήλατα...
Καλησπέρα...

Suspect είπε...

δεν νομιζω οτι χωρανε στο δεδομενο οδικο δικτυο ποδηλατοδρομοι.

Ανώνυμος είπε...

Και είναι λύση το να μην έχουμε καθόλου ποδηλατόδρομους;

Οι περισσότεροι δρόμοι δεν χωράνε δύο αυτοκίνητα. Γιατί να μοιράζεται μιάμιση λωρίδα δρόμου σε δύο αυτοκίνητα και να μν δίνεται σε ένα αυτοκίνητο και ένα ποδήλατο;

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

Suspect

Ολοι οι καλοι χωρανε , αρκει να υπαρχει θεληση και σωστος σχεδιασμος!