24/4/09

Χουντα. Οπως τοτε παλια...

Και κοιτα που εμεις οι σαρανταφευγα
ζησαμε χωρις νομους 4000. Χωρις ποινικοποιηση καμμιας κουκουλας, χωρις "περιυβριση αρχης" χωρις καμερες παρακολουθησης, χωρις κανενας κερατας να γνωριζει πώς πηδιομαστε στις κρεβατοκαμαρες μας.
Εμεις οι σαρανταφευγα
ειδαμε οχταωρη δουλεια και βιβλιαρια αποταμιευσης. Ζησαμε δουλευοντας ενας στην οικογενεια κι ομως τα βγαζαμε περα. Ειδαμε τη μητερα μας αλλα και τη μητερα των δικων μας παιδιων (τουλαχιστον μεχρι καποιο σημειο) να εχουν χρονο να μεγαλωνουν τα παιδια τους. Ειδαμε τα στεγαστικα να γινονται προσιτα στους πολλους, και τις δουλειες μας να αποδιδουν ενα υποφερτο εισοδημα. Ειδαμε την ψωροκωσταινα να σουλουπωνεται,να εκσυγχρονιζεται και να προοδευει με σχολεια, νοσοκομεια, δρομους, λιμανια, γεφυρες, αεροδρομια, αθλητικα και πολιτιστικα κεντρα μα και τοσα αλλα πρωτογνωρα της εποχης. Θυμηθειτε απλως πως ηταν πριν το '80 (αν δε σας φαινεται αιωνες πισω) και θα καταλαβετε τι λεω.
Ειδαμε αγροτες και γεροντια να αποκτουν συνταξη εκει που δεν την ειχαν καν φανταστει. Να πηγαινουν στα νοσοκομεια χωρις να πληρωνουν αυτα τα γαμημενα εισητηρια των καποιων ευρω. Ειδαμε τους εργατες να παιρνουν τα πρωινα λεοφωρεια δωρεαν για να πανε στη δουλεια τους. Ειδαμε μαχητες αντιστασιακους να αποκαθιστανται και να ζουν την εθνικη συμφιλιωση. Ειδαμε πρωθυπουργο να τα χωνει στη παγκοσμια υπερδυναμη μια φορα, εστω για το γαμωτο ρε παιδι μου. Ονειρευτηκαμε στην "Αλλαγη". Ακουσαμε εκεινο το "η Ελλαδα ανηκει στους Ελληνες" κι εκεινο το "βυθισατε το Χωρα" και κατι κουνιοταν μεσα στις ψυχες μας. Ειδαμε ανθρωπους χαμογελαστους γεματους ονειρα κι ελπιδες. Μαθαμε τα παιδια μας να διεκδικουν και να φωναζουν στο αδικο. Τα στειλαμε στο λυκειο και πιο πανω οταν οι δικοι μας γονεις δεν ειχαν τελειωσει ουτε το δημοτικο. Ειδαμε να μας επιτρεπεται μεσα στο στρατο να διαβαζουμε οποια εφημεριδα γουσταραμε. Ζησαμε τον Γεννηματα και τη Μελινα. Ειδαμε την ψωροκωσταινα να γινεται ισοτιμος ευρωπαιος εταιρος. Ειδαμε επιτελους να εχουμε διεθνη παρουσια και να μας σεβονται στο εξωτερικο. Ειδαμε να δημιουργειται μια μεγαλη μεσαια ταξη και μαλιστα να εχει μοιρα στον ηλιο. Εκεινο το ή πολυ πλουσιος ή πολυ φτωχος καπου πηγαμε να το ξεχασουμε βρε αδερφε.

Και φυσικα ειδαμε και πολλα στραβα. Βεβαιως βεβαιως και αλλα πολλα που δεν τα ειδαμε καθολου. Ποσο να πει κανεις οτι ειδαμε μονο. Τα μισα, το 30, το 20% απο αυτα που θα μπορουσαμε ? Ενταξει να πω. Αλλα τωρα τι βλεπουμε? Κι αυτα τα λιγα να χανονται.
Να ξεπουλιεται , να προδιδεται και να παραδιδεται ενα προς ενα
καθε κεκτημενο, καθε κατακτηση, καθε προνομιο, και το χειροτερο
καθε οραμα και καθε ελπιδα.
Κι εχουν μαζευτει τωρα πολλα μεσα μας. Παρα πολλα. Κι η αγανακτηση φουντωνει. Η κοροιδια σου ανεβαζει πλεον το αιμα στο κεφαλι. Θελεις να φωναξεις, να ξεσπασεις, να βρισεις μπας και ξεθυμανει ο θυμος και δεν κανεις τιποτα χειροτερο. Μονο που τωρα απαγορευεται και να μιλησεις. Απαγορευεται να φωναξεις. Απαγορευεται να βρισεις. Δια νομου. Τωρα θα πηγαινεις μεσα και για περιυβριση αρχης. Χωρις αναστολη. Χωρις εξαγορα. Χωρις τιποτα. Κι αν τυχει και κανει κρυο και σε βρουν και με κουκουλα...Αστα...
Περιυβριση αρχης λοιπον. Οπως τοτε... Παλια... Ξερετε εσεις οι σαρανταφευγα.
Ακριβως οπως τοτε...

Δεν μπορω αλλο να συνεχισω, ισως αυριο...

6 σχόλια:

akrat είπε...

έτσι φίλε μου έτσι...
η οργή φουντώνει
σωστά
και η καρτερικότητα δυστηχώς μας αντιπαλεύει..

Λαμπηδονα είπε...

Κριμα κανεις δεν γραφει κατι τους
καταπιε ο καναπες.
Εσυ ομως πες τα!!!

phlou...flis είπε...

Να δεις που αυτή η κρίση θα ...λύσει πολλά "προβλήματα". καταστρατήγηση εργασιακών κ συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, διάλυση εργασιακών σχέσεων, αφαίμαξη εργατικού δυναμικού κλπ

Νικόλας Παπανικολόπουλος είπε...

Νομοθετούν και νομιμοποιούν το άδικο, δίχως να κρατάνε πλέον ούτε προσχήματα. Μας αντιμετωπίζουν όπως τη δημόσια περιουσία, σαν πηγή πλουτισμού. Ή σαν εμπόδιο. Αυτοί οι άνθρωποι δεν υπηρετούν τη δημοκρατία, την οποία έχουν καταστρατηγήσει με σωρεία τεχνάσματα. Η αντίσταση επιβεβλημένη, από το αίσθηση δικαίου. Από το δικαίωμά μας να ζήσουμε, και να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και ελευθερία.

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

Αυτοι οι νεοδημοκρατες ρε παιδια εχουν καταφερει να κανουν το Πασοκ του Αντρεα κυριως κι οχι του Γιωργου Παπανδρεου - καλα διαβασατε- ως την μοναδικη διεξοδο.
Πολλοι μπορει να πιστευουν πως αλλος δρομος δεν υπαρχει απο την επιστροφη των πρασινων στην εξουσια. Αλλα ρωταμε μετα. Ποιο Πασοκ ρε παιδια? Ποιο? Του Κουλουρη, του Παγκαλου, του Παχτα, του Τσουκατου, του Τσοχατζοπουλου, του του του...?
Ερε τι εχουν να δουν τα ματακια μας ...

howfireworks είπε...

ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει πια (αν και σε αυτό του Αντρέα, το σκάνδαλο Κοσκωτά ξέσπασε...)
όλα τα κόμματα έχουν ξεφτιλιστεί

άλλωστε

υπο κάθε κυβέρνηση, αυτά θα συμβαίνουν. μηδενός κόμματος εξαιρουμένου.

άρα;;
δεν υπάρχει άλλη λύση
παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας
ή θα μας ρημάξουν τις ζωές....

η εξέγερση του Δεκέμβρη,έχει χαράξει τον δρόμο.

αυτοοργάνωση σ' όλες τις γειτονιές