29/3/09

Mεταναστες και εγκληματικοτητα

Ο ρατσισμός μπορεί να γυρίσει τον άνθρωπο πολύ πίσω.
Ακόμα πιο πίσω κι από το 1827.
Πιο πίσω, δηλαδή, κι από το Σύνταγμα της Τροιζήνας, όταν οι απελευθερωμένοι Έλληνες διακήρυσσαν τον απόλυτο σεβασμό και τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων κάθε ανθρώπινου όντος εντός της ελληνικής επικράτειας. Διασφάλιζαν δηλαδή την υπαγωγή του στο καθεστώς παροχής κάθε δικαιώματος και υποχρέωσης που απέρρεε από την έννομη τάξη της Ελλάδας.
Ο ρατσισμός όμως, δεν τα αντιλαμβάνεται κάτι τέτοια .
Για τον φασισμό, εν γένει, ο μετανάστης είναι εκ προοιμίου «ένοχος».
Όταν γίνεται ένα έγκλημα με δράστη μετανάστη, ο φασισμός δεν κατηγορεί τον «Χασάν» που το διέπραξε , κατηγορεί τη «φυλή» , την «εθνικότητα», τη «ράτσα» του Χασάν. Στο ξενοφοβικό κεφάλι του ρατσιστή –σε ό,τι υπάρχει μέσα σ’ αυτό- το πρόβλημα εντοπίζεται στο «γονίδιο», στο DNA, στη «φάρα»…
Υπεραμύνεται ο φασισμός της νομιμότητας, θεωρώντας εκ προοιμίου τον μετανάστη παραβάτη κι όχι ως κάποιον κοινωνικά αποκλεισμένο, που αποτελεί πρώτης τάξεως … πρώτη ύλη για ενσωμάτωση στο έγκλημα, οργανωμένο ή μη. «Όχι, δεν φταίει ο κοινωνικός αποκλεισμός, φταίει που είναι Αλβανοί»(Γεωργιανοί, Καζακστανοί κ.οκ.) ωρύεται ο φασίστας. Ως εκ τούτου, «Δεν θα γίνεις έλληνας ποτέ, Αλβανέ-Αλβανέ»… Έλα όμως που, αν η «λογική» του φασισμού έρθει αντιμέτωπη με την ιστορία και με την αλήθεια, κινδυνεύει να καταπιεί τη γλώσσα της…

Στη μελέτη «Πολιτιστική σύγκρουση και εγκληματικότητα» (Culture Conflict and Delinquency,New York 1938) του Θόρστεν Σέλιν- από τους μεγαλύτερους ερευνητές της κοινωνιολογικής διάστασης και ανάλυσης του εγκλήματος-παρουσιάζονται τα στατιστικά στοιχεία (δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στις 21 και 28/03/1998 στην «Ελευθεροτυπία») για την εγκληματικότητα των μεταναστών στις ΗΠΑ εν έτει 1929.
Τι προκύπτει;
Στο σύνολο των αδικημάτων στη Νέα Υόρκη πρώτη ήταν οι έλληνες με ποσοστό υπερδιπλάσιο των Ιταλών. *Στις ανθρωποκτονίες , οι Έλληνες προηγούνταν κατά …1095% έναντι των δεύτερων Ιταλών. *Στους βιασμούς , οι Έλληνες προηγούνταν με 73% έναντι των δεύτερων Ιταλών. *Στις Ληστείες, οι Έλληνες προηγούνταν κατά 22% των Ιταλών.* Στις επιθέσεις , οι Έλληνες προηγούνταν κατά 144% των ιταλών. *Στις διαρρήξεις , οι Έλληνες προηγούνταν κατά 12% των Ιταλών. *Στις κλοπές , οι Έλληνες προηγούνταν κατά 100% των δεύτερων Ρώσων. *Στην οπλοκατοχή, οι Έλληνες έρχονταν δεύτεροι μετά τους Ιταλούς . *Στα ναρκωτικά, οι Έλληνες προηγούνταν κατά 600% των δεύτερων Ρώσων…
Ταυτόχρονα , σύμφωνα με την ίδια μελέτη, σε 31 μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ εκείνη την εποχή, οι Έλληνες έρχονταν πρώτοι στην εγκληματικότητα μεταξύ των μεταναστών (μπροστά από Λιθουανούς, Πολωνούς, Γιουγκοσλάβους, Σκανδιναβούς ,Αυστριακούς κλπ.), ενώ ήταν δεύτεροι στην τότε «Μέκκα» του εγκλήματος , το Σικάγο.

Επομένως , ποιο είναι το συμπέρασμα (κατά τη «λογική» του φασίστα);
Ότι οι Έλληνες είναι …δολοφόνοι, βιαστές, ληστές, κλέφτες, «νταήδες», μαστροποί και ναρκέμποροι! Γιατί; Μα, επειδή είναι …Έλληνες!

Ποτέ δεν θα περάσει από το μυαλό του φασίστα ότι τότε στην Αμερική ο Έλληνας ήταν κι αυτός «Αλβανός». Και ήταν «Αλβανός» επειδή οι όροι της ζωής του, (το περιθώριο, η εκμετάλλευση, η μειονεκτική θέση, η ανέχεια, η οικονομική κρίση, ο αποκλεισμός) τον οδηγούσαν στην εγκληματικότητα , στην παραβατική συμπεριφορά. Κι ότι γι’ αυτήν τη συμπεριφορά δεν έφταιγε το «γονίδιο» του έλληνα, όπως δεν φταίει το «γονίδιο» του αλβανού σήμερα. Φταίει το «γονίδιο» ενός κοινωνικού και πολιτικού συστήματος που οδηγεί τάξεις , κοινωνικά στρώματα, εθνικές ομάδες και κατ ‘ επέκταση άτομα στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό περιθώριο.

*Του Ανδρέα Σολωμού για την FAQ.

2 σχόλια:

Saq είπε...

Πριν από δέκα χρόνια φίλε μου, όταν ήμουν μόλις 20, μάλωνα με όλους τους φίλους μου που έλεγαν ότι οι Αλβανοί είναι η χειρότερη φάρα και το έχουν στο αίμα τους το έγκλημα και τέτοια.

Τους εξηγούσα ότι τέτοια πράγματα είναι ρατσιστικά και ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να έχει στο DNA γραμένο έγκλημα. Απλά θεωρούσα έπρεπε να περάσει χρόνος για να προσαρμοστούν και να αποκτήσουν παιδεία και θα έφτανε η ώρα που θα σταματούσαν να κλέβουν.

Πιστεύω ότι σήμερα οι Αλβανοί έφτασαν σε σημείο να είναι καλύτεροι και από εμάς!

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

Εχω δυο ξαδερφια. Απο Αιγυπτιο πατερα κι Eλληνιδα μητερα. Σημερα ειναι δυο 25αρηδες παληκαρια σωστα.Ο πατερας τους ειναι στην Ελλαδα απο νεαρο παιδι.Οι ιδιοι γεννηθηκαν εδω και δεν γνωριζουν αλλη πατριδα. Την Αιγυπτο την εχουν επισκεφθει μονο μια φορα για διακοπες. Θυμαμαι ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ τα προβληματα τους στο σχολειο αλλα και αργοτερα ως εφηβοι και με πιανουν τα νευρα μου. Ο ρατσισμος λοιπον που κρυβεται μεσα μας ΔΕΝ ειναι τωρινο φαινομενο. Θελω να πω, ειναι δυστυχως, μια παλια ιστορια στη χωρα μας. Ενταξει σιγουρα τετοια φαινομενα πηραν μεγαλες διαστασεις μετα τη γνωστη μαζικη εισοδο Αλβανων αλλα σας λεω δεν ειναι μονο αυτο που πρεπει να εστιασουμε οσοι πολεμαμε αυτες τις καταστασεις. Ειναι συνθετο πολυ το προβλημα και απαιτει καθε ιχνος ευαισθησιας που διαθετουμε.

Ενας φιλος Αλβανος(o Niko Ago) μου ελεγε τις προαλλες πως το πιο φασιστικο πραγμα ειναι η γενικευση.
Και εγω σκεφτομαι "να μια καλη αρχη για τη συζητηση μας". Τι λετε?

Την καλημερα μου φιλε Newton.