2/6/08

ΕΙΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ? ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΠΟΛΕΩΝ ΑΡΧΙΣΕ !!!

Αυξήσεις εκείνοι; Απαλλοτρίωση αυτοί!
Τη δική τους απάντηση στην ακρίβεια έδωσαν περίπου 20 αναρχικοί-αντιεξουσιαστές, στις 12.30 το μεσημέρι του Σαββάτου: μπήκαν σε σούπερ μάρκετ, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 111-113, στα Εξάρχεια, άδειασαν τα ράφια, γέμισαν τους σάκους τους και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν.
Λίγα λεπτά αργότερα, μοίραζαν σε συνταξιούχους, που βρίσκονταν στη λαϊκή αγορά της Καλλιδρομίου, τρόφιμα, απορρυπαντικά και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, συνολικής αξίας 5.000 ευρώ.

Το «φθηνά όσο πουθενά» επιβεβαιώθηκε το Σάββατο
Το κείμενο (το οποίο μοίραζαν μαζί με τα τρόφιμα) απαντούσε στα δεκάδες ερωτήματα των ηλικιωμένων, που δεν μπορούσαν να πιστέψουν πως κάποιοι τούς έδιναν εντελώς δωρεάν είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία δύσκολα μπορούν να αγοράσουν με τις πενιχρές συντάξεις τους.
Η αρχική αμηχανία αντικαταστάθηκε από χαμόγελα, ενώ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, δεν έλειψαν και τα «μπράβο»!

Στο κείμενο, που υπογράφουν ως «οργισμένοι καταναλωτές», αναφέρουν:

«Τον τελευταίο καιρό, είμαστε όλοι μάρτυρες (κυριολεκτικά και μεταφορικά) ενός φαινομένου που ανέκαθεν διέκρινε την τακτική των επιχειρηματιών και των εξουσιαστών γενικότερα. Βασικά προϊόντα να πωλούνται σε απλησίαστες τιμές, επειδή έτσι είναι η "ελεύθερη οικονομία". Η ίδια "ελεύθερη οικονομία" που μας επιβάλλει να χάνουμε τη μισή μας ζωή στα κάτεργα των χώρων εργασίας για 600 ευρώ».«Βασικά είδη διατροφής, που παράγονται στον τόπο μας, πωλούνται σε διπλάσια σχεδόν τιμή, απ' ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Την ίδια στιγμή, τρόφιμα που βρίσκονται καθημερινά στο πιάτο μας, όπως το ηλιέλαιο και το ελαιόλαδο, εξακολουθούν να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα, παρ' όλο που χιλιάδες τόνοι βρέθηκαν μολυσμένοι με ορυκτέλαιο.
Κυβέρνηση και υπουργοί μιλούν για μεμονωμένα φαινόμενα κερδοσκόπων, προσπαθώντας με γελοία επικοινωνιακά τρικ (βλέπε δέσμη 41 μέτρων για την ακρίβεια) να κατευνάσουν την κοινωνική οργή. Από κοντά και οι γνωστοί ρουφιάνοι τους (T.V., εφημερίδες) σπεύδουν να σιγοντάρουν ό,τι διατάσσουν τα αφεντικά τους. Από το παιχνίδι δεν λείπουν φυσικά και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, μιλώντας γενικά και αόριστα για ανεξέλεγκτη αγορά, για απομόνωση των κερδοσκόπων και για τη σημασία της καταναλωτικής συνείδησης».

«Επειδή αρνούμαστε να μπούμε σε αυτό το στημένο παιχνίδι, εφαρμόζουμε στην πράξη τη δική μας "δέσμη μέτρων" απέναντι στην ασυδοσία των αφεντικών! Απαλλοτρίωση τώρα (!) των προϊόντων που παράγουμε. Ολα είναι κλεμμένα. Ολα μάς ανήκουν».
Ελευθεροτυπια 2/6/2008.

Οι ρομπεν των φτωχων επιασαν δραση. Ετσι που μας καταντησανε, ειναι ν΄ απορει κανεις που δεν αρχισαν τα οργανα παρα μολις τωρα. Ας ειναι. Εστω κι ετσι θα μας βρουν ολους μπροστα τους! Το in.gr μεταδιδει την ειδηση και κλεινει το κειμενο λεγοντας "οι δραστες καταζητουνται".
Απορει κανεις μ' αυτη τη διατυπωση... Ποιοι τους καταζητουν? Οι πεινασμενοι αστυνομικοι ή οι χορτατοι πολιτικοι? Οι απατεωνες, ή οι κουμπαροι? Οι μεσαζοντες ή τ'αρπακτικα της "ελευθερης οικονομιας"? Οι προστατες των χασισεμπορων ή τα κορακια των τραπεζων? Οι πρασινοι και γαλαζιοι εργατοπατερες ή οι πρωταγωνιστες των υποκλοπων, των μιζων και του χρηματιστηριου?
Και καταζητουν ποιους ? Τους αναρχικους που εισεπραταν τα συγχαρητηρια του κοσμου ή του λαου ολοκληρου που τον εχουν φτασει σε σημειο καθε ενας χωριστα να θεωρειται εν δυναμει ανταρτης ? Καταζητουν τα παιδια των ανεργων η τους ιδιους τους ανεργους ? Τα παιδια των χωρις αξιοπρεπεια πια συνταξιουχων ή τους ιδιους τους συνταξιουχους? Τα παιδια των εξαπατημενων του χρηματιστηριου και των τραπεζων ή τους ιδιους τους εξαπατημενους ? Τα παιδια των οικονομικων μεταναστων ή τους ιδιους τους εξαθλιωμενους μεταναστες ?
Ααα, τους αναρχικους λεει καταζητουνε..Αααα μαλιστα...Κι ειναι τοσο δυσκολο να τους βρουνε...
Καλα τοτε παληκαρια μου. Αντε καλο ψαξιμο τοτε.

Μυστηρια πραγματα γραφονται στον τυπο ή μου φαινεται?

ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ ΑΥΤΟΙ , ΔΕΣΜΗ ΜΕΤΡΩΝ ΚΙ ΕΜΕΙΣ!

ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΑΡΧΙΣΕ ! ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ !

ΥΓ. Παιδια, μονο μην κανετε και πολυ φασαρια, η αριστερα κοιμαται...


Update: Εμαθα οτι νεα προταση για "επαναστατικη δραση" εχει πεσει στο τραπεζι απο το μπλογκ pitsirikos.blogspot.com. Θεμα: Ειστε να κλεισουμε μια τραπεζα?
Αντε επιτελους, πηραμε μπρος μου φαινεται...


37 σχόλια:

Spy είπε...

Χμ...
Οι σύγχρονοι Ρομπέν των Δασ... Πόλεων;
Χμ...

akrat είπε...

καλημέρα αγαπητέ
κατ' αρχήν σέβομαι τους αναρχικούς (ακόμα και τους επαναστατημένους μικροαστούς) όπως όλους τους ανθρώπους που αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο.
Ωστόσο ερωτώ...
το αύριο έρχετε με ηθικά μέσα που χρησιμοποιούν οι πλούσιοι?
δεύτερον... προχωρά η συνείδηση με αντιλήψεις ρομπέν των δασών?
τρίτον... οι καταπιεσμένοι συμμετέχουν ως τι? ως αποδέκτες ενός ΗΡΩΙΚΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ? και η δική τους δράση και εμπειρία?
τέταρτον... από την εργασία σας ... έχετε δει κλεφτρόνια πολλά συνάδελφοι που κλέβουν ένα στυλό ένα προιόν... Ήρθαν ποτέ σους αγώνες μαζί σας??
πέμπτον... (ο Λένιν δια μέσω στου Στάλιν) μεταχειρήστηκε την απαλοτρίωση του τραίνου του τσάρου... (λέγετε...) γιατί διέλυσε αυτήν την ομάδα? γιτί απλά οι απαλλοτριωτές διεφθάρησαν ΣΥΝΤΟΜΑ...
έκτον... ΩΦΕΙΛΩ ΝΑ ΠΩ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΑΜΩΤΟ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ... η άλλη αριστερά αγρόν ηγόραζε....

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

@ spy
ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ.Μη φοβασαι να το προφερεις.

@ Φιλε akrat
1. Η βια της εξουσιας φερνει βια!
Καμμια επανασταση δεν εγινε ποτε χωρις βια!
2.Η συνειδηση με ρομπεν δεν ξερω αν προχωρα, προχωρα ομως η συνειδητοποιηση απο το λαο σχετικα με το που εχει φτασει η κατασταση.Κι αυτο ειναι μια πολυ ομορφη αρχη για να ξεκινησει ο λαος τη δραση αφηνοντας τους καναπεδες.
3.Για την συμμετοχη των καταπιεσμενων την απαντηση τη δινει το 2.
4.Δεν διεφθαρησαν ιστορικα ποτε μονο οι απαλλοτριωτες αλλα κυριως οσοι δεν ξεριζωσαν απο μεσα τους τον κρυμμενο αστο.(ο προεδρος Μαο το ειχε καταλαβει καλα αυτο, ασχετα πως εξελιχθηκε η πολιτιστικη επανασταση αργοτερα...)
5. Και ναι ρε γαμωτο.Αυτα τα κολοπαιδα μονιμως ΚΑΤΙ κανουν...

Spy είπε...

Προφανώς δεν φοβάμαι. Σκεπτικισμό εξέφρασα. Δεν ξέρω αν αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος αντίδρασης, αλλά είναι σίγουρα καλύτερος από την ενσωμάτωση του "ταλαίπωρου" σαρκίου μας, στα μαξιλάρια του καναπέ.
Θα συμφωνήσω οπωσδήποτε πάντως με το υστερόγραφό σου.

Δημήτρης Σταύρου είπε...

Δε νομίζω ότι η οικονομία στην Ελλάδα είναι ελεύθερη. Με τη γραφειοκρατία, με την υψηλή φορολογία, με τη διαφθορά, με το άκαμπτο ωράριο και με τις άκαμπτες εργασιακές σχέσεις αποθαρρύνεται η (σκέψη) ίδρυση(ς) νέας επιχείρησης που θα ανταγωνιστεί τα μονοπώλια.

Με το τεράστιο Κράτος (1εκ. Δημόσιοι υπάλληλοι) να προσπαθεί να τα κάνει όλα με αποτέλεσμα να μην κάνει τίποτα σωστά, δεν ασκείται σοβαρός έλεγχος στα καρτέλ, η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποβαθμίζεται, με αποτέλεσμα η ολιγαρχική κλίκα των μεγαλο-επιχειρηματιών να «κάνει πάρτυ».

Με την οικονομία να ελέγχεται άμεσα ή έμμεσα τουλάχιστον κατά 50% από το Κράτος (μονοπωλιακό σε πολλούς τομείς όπου παριστάνει τον επιχειρηματία ενώ δεν είναι αυτή η δουλειά του) δεν ανοίγουν νέες δουλειές, συντηρείται η ανεργία, ανεβαίνουν οι τιμές και πέφτουν οι μισθοί.

Εν πάση περιπτώση, τι προτείνεις να κάνουμε; Ποια ακριβώς λύση προτείνουν οι φίλοι αναρχικοί;

Συμφωνώ με το υστερόγραφό σου , με την έννοια ότι τις παραπάνω προτάσεις όφειλε να τις έχει στην ατζέντα της μια υγιής Αριστερά που ενδιαφέρεται για τη μικρή επιχείρηση και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Νατασα είπε...

μόνο για τα γήπεδα είμαστε να φωνάζουμε
μόνο σε αυτά !!

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

@ spy
Το μονο που θα προσθετα ειναι πως πρεπει να ειμαστε ανα πασα στιγμη ετοιμοι για σοβαρες εξελιξεις οσο κι αν αυτες μας εκπληξουν.

@ Δημητρη Σταυρου
Αυτο που εκαναν οι φιλοι "αναρχικοι" δεν ειναι κατι που προτεινεται για μονιμη δραση και σταση ζωης.Ειναι κατι που γινεται εξ αναγκης, απο αγανακτηση, ως πραξη απελπισιας και εξεγερσης εναντια στην κατασταση.Πολλες φορες ιστορικα εχει συμβει να ξεκινησει μια αλλαγη καπως ετσι.Η συνεχεια συνηθως καθοριζεται απο την ιστορικη συγκυρια της στιγμης με τις προυπαρχουσες συνθηκες.Παντα σχεδον οι λαοι βρισκουν και επενδυουν σε μια δημοκρατικη μεταβαση.Το ποσο θα διαρκεσει αυτη αυτο ειναι ενα ζητημα για μια αλλη συζητηση.Το να πιεστουνε παντως οι υπαρχουσες "δημοκρατικες" πολιτικες δυναμεις του τοπου ακομα κι απο τετοια λαικα ξεσπασματα και να βρουν τον τροπο να δημιουργησουν μια νεα προοδευτικη πλειοψηφια για να κυβερνηθει ο τοπος δε θα ταν και τοσο ασχημο ως πρωτο βημα.
Τα σεβη μου.

Ανώνυμος είπε...

Αυτός ο Δημήτρης Σταύρου είναι ο μόνος που δεν κολάει στην παρέα exoapotonkyklo. Όλοι οι άλοι κάτι προσπαθούμε να συμβάλουμε έστω διαφωνόντας. Ο τύπος είναι εκπρώσωπος των εμπόρων και του ΣΕΒ στο διαδύκτιο. Τι μας λέει ο μπαγάσας.

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

1. O "μπαγασας" λεει την αποψη του , εχει καθε δικαιωμα κι ως εκ τουτου κολαει μια χαρα στην παρεα .
2. Να κανει τετοιο σχολιο ειδικα καποιος ...ανωνυμος, μοιαζει το λιγοτερο προσβλητικο και δεν μπορει κανεις να το συμμεριστει.
3.Εσυ δλδ για να καταλαβω πως και με ποιους μπορεις να συμβαλλεις στο ζητημα αν οχι μ αυτους που εχουν τη διαθεση να συνεισφερουν ακομα και με αποψεις που εσυ διαφωνεις ?
Ειλικρινα δε σε καταλαβαινω...

Δημήτρης Σταύρου είπε...

@ exoaptonkyklo

Καλησπέρα,

πράγματι όταν τα πράγματα έχουν ξεφύγει και η ψαλίδα έχει ανοίξει τόσο πολύ, όταν η κοινωνία έχει πάψει να "μιλάει με τον εαυτό της", τέτοια ξεσπάσματα είναι ίσως προμηνύματα του χειρότερου που έρχεται αν δεν κυβερνηθεί σωστά ο τόπος, όπως λες κι εσύ. Το θέμα είναι προς ποια κατεύθυνση να κυβερνηθεί. Έγραψα τα παραπάνω για 4 λόγους:
- ως απλές διαπιστώσεις
- ως απαρχή ευνόητων, μη-λαϊκιστικών προτάσεων,
- επειδή δεν γνωρίζω ποιες είναι οι γενικότερες προτάσεις των αναρχικών (διάβασα στο σχόλιο του/της akrat ότι κάνουν το πρόγραμμά τους πράξη).
- επειδή αναφέρονται στην προκήρυξή τους ειρωνικά για την "ελεύθερη οικονομία", η οποία όμως, θεωρώ ότι δεν υπάρχει. Θεωρώ επίσης, ότι αν υπήρχε θα ευνοούσε πρωτίστως τους μικρούς.

Σ'ευχαριστώ για την απάντηση στον ανώνυμο.

Ο τύπος αριστερά είπε...

Ας είμαστε σοβαροί. Ελεύθερη αγορά δεν υπάρχει ποτέ. Υπάρχει πάντοτε ανάγκη για έλεγχο, άσχετο που σπάνια ο έλεγχος αυτός είναι εφικτός, ενώ τις περισσότερες φορές έρχεται κατόπιν εορτής (είτε από ανάγκη μελέτης του προβλήματος, είτε εσκεμμένα). Δυστυχώς, όσο δεν έχεις σαφείς κανόνες παιχνιδιού της αγοράς, είναι αδύνατον να ελέγξεις οποιαδήποτε επιχείρηση που, στην τελική, απαντάει μόνο στους μετόχους της και δεν οφείλει να λειτουργεί για το κοινό καλό. Η επιχείρηση δεν έχει σαν πρωταρχικό σκοπό το κοινωνικό σύνολο, αλλά από τη σωστή λειτουργία της ωφελείται το κοινωνικό σύνολο (εργασία, προϊόντα κ.τ.λ.).

Ο κύριος Σταύρου έχει δίκιο. Η λειτουργία μίας οποιασδήποτε μικρομεσαίας επιχείρησης (η ανάπτυξη δηλαδή της επιχειρηματικότητας σε βασικό επίπεδο που είναι και η βάση της οικονομίας) είναι μαρτύριο στην Ελλάδα.

Η κοινωνία δεν προχωράει από τους Ρομπέν. Το καλύτερο που αυτοί προσφέρουν είναι προσωρινό παυσίπονο και γρήγορη ικανοποίηση από την καθημερινότητα. Ποτέ δεν γίνονται αλλαγές μέσω τρίτων.

Όσο για την εμμονή σου exoaptonkyklo με τις εκλογές, η μόνη πιθανότητα να ταρακουνηθεί το βαλτωμένο πολιτικό σκηνικό είναι να γίνει ομαδική αποστασία από τις κάλπες με συγκέντρωσεις την ίδια ημέρα. Αλλά χλωμό. Ως τότε οι "δημοκρατικές" δυνάμεις όλων των παρατάξεων θα κάνουν αυτό που κάνουν καλα. Θα εσωτερικοποιούν τις κοινωνικές αντιδράσεις, θα κατραπακιάζουν τους αντιφροούντες, θα προσφέρουν γρήγορα παυσίπονα ενώ ταυτόχρονα θα βιάζουν άγαρμπα τη δημοκρατία.

Τις καληνύχτες μου

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

@ αριστερε τυπε
Και ρωταμε τωρα.Τι θα μπορουσε ν αλλαξει σ ενα κρατος με 1 εκ. δημοσιους υπαλ. οταν χρειαζοντε μονο οι μισοι ενω ταυτοχρονα η αποκατασταση στο δημοσιο μοιαζει δικαιωμα και ονειρο ολων?
Θα μπορουσε πχ καποια δικτατορια του προλεταριατου να επιβαλει μια τετοια αλλαγη? Αν δεν περιμενουμε τις οποιες αλλαγες απο εκλεγμενες κυβερνησεις τοτε απο που αλλου θα μπορουσαμε να τις περιμενουμε?
Εχοντας καταστρεψει εδω και χρονια καθε ιχνος βιομηχανικης παραγωγης, εχοντας μετατρεψει την εργατικη ταξη σε ταξη ανεργων, αεργων, δημοσιων υπαλληλων,υπαλληλων επαγγελματων παροχης υπηρεσιων και με τους πελαγωμενους μικροεπιχειρηματιες να νιωθουν την προοπτικη τους ως εργατικο προσωπικο ως εφιαλτη, ποιος μενει για να στηριξει επαναστατικες αλλαγες περα των εκλογικων διαδικασιων?
Η νεα γενια των 600 ευρω πιστευει κανεις πως εχει ως οραμα μια αταξικη κοινωνια ή μηπως μια αποκατασταση στην αναποφευκτη καπιταλιστικη κοινωνια με ενα τριπλασιο ας πουμε μισθο αφηνοντας τα υπολοιπα ουμανιστικα οραματα στο συρταρι?
Μηπως το δευτερο?
Οσο για την προταση σου περι αποστασιας κλπ δεν θα διαφωνουσα αφου κι αυτη θα ηταν μια πραξη αντιδρασης που προστιθεμενη σε αλλες θα μπορουσαν πραγματι ολες μαζι να οδηγησουν σε νεες εξελιξεις.

@Δ.Σταυρου,
Δεν νομιζω (απ οσα γνωριζω)πως οι αναρχικοι εχουν καποιο ρεαλιστικο προτυπο διακυβερνησης να προτεινουν γι αυτο και η συμβολη τους στις εξελιξεις γενικα μονο προσωρινη μπορει να ειναι και οχι οπως προειπα σταση ζωης.Δε βλεπω να διαφωνουμε επ αυτου,ουτε μαζι ουτε με τον αριστερο τυπο με τον οποιο παντως θα συμφωνησω επισης (ισως διαφωνωντας μαζι σου) πως η κρατικη παρεμβαση χρειαζεται και θα χρειαζεται και στο μελλον αφου η ελευθερη οικονομια ποτε μεσα στο καπιταλιστικο περιβαλλον δεν εχει δειξει κοινωνικο προσωπο περα ισως απο οπου την εξυπηρετει.

Ανώνυμος είπε...

Ο ανώνυμος είμαι πάλι φίλε exoapotonkyklo. Μπήκε και ο αριστερός τώρα τύπος στην παρέα της κωμωδίας που υποστηρίξει τον εκπρόσωπο των εμπόρων και του ΣΕΒ όπως πολύ σωστά είπα. Φάουλ για την ανωνυμία. Το δέχομαι. Κρύβεστε όλοι όμως πίσω της μαζί με εμένα. Μας βολεύει όλους.
Ένα όμως δεν αλλάζει. Κάθε έμπορος αρχικλέφτης. Ακόμα και ο αγρότης του πάει στις λαϊκές. Και πούστε. χέστε με εμένα , ένα τίποτα είμαι, ένα χαμένο κορμί. Όμως είπα όλη την αλήθεια.

Ο τύπος αριστερά είπε...

Η λέξη "εκλεγμένες" είναι βαριά. Η ψήφος δεν σημαίνει και ουσιαστική αλλαγή. Το κράτος της Ελλάδος γεννήθηκε έκτρωμα (διάβασε το μόνιμα επίκαιρο "Η Ελλάς ως κράτος δικαίου"), μεγάλωσε λάθος και ζει ως Κουασιμόδος χτυπώντας τις καμπάνες.

Λύση εγώ προσωπικά δεν βλέπω. Θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε αυτή την σάπια υπόσταση και θα φυτοζωούμε. Λύση πολιτική επίσης δεν βλέπω καθώς όλοι βολευόμαστε με το δημόσιο και έχουμε έναν γνωστό που δεν έπιανε το μυαλό του και "ας είναι καλά που βρήκε μία θεσούλα στο δημόσιο το παληκάρι να μπορέσει να ζήσει". Το δημόσιο αποτελεί κάτι σαν ταμείο άπορων κορασίδων. Και όσο και εμείς το βλέπουμε έτσι, γιατί να αλλάξει;

Κάθε λαός παίρνει το κράτος που του αξίζει. Όσο για αυτούς που ασφυκτιούν εν Ελλάδι, τα σύνορα είναι πια ανοιχτά με την Ευρώπη. Ούτως ή άλλως, η Ελλάδα διαπρέπει μόνο έξω. Εδώ εξευτελίζουμε το όνομα.

Τέλος, τις επόμενες γενιές, εμείς τις μεγαλώνουμε να γίνουν αριβίστες, να φιλήσουν ποδιές κατουρημένες και να κάνουν έκπτωση στις αξίες τους. Ποια ιδεολογία και κολοκύθια, πρώτα να επιζήσουν πρέπει. Ο ουμανισμός και οι λοιπές υψηλές σε λίγο θα φορολογούνται και θα αποτελούν τεκμαρτό εισόδημα.

Η μόνη αλλαγή θα έρθει από όσους αντέχουν να διατηρούν κάποια αξιοπρέπεια στην δουλειά τους (για πόσο;) και προσπαθούν να είναι δίκαιοι. Αλλά αυτους στην Ελλάδα τους αποκαλούμε μαλάκες και δεν επιζούν για πολύ. Μετά αρχίζουν και αυτοί τις εκπτώσεις (σε μένα τα λέω)

Δημήτρης Σταύρου είπε...

@ αριστερός τύπος και
@ exoaptonkyklo

φυσικά και χρειάζεται κράτος, αλίμονο! Για να μη γίνουν παρεξηγήσεις, "ελεύθερη οικονομία" ονομάζω ακριβώς την κατάσταση στην οποία το Κράτος διατυπώνει απλούς και σαφείς κανόνες της αγοράς, με μοναδική παρέμβαση την εξής: την προστασία τους! Το αντίθετο (η παντελής απουσία Κράτους) θα ήταν ανεδαφικό, επικίνδυνο, τρελό. Αλλά θα μπορούσα να πω ότι ακριβώς αυτή την απουσία βιώνουμε τώρα και γι'αυτό η κοινωνία αρχίζει να μοιάζει με ζούγκλα.

@ αριστερός τύπος:
να προσθέσω στα όσα σωστά είπατε, ότι οι εδραιωμένοι επιχειρηματίες δύσκολα θα έβλεπαν με καλό μάτι μια πραγματικά ελεύθερη οικονομία. Ακριβώς επειδή δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα, δεν θα συμπαθούσαν ιδιαίτερα τις "ελευθεριακές" ιδέες και τη συχνή δημιουργία ανταγωνιστών τους.

"Αταξική κοινωνία"; Ενδιαφέρον, αλλά προτιμώ την "Ανοιχτή-ελευθεριακή" κοινωνία!

@ ανώνυμος,
βλέπεις καμιά ανωνυμία από την πλευρά μου; Γράψε κι εσύ επώνυμα, ή γράψε ανώνυμα αλλά στο επίπεδο που γράφουν και οι άλλοι για να συνενοηθούμε. Έλα να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε όσους "έμπορους/αγρότες" είναι αρχικλέφτες, αντί να λες ότι είναι τέτοιοι όλοι τους.
Όσο για το "εκπρόσωπος των εμπόρων και του ΣΕΒ", απάντησα παραπάνω κατά πόσο οι "κατεστημένοι" έμποροι και βιομήχανοι συμπαθούν τις ιδέες μου.

Ανώνυμος είπε...

Ακουστε φιλοι.Μπορει να θεσπιζεις κανονες για την αγορα με κυριο μελημα σου πως να κονομανε οι πλουσιοι ολοενα και περισσοτερο εις βαρος των πολλων(πραγμα ευκολο).
Μπορεις επισης να βαζεις κανονες με κυριο μελημα σου και η αγορα να κινειται και οι λιγοτερο προνομιουχοι να ευημερουν (πραγμα δυσκολο)..
Μπορεις τελος να μην κανεις και τιποτα απολυτως και να σαι, οπως πανε κι οπως ερθουν αφου ετσι κι αλλιως αλλοι καθοριζουν το παιχνιδι (πραγμα πανευκολο).
Εσεις τι λετε που βρισκομαστε τωρα?
Ανωνυμος β'

Νατασα είπε...

Η λύση, η ουσία, το δια ταύτα :
_
Κάθε λαός παίρνει το κράτος που του αξίζει. Όσο για αυτούς που ασφυκτιούν εν Ελλάδι, τα σύνορα είναι πια ανοιχτά με την Ευρώπη. Ούτως ή άλλως, η Ελλάδα διαπρέπει μόνο έξω. Εδώ εξευτελίζουμε το όνομα.(Ο τύπος αριστερά)
_
Άρχισα να τα ακούω, όχι μόνο να τα λέω
Επιτέλους!

Ανώνυμος είπε...

οχι κυρια νατασα.Δεν ειναι το τελικο συμπερασμα αυτο.Οι λαοι το ιδιο κι οδικος μας εχουν ανεξαντλητες κρυμμενες δυναμεις και το παγκοσμιο προλεταριατο πονταρει ακριβως σ αυτες.
ανωνυμος γ αν εχω καταλαβει καλα.

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

@ Ανωνυμε
μπορεις τουλαχιστον να χρησιμοποιεις ενα ψευδονυμο να συννενοουμαστε τελος παντων μια και οπως βλεπεις οι ανωνυμοι εγιναν αρκετοι στη συζητηση μας.
Επισης να σου πω οτι οι αφορισμοι του στυλ "καθε εμπορος κλεφτης" δεν οδηγουν πουθενα τη συζητηση.Αν εχεις καμμια προταση να κανεις καλως αλλιως τι να λεμε ? τα ιδια και τα ιδια?

@ Τυπε,
"η ψηφος δεν σημαινει και ουσιαστικη αλλαγη" εγω λεω , εξαρταται την ψηφο.
Επισης να πω , καταλαβαινω την απαισιοδοξια σου αλλα δεν νομιζω πως θα ρθει καμμια αλλαγη απο τους πολιτες που διατηρουν καποια αξιοπρεπεια στη δουλεια τους.Μπορει θεωρητικα καποιοι που απολαμβανουν μιας μορφης ευημερια να χουν το χρονο-πολυτελεια να σκεφτουν και να προτεινουν καποιες λυσεις αλλα αλλες πρωτοποριες ειναι αυτες που κανουν πραξη καθε φορα την λαικη επιταγη για ανατροπη του κατεστημενου.Ισως λοιπον απο κει θα πρεπει να περιμενουμε κατι.

@ δ.σταυρου
ανοιχτη-ελευθεριακη κοινωνια...????

@ νατασα τεινω να συμφωνησω με τον ανωνυμο γ σχετικα με το σχολιο σου.

Ο τύπος αριστερά είπε...

@ανώνυμος γ' Οι "ανεξάντλητες δυνάμεις" είναι να χρησιμοποιούνται και να εξασκούνται όχι να καταναλώνονται στην μιζέρια της καθημερινότητας. Η Ελλάδα δεν ειναι γνωστή για τον Καραμανλή, τον Σουφλιά, τον Παπανδρέου τον Μητσοτάκη και τον Σημίτη και ευτυχώς. Είναι γνωστή όμως για την Νανά Μούσχουρη, την Μελίνα, τον Θεοδωράκη, τον Φραγκούλη, τον Νανόπουλο και τον Ωνάση. Και αυτοί έγιναν γνωστοί, γιατί από λίγο ως πολύ, ενήργησαν (σωστά ή όχι, άλλο θέμα) εκτός συνόρων όπου μπορούσαν να βάλουν σε δράση τις δυνάμεις τους αυτές. Γιατί να μην φύγει ο Νανόπουλος στο εξωτερικό. Έξω είναι αυθεντία, του συμπεριφέρονται σαν προσωπικότητα κύρους (που είναι) και προχωράει την επιστήμη του. Στην Ελλάδα, θα τον έτρωγε η γραφειοκρατία (βλ. Γραμματικάκης), θα τον παραγκωνίζαν οι καρεκλοκένταυροι καθηγητές και τα κομματόσκυλα των φοιτητών (που ενοχλούνται από οποιονδήποτε καλύτερό τους) και θα κατανάλωνε την ευφυία του με τους χαχόλους. Και στην τελική, γιατί εγώ να μην πάω στην Αμερική να σπουδάσω, να μάθω από τους καλύτερους; και να παραμείνω στα παραλυμένα ελληνικά πανεπιστήμια με τις καταλήψεις, τις ανύπαρκτες παροχές και τις απαρχαιωμένες γνώσεις; τουλάχιστον άμα επιστρέψει κάποιος από το εξωτερικό φέρνει και κάποιες καινούριες ιδέες και τις εφαρμόζει την δουλειά του, φέρνοντας σωστότερο αποτέλεσμα. Και μην ακούσω για τα "χρήματα να σπουδάσεις έξω" και κολοκύθια. Όποιος μπορεί, στρώνει κώλο και πάει όπου θέλει. Οι υποτροφίες υπάρχουν για τους ικανούς. Με λίγα λόγια, οι "ανεξάντλητες δυνάμεις του λαού μας" θέλουν και αντίστοιχους ορίζοντες και εδώ οι ορίζοντες είναι μικροί και η καθημερινότητα μίζερη. Κρίμα. Αν δεν αλλάξουμε, μην περιμένουμε να κρατήσουμε τους ικανούς στην Ελλάδα.

@exoaptonkyklo Η λαϊκή μάζα από μόνη της δεν γίνεται επαναστατική μάζα (βλ. Επαναστατική μάζα του Λεμπέση). Χρειάζεται τους θεωρητικούς για να κρηατήσουν τις ιδέες ζωντανές και να φέρουν αντίρρηση στο κατεστημένο.

@νατάσα χαίρε...

@σταύρου Παντελής έλλειψη κράτους είναι αυτό που ζούμε. Ή αλλιώς, το παρακράτος της διαφθοράς και της μιζέριας έχει γίνει κράτος.

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

@ τυπε
Δεν θα διαφωνησω.Αλλα ειναι βεβαιο πως παντα , πρωτα οι θεωρητικοι καθοδηγουν και μετα τα πρωτοπορα κομματια των λαων πρατουν.Η μηπως καποιες φορες οι λαοι δρουν ενστικτωδως ακομα και χωρις συγκεκριμενο σχεδιο θεωρητικης καθοδηγησης?

Ανώνυμος είπε...

Αν η επίθεση στο σούπερ μάρκετ γινόταν την εποχή του Νταβέλη και του Λύγκου του αρχηληστή, θα μπορούσα να πω κι εγώ ένα μπράβο στα παιδιά που μοίρασαν κονσέρβες και χαρτιά υγείας στους συνταξιούχους!
Από πότε στον κλέφτη απαντάς με κλεψιά; Από πότε η εξάλειψη των ανισοτήτων στηρίχτηκε στα γιουρούσια μερικών ¨ρομαντικών¨ που αυτοβαφτίζονται αναρχικοί;
Αν αντί αυτών των γραφικών επιθέσεων, πότε στα ΜΑΤ πότε στις τράπεζες και τώρα στα σούπερ μάρκετ αποφασίζαμε στις εκλογές να ψηφίσουμε την αριστερά μαζικά, δεν θα ήταν αποτελεσματικότερο;
Και μη μου πει κανείς ότι η αριστερά είναι ξεπουλημένη γιατί θα καταλάβω ότι είναι ένας από αυτούς που δίνουν στο δικομματισμό το ποσοστό του 85%-90%!
Βέβαια, στη βία της εξουσίας (όπως ειπώθηκε από κάποιον) απαντάς με τη λαϊκή βία!
Για σιγά βρε παιδιά. Για να γίνει αυτό πρέπει όντως να υπάρχει αυτή η βία της εξουσίας. Κι αν υποθέσουμε ότι υπάρχει και πρέπει ο λαός να αντιτάξει τη δική του βία, χρειάζεται να βρεθούν πρώτα τα όπλα και στη συνέχεια χέρια που θα κρατήσουν αυτά τα όπλα!
Με ρόπαλα σφεντόνες και…σπρέι δεν γίνεται επανάσταση. Χαβαλές γίνεται και κουβέντα από μας που καθόμαστε μπροστά στον υπολογιστή και από το θείο μου το Σωκράτη που παίζει πρέφα στο καφενείο της γειτονιάς!
Και για να μη ξεχνιόμαστε. Ο αγώνας δίνεται στους δρόμους οργανωμένα από συνδικάτα και κόμματα και στη συνέχεια, όταν κληθούμε, στην κάλπη…
Την καλησπέρα μου.

Ανώνυμος είπε...

syneas εδω που τα λεμε, στο πολυτεχνειο η στα οδοφραγματα του Μαη στη Γαλλια τι οπλα ειχαν οι φοιτητες?
αγνωστος γ.

Aura είπε...

Μην ενοχλείστε..

Έτσι πέρασα
για μια απλή Καλησπέρα στους άγνωστους επώνυμους κι ανώνυμους
bloggers.

|:)





:)

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

aura καλως ηλθες.Παντα ευπροσδεκτη!
Την καλησπερα μου.

phlou...flis είπε...

Τους χειροκρότησα και τους ξαναχειροκροτώ.

phlou...flis είπε...

Παρεπιπτόντως, πριν από λίγο καιρό εδώ στη Λάρισα, μια ομάδα νέων -όχι κουκουλοφόρων- έκανε κατάληψη στο εγκαταλελειμένο (3 χρόνια) και στοιχειωμένο ιδιόκτητο κτίριο του ΙΚΑ και έτσι ...ανάγκασε τη Διοίκηση να αρχίσει -επιτέλους- τα έργα ανακατασκευής. Δηλ. Οι "αναρχικοί" ξύπνησαν το κράτος. Περισσότερα
εδώ

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

Μπραβο σου φιλε phlou flis, οχι τιποτα αλλο αλλα ετσι για το γαμωτο που ελεγε κι η αλλη...

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα! αν και αργοπορημενα..θα συμφωνήσω με τον εξω απ'τον κυκλο..όσο για τις εκλογες (@syneas..) σε στημενα παιχνιδια το πιονι δεν κάνω και ουτε προκειτε να ερθω να ψηφισω..μακαρι όλοι αυτοι που ψηφίζαν να ηταν κατω στους δρομους με μια πέτρα και θα σου ελεγα εγω αν θ' αλλαζαν πραγματα! :) φιλικά! Ρ.

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

Ρ.
Καλως ηρθες στην παρεα.
Το θεμα ειναι οτι, με πετρες ή χωρις η αποφασιστικοτητα ενος λαου αδικημενου κι αγανακτισμενου, αυτην δεν γινεται να την κοντραρει καμμια κυβερνηση και κανενα καθεστως.Αρκει ολα αυτα με καποιο τροπο να μεταφραστουν σε πραξεις.
Τα σεβη μου.

Artanis είπε...

Κάποια στιγμή θα γινόταν κι αυτό, ο λαός έχει απηυδήσει...Κι ακόμα είμαστε στην αρχή...

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

artanis
αυτο ξαναπεστο...

Ανώνυμος είπε...

Παλι ενα βημα μπροστα θα κανουμε και δεκα πισω..αφου ο κοσμος αγανακτει μονο οταν παρουν φωτια τα δικα του μπατζακια(και αυτο προσωπικα δεν μου λεει τιποτα)..θα προχωρουσαμε και κανεις δεν θα μπορουσε να μας βαλει στο χερι αν πραγματικα νιαζομασταν και για τον διπλανο μας..οταν θα φωναζαμε και θα σπαγαμε γιατι ο παραδιπλα δεν εχει να φαει και οχι οταν αρπαζουν το δικο μας ψωμι..δυστυχως δεν βλεπω σχεδον πουθενα αλλυλεγγυη χωρις καποιο προσωπικο μικροσυμφερον(π.χ. την αντιστοιχη συμπαρασταση)!!Δεν ειμαι απαισιοδοξη απλα νιωθω οτι κανουμε κυκλους και μας βαζουν ολο και περισσοτερο σε καλουπια Ειμαστε κατα καποιο τροπο προβλεπομενοι..Ειναι προετοιμασμενοι για τα μικρα ξεσπασματα μας(που εξαλου εχουν επαναληφθει στην ιστορια λιγο πολυ)..δενξερω, προβληματιζομαι απλα..
Φιλιά σας..

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

Ειναι το ζητημα που βαζεις το κυριαρχο ερωτημα σχετικα με το γιατι απετυχε στην εφαρμογη του ο υπαρκτος σοσιαλισμος.Εκει που δεν βγηκε νικητης ο Μαρξ στη θεωρια του ηταν πως αυτη δεν "εβλεπε" σωστα την επιδραση της ανθρωπινης συμπεριφορας στις μετεπαναστατικες μερες.Οσο οι ανθρωποι θα υπολοιπονται σ αυτο που εσυ αποκαλεις -αλλυλεγγυη χωρις προσωπικο μικροσυμφερον- τοσο ο σοσιαλισμος θα παραμενει οχι μονο ουτοπικος αλλα και επικινδυνος.Δυστυχως.

Spy είπε...

Δεν είναι απλά "προετοιμασμενοι για τα μικρα ξεσπασματα μας" αγαπητή μου P., τα εκμεταλλεύονται κιόλας. Στο φόρτε της φωτιάς, στο πνίξιμο από την κραυγή, στο ρόγχο του διπλανού μας, ΘA BAΛOYN ΔIAΦHMIΣEIΣ!
Kαι ξέρεις κάτι; Oι περισσότεροι από εμάς θα τις δούμε. Kαι δεν θα αλλάξουμε κανάλι γιατί δεν είναι για να χάνουμε την συνέχεια τέτοια ώρα...

Spy είπε...

Παρεπιπτόντως, μήπως το πήρατε χαμπάρι; Ασχολήθηκαν κι άλλοι με το θέμα: http://www.e-tipos.com/content/staticfiles/issues/2008/06/08/080608%2028.pdf

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

Το διαβασα , ενδιαφερον...