5/4/08

Κυριες και κυριοι καλως ηρθατε στο Μπαλι!

Aνοιγει η πορτα του αεροπλανου.Ενα κυμα αερα παραδεισου σε απογειωνει ενω μολις εχεις προσγειωθει. Ειναι θερμος και γεματος βαρια αρωματα. Μοσχοκαρυδα, τζιντζερ, κανελες, μοσχοπιπερα, μπαχαρια, αναναδες, παπαγιες, γιασεμια και νυχτομερολουλουδα σε αρπαζουν απο την ευρωπαικη σου πραγματικοτητα και σε στελνουν στο ονειρο. Μια υποψια υγρασιας επιτεινει την αισθηση της μαγευτικης υποδοχης. Πρεπει να κατεβεις μα κοντοστεκεσαι.

Οταν τελικα το καταφερεις ενα πολυχρωμο λουλουδενιο στεφανι ηδη κρεμμεται στο στηθος σου. Εκει ακριβως που στοχευει η ομορφια και η παραδοση αυτου του τοπου να σε χτυπησουν με τα βελη τους. Εκει στο στηθος, που κρυβεις την κουρασμενη, χορτατη μα ταυτοχρονα και τοσο αδεια "πολιτισμενη" καρδια σου. Σου χαμογελουν λες και καταλαβαινουν την εκπληξη σου και σε καλωσοριζουν με εγκαρδιοτητα τετοια που ειχες ξεχασει πως υπαρχει σ ανθρωπους.

Η διαδρομη μεχρι το ξενοδοχειο σου μοιαζει σαν απο ταινια. Το βανακι που σε μεταφερει περνα αναμεσα απο μερη και τοπια , απο ανθρωπους και γειτονιες, απο πραγματα και ζωα που ολα μοιαζουν να παραμεριζουν στο περασμα σου για να υποκλιθουν και να σε χαιρετησουν με ζωη και αγαπη.

Τα κωνικα καπελα των ντοπιων με το λαστιχακι στο σαγονι, δεν σηκωνονται αλλα το νιωθεις πως για σενα ολοι συζητουν. Εισαι κατι το σπουδαιο γι αυτους. Εισαι φιλοξενουμενος, καλεσμενος, δικος τους. Δεν εισαι ξενος. Δεν εισαι τουριστας.
Μια ολοδροση πετσετα για το προσωπο και τα χερια σου κι ενα ανεπαναληπτο σε γευση κοκτειλ ειναι το ελαχιστο που σου προσφερουν για το καλωσορισμα και τον πρωτο εγκλιματισμο σου σ ενα περιβαλλον κι εναν πολιτισμο που ομοιο του δεν φανταζοσουνα οτι μπορει να ζησεις ο ιδιος.



Κυριες και κυριοι καλως ηρθατε στο μαγευτικο Μπαλι !

Τα υπολοιπα δεν κανει να σου τα περιγραψει κανεις. Α πα πα . Αξιζει μονο απλως να τα ζησεις !

5 σχόλια:

Hypocrite lecteur είπε...

Χαίρομαι κάθε φορά που διαβάζω κάποιος να γράφει για μέρη που θέλω να πάω.
Exoaptonkyklo, Μύρισα τα μοσχοκάρυδα στο Post σου. Καλό ταξίδι!

Suspect είπε...

μακαρι στο επομενο ρεπορταζ να ειναι πιο πολλες και λιγο μεγαλυτερες οι φωτογραφιες

phlou...flis είπε...

Μη μου πεις ότι πήγες; Θα πηδήξω από τον πέμπτο (και δεν είμαι και κ...φαρδος σαν τον άλλο).
ΥΓ. Σου προτείνω να ανεβάζεις τις φωτογραφίες σε μορφή slides, μέσα από το powerpoint, αν το έχεις δουλέψει. θα το δοκιμάσω κι εγώ.

akrat είπε...

πάντα τέτοια...

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

hypocrite lecteur Μακαρι φιλε να μπορεσεις καποτε να πας.Στο ευχομαι γιατι ειναι ενα μερος απεριγραπτης ομορφιας και κουλτουρας.

suspect θα ετοιμασω ενα νεο ποστ μονο με photos (μεγαλυτερες φυσικα)

phlou flis Ναι φιλε πηγα.Ειχα αυτην την τυχη. Οσο για slides και powerpoint τι να σου πω οι γνωσεις μου δεν επαρκουν νομιζω γι αυτο(δυστυχως).Sorry.

akrat ευχαριστω , επισης!

Την καλημερα μου σε ολους.