7/4/08

Μπαλι

Aνοιγει η πορτα του αεροπλανου.Ενα κυμα αερα παραδεισου σε απογειωνει ενω μολις εχεις προσγειωθει. Ειναι θερμος και γεματος βαρια αρωματα. Μοσχοκαρυδα, τζιντζερ, κανελες, μοσχοπιπερα, μπαχαρια, αναναδες, παπαγιες, γιασεμια και νυχτομερολουλουδα σε αρπαζουν απο την ευρωπαικη πραγματικοτητα και σε στελνουν στο ονειρο. Μια υποψια υγρασιας επιτεινει την αισθηση της μαγευτικης υποδοχης.
Πρεπει να κατεβεις μα κοντοστεκεσαι.
Οταν τελικα το καταφερεις ενα πολυχρωμο λουλουδενιο στεφανι ηδη κρεμμεται στο στηθος σου. Εκει ακριβως που στοχευει η ομορφια και η παραδοση αυτου του τοπου να σε χτυπησουν με τα βελη τους. Εκει στο στηθος, που κρυβεις την κουρασμενη, χορτατη μα ταυτοχρονα και τοσο αδεια "πολιτισμενη" καρδια σου. Σου χαμογελουν λες και καταλαβαινουν την εκπληξη σου και σε καλωσοριζουν με εγκαρδιοτητα τετοια που ειχες ξεχασει πως υπαρχει σ ανθρωπους.
Η διαδρομη μεχρι το ξενοδοχειο σου μοιαζει σαν απο ταινια. Το βανακι που σε μεταφερει περνα αναμεσα απο μερη και τοπια , απο ανθρωπους και γειτονιες, απο πραγματα και ζωα που ολα μοιαζουν να παραμεριζουν στο περασμα σου για να υποκλιθουν και να σε χαιρετησουν με ζωη και αγαπη.
Τα κωνικα καπελα των ντοπιων με το λαστιχακι στο σαγονι, δεν σηκωνονται αλλα το νιωθεις πως για σενα ολοι συζητουν. Εισαι κατι το σπουδαιο γι αυτους. Εισαι φιλοξενουμενος, καλεσμενος, δικος τους. Δεν εισαι ξενος. Δεν εισαι τουριστας.
Μια ολοδροση πετσετα για το προσωπο και τα χερια σου κι ενα ανεπαναληπτο σε γευση κοκτειλ ειναι το ελαχιστο που σου προσφερουν για το καλωσορισμα και τον πρωτο εγκλιματισμο σου σ ενα περιβαλλον κι εναν πολιτισμο που ομοιο του δεν φανταζοσουνα οτι μπορει να ζησεις ο ιδιος.


Κυριες και κυριοι καλως ηρθατε στο μαγευτικο Μπαλι !

Οπως μου ζητησατε, να τωρα και λιγες περισσοτερες και μεγαλυτερες φωτογραφιες (αλλες δικες μου κι αλλες απο το διαδικτυο). Ελπιζω να δινουν μια γευση.


Λοιπον. Μειναμε στο νοτιο τμημα οπως βλεπεις τον χαρτη κατω και αριστερα της πρωτευουσας Denpasar και της Kuta (στην πλευρα του ινδικου), στο πανεμορφο Cangu κοντα στον φοβερο ναο Tanalot(ναος μεσα στην θαλασσα που αναβλυζει γλυκο νερο στο εσωτερικο του), καπου 15 χλμ μακρυα απο τις ορδες των τουριστων, ακριβως για να τους αποφυγουμε.
Η Kuta δεν ειναι και οτι το καλυτερο αν θεωρεις εαυτον ταξιδιωτη κι οχι τουριστα αφου αυτα για τα οποια φημιζεται δεν ειναι αλλα απο εξαλλη νυχτερινη (δυτικου στυλ) ζωη, πολυ ποτο, και ατελειωτο και κυριως παρανομο ( και παμφθηνο) σεξ.
Εδω μειναμε : Dewata beach hotel (best western hotels) απο 50ευρω τη μερα το δικλινο!Το ξενοδοχειο εχει Ελληνα διευθυντη τον αγαπητο κυριο Λεμονιά και απιστευτο σερβις με λεπτομερειες οπως τα σοκολατακια που βρισκαμε καθε απογευμα στα μαξιλαρια μας ή οπως οταν μας εφεραν στο δωματιο ομπρελες για το ενδεχομενο που βρεξει λεει αργοτερα..., live μουσικη απο ντοπιους που σου τραγουδανε μεχρι και τα παιδια του Πειραια, pool bar μεσα στην μεγαλη πισινα οπου αν και δεν ειχαν ιδεα τι εστι φραπε κι αυτο το μαθαν για να μας ευχαριστησουν αυτοι οι υπεροχοι ανθρωποι και μας το σερβιραν καθε φορα ολοδροσο μεσα στο νερο.

Το μονοπατι προς την παραλια οπου εκτος απο μπανιο κανεις και μασαζ, αγοραζεις μπατικ, ρολογια μαιμου, ασημικα και ξυλογλυπτα, κανεις tatoo , χενα, κοτσιδακια στα μαλλια, και σε σερβιρουν εννοειται χωρις εξτρα χρεωση τα παντα απ το ξενοδοχειο κι εννοω τα παντα!.(χαρακτηριστικα να πω πως μετα απο πολλα παρακαλια ανταλλαξα καπου 20 ασημενια βραχιολια για το καπελο που φορουσα κι αυτο για να ησυχασω απ την "ενοχληση" να μου πουλησουν κατι σωνει και καλα.

Ενω λιγο πιο διπλα ηταν καπως ετσι... Στο αεροπλανο της Thai σε εφημεριδες υπηρχαν αγγελιες για πωληση βιλων 200τμ. με στρεμματα κηπων , πανω στη θαλασσα στην τιμη των 100.000 ευρω!


Ορυζωνες : η πιο χαρακτηριστικη εικονα του Μπαλινεζικου τοπιου.

Εκει οπου η δουλεια δεν σταματα ποτε κι ας μην ειδαμε ποτε ουτε ενα κατσουφιασμενο προσωπο στις 11 μερες που μειναμε εκει. Το ποσο προσχαροι και ηρεμοι ανθρωποι ειναι οι Μπαλινεζοι ακομα και μεσ τη φτωχια τους ειναι τρομερο πραγμα.

Οπως και στις λαικες αγορες βεβαιως οπου το να κανεις παζαρι το θεωρουν το πιο φυσικο πραγμα στον κοσμο κι ας τους εχει βγει η ψυχη μεχρι να φτιαξουν αυτο που σου πουλανε.Μια "καλη" συμφωνια τους γεμιζει χαρα και ευγνωμοσυνη κι ειναι ετοιμοι (σε μας ετσι τουλαχιστον εγινε) να σου ανοιξουν ακομα και το σπιτι τους εστω για ενα κερασμα οσο φτωχικο και να ειναι. Απλα ..δεν παιζονται!
Ο μεγας ωκεανος.
Η παραλια ετσι...

κι αλλιως.






Το ηφαιστιο Κινταμανι. (ευτυχως οχι σε δραση, αν και ενεργο) . Πολυ ομορφη η εκδρομη ως εκει.Αρκει να ρωτας τι σου προσφερουν για φαγητο.Εμεις ουτε που καταλαβαμε πως εγινε και φαγαμε φιδι σουβλακι σε καλαμακια αν και για να πω την αληθεια δεν ηταν καθολου κακο. Σαν κοτοπουλου μοιαζει η γευση του.

Παμε για ψαρεμα ; Ψαρι και ρυζι. Με τι αλλο να μεγαλωσουν τοσα εκκατομυρια φτωχων?
Βαλε λιγο χρωμα ακομα!


Οι χορευτριες.Τα σωου των Μπαλινεζικων χορων αξιζουν πραγματικα.Μια εκδρομη σε μια τετοια παρασταση αξιζει και με το παραπανω.Πανοραμα χρωματων, ηχων, αρμονιας, ακριβειας κινησεων και παρθενας ομορφιας!







Ο μυθος. Ολα τα προηγουμενα ακουμπισμενα στο χαλι παραδοσεων χιλιαδων χρονων

ιστοριων για μαχες πνευματων καλου-κακου νεκρων-ζωντανων, ανθρωπων-θηριων.Ολα μαζι ενα σκηνικο παραμυθενιο!









Σχολη χορου. Με το βλεμμα στο μελλον αλλα με γνωση απο το παρελθον για μια πιο χαρουμενη και πιο ευτυχισμενη ζωη.

Κι ενα "κανονικο" σχολειο . Δυστυχως ετσι οπως εχει παραμεινει χρονια και χρονια τωρα απο τις δικτατορικες κυβερνησεις αυτου του αγαθου λαου. Χωρις μεσα, χωρις ελευθεριες, χωρις δημοκρατια, χωρις ισοτητα, χωρις χωρις χωρις, καποιοι ηρωρικοι δασκαλοι προσπαθουν μονοι , κατι ν αλλαξουν στο μελλον των παιδιων...








Μονο μην χρειστεις οδοντιατρο. Η περιθαλψη, εννοια ανηκουστη στην επαρχια βρισκει συγχρονη εφαρμογη μονο στα 2-3 μεγαλα αστικα κεντρα κι αυτο μονο για τους ξενους και τους πλουσιους ...εννοειται.
Οι ετοιμασιες για την μεγαλη γιορτη. Λαος θρησκος πολυ οι Μπαλινεζοι, τιμουν το θεο τους, τα πνευματα αλλα και τους νεκρους τους ιδιαιτερα προσεκτικα, μην τους βρει και κανα κακο στα καλα καθουμενα...Και καθε τελετη κι ενα πανηγυρι. Με προσφορες , με θυσιες, με κοκορομαχιες και ολα τα κατ εμας φολκλορικα τους ηθη κι εθιμα.
Με φρουτα και λουλουδια για προσφορα στα "πνευματα".

Κι ενω στα υπαιθρια εργαστηρια ολοκληρη η οικογενεια κανει ξυλογλυπτικη... απιστευτης τεχνικης οπως οχι μονο τα ξυλογλυπτα τους αλλα και πολλα αλλα οπως στο χωριο Ubud οπου ολοι μα ολοι οι κατοικοι του ειναι απιστευτοι ζωγραφοι και ζουν σχεδον αποκλειστικα πουλωντας τους πινακες τους στους τουριστες!


Οι αλλοι σουλατσαρουν με τις ..σανιδες τους απολαμβανοντας τον καφε τους 0.5 ευρω, το ποτο τους 2-3 ευρω, ενα δειπνο σ εστιατορια πολυτελειας 5-10 ευρω το ατομο, κανουν μασαζ για 3 ευρω την ωρα ή νοικιαζουν ξεναγο για all day tour στην ενδοχωρα με 5 ευρω!Κι αν δωσεις 1 ευρω tip σε καποιον σου κανει τοσες υποκλισεις που η αμηχανια σου σε κανει να ντρεπεσαι...

Παμε παρακατω... Προσπερνωντας την πρωτευουσα Denpasar και την Kuta με τα πολυκαταστηματα, τα Μc Donalts, το μποτιλιαρισμα, τα τσιμεντοκτιρια και τη φασαρια οδευουμε
Στο ιερο δασος με τις μαιμουδες, αγαπημενα ζωα των Μπαλινεζων (οπως και οι αγελαδες) .Στο δασος ομως προσεχε τα χερια σου γιατι αυτοι οι μικροι διαολοι ειναι απιστευτοι κλεφτες.Αν πιστεψουν πως κατι κρυβεις στις τσεπες σου αστραπιαια στο εχουν βουτηξει χωρις να το παρεις χαμπαρι.Γι αυτο ολοι οι ξεναγοι σου προτεινουν, χερια μπροστα και παλαμες ανοιχτες να τις βλεπουν!
Και στο ναο καπου μεσα στη ζουγκλα με τους καταρρακτες, οι αρχαιοι θησαυροι περιμενουν...
Ταυτοχρονα τα κοριτσια
κι οχι μονο, ετοιμαζονται για την μεγαλη θρησκευτικη γιορτη( η μεγαλυτερη γινεται καθε 4 χρονια και πρεπει να ρωτησεις για να μαθεις τι και πως )

Η μπαντα οργανωνεται (εμεις ειδαμε μπαντα τουλαχιστον 40 μουσικων σαν να ηταν η συμφωνικη του χωριου ενα πραγμα)

Τα δωρα και οι προσφορες ερχονται ετσι ακριβως

Οι σεβασμιοι ιερεις αναβουν τα θυμιαματα λιβανια, καντηλια, θυμιατα απο καλαμια μπαμπου και διαφορα "περιεργα" αρωματικα και βοτανα...

Κι αφου μαζευτουν απαντες ,απο ολα τα γυρω χωρια ,το πανηγυρι αρχιζει!

Εμεις παλι περιμενουμε τον ..Ορεστη, μαλιστα παρακαλω τον Ορεστη να μας περιποιηθει.Μειναμε αφωνοι οταν ακουσαμε ντοπιους να μας μιλουν με τρελλη χαρα για την αγαπημενη τους Ελλαδα, τον Σωκρατη, τον Περικλη, την Ακροπολη , την Δημοκρατια και τοσα αλλα κανοντας μας να παραμιλαμε απο την εκπληξη πως διαολο αυτοι οι φοβεροι ασιατες μεσα στη φτωχια τους και με τοσο διαφορετικο πολιτισμο και κουλτουρα ,γνωριζουν για τους "Γιουναν" τοσες χιλιαδες χλμ μακρυα!
Ετσι ο Ορεστης εστησε ενα αυτοσχεδιο μπαρμπεκιου προς τιμη μας κι εμεις εννοειται το τιμησαμε δεοντως.

Αφου στο ξενοδοχειο μας σερβιρουν τα εδεσματα καπως ετσι.

Μετα απ ολα αυτα λιγο κρυο νερακι χρειαζεται για να συνελθουμε.Νομιζω ?

21 σχόλια:

Sakoulakis είπε...

Καταπληκτικό το ποστ, άμα μπορείς γράψε μας περισσότερα!

Πχ εσύ σε ποια μέρη πήγες και που είναι στο χάρτη; Γενικά η κατάσταση πώς είναι όσον αφορά τον πολιτισμό; Ρωτάω γιατί βλέπω όλες οι φωτογραφίες είναι γραφικές αλλά είναι και μια με αυτοκίνητα. Φαντάζομαι ότι στις πόλεις και δη στις τουριστικές θα υπάρχουν και κυριλέ πράγματα. Επίσης το κόστος των εισητηρίων και της διαμονής πόσο είναι περίπου; Η κυβέρνηση της Ινδονησίας τι ρόλο βαράει, έχουν πολλές ελευθερίες γενικώς, σε τύπο, δίκτυο κλ;

Πες πες πες :-)

Sakoulakis είπε...

Στη Java πήγες καθόλου? :-)

Φαίδρα Φις είπε...

καταπληκτική η ανάρτηση,
εμένα μου μετέφερες το κλίμα ,συναρπαστικό,
εύχομαι να κάνεις πάντα τόσο υπέροχα ταξίδια με τους αγαπημένους σου κοντά σου,

σε φιλώ

καλημέρα

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

sakoulakis
Δες ανθες ξανα το ποστ μετα το σχετικο update που μου ζητησες.Η ζωη ειναι παντως παμφθηνη, παντου εξω απ τα αστικα κεντρα ειναι πανεμορφα και πεντακαθαρα!Kuta και Denpasar ειναι μεγαλουπολεις οπως παντου στον κοσμο με ολες τις πολιτισμενες ανεσεις(κυριλε μαγαζια,πολυκατασττηματα, σουπερ εστιατορια μπαρς κλπ.)
Εμεις ενδεικτικα χαλασαμε σε 11 μερες 1500 ευρω (τα παντα μεσα).Φαντασου τιμες καφες 1/2 ευρω, φαγητο σε εστιατορια πολυτελειας 5-10 ευρω το ατομο, ημερομισθιο ντοπιου σερβιτορου 3-4 ευρω.Μονο το αλκοολ ειναι σχετικα ακριβο( μπυρα 2 ευρω, ουισκι 3-3.5 ευρω).

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

Φαιδρα φις σ ευχαριστω.Εχω ταξιδεψει Ευρωπη (Αγγλια, Γερμανια κλπ), οι κολλητοι μου εχουν παει μηνα του μελιτος αλλοι Μεξικο, αλλοι Βενετια, αλλοι Μαλβιδες. Απ οσα ξερω λοιπον ειμαι σιγουρος πως το Μπαλι ειναι κατι αλλο κι ας εχει γινει πολυ της μοδας.Ο συνδιασμος τουρισμου και πολιτισμου σ αυτο το μερος ειναι κατι το εξαιρετικο να το ζεις.
Την καλημερα μου.

naya είπε...

Αντε πλησιαζει κ καλοκαιρι κ δεν μας κραταει τιποτα..
Το ρυζι εκεινο τι ειχε επανω?Αυγο?
Θελω να παω!!

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

Να πας naya μου, να πας.Δεν ειναι παρα η αποφαση.Ολα τ αλλα, ευκολα η δυσκολα τα καταφερνουμε.Ετσι κι αλλιως θελει τρελλα η ζωη.Τι λες?

phlou...flis είπε...

Τελικά mestonkyklo είσαι και μας το παίζεις exoaptonkyklo. Σε ζηλεύω και υποβάλλω τα σέβη μου

ceralex είπε...

Καταπληκτικό....ρεπορταζ!!!!!!!

Πάντα τέτοια!!! Μαγικές εικόνες, μαγικές στιγμές!!!

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

Αν θυμασαι τα βαμμενα κοκκινα μαλλια, σκηνη με συνταγματαρχη (Μιχαλακοπουλο) και Λουη(Νινιο).Εχουν ζωγραφισει με κιμωλια στο πατωμα εναν κυκλο κι ο Λουης χτυπωντας τα ποδια του στο πατωμα μια μεσα μια εξω, μπαινοβγαινει στον κυκλο.Ε καπως ετσι και γω.Τι να κανουμε φιλε phlou flis.

@ ceralex: Ναι ειναι καπως ετσι μαγικα.Γι αυτο και δεν κρατηθηκα και γω να τα κρατησω κρυφα...

sara mara kakosynapantima είπε...

Kαι στα δικα μας..!Ωραια η περιγραφη σου.:)

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

sara mara kakosynapantima και στα δικα σας.

Sakoulakis είπε...

Kataplhktiko kai to update, thx. Arghsa ligo na to dw giati exei kati provlhmata o upologisths mou kai paiftei suxna h sund

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

sakoulakis thanks.
Αντε καλα ταξιδια!

Ανώνυμος είπε...

Φοβερο post για ενα φοβερο μερος.
Μπραβο σου κυκλε.

Ανώνυμος είπε...

congratulations!

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

Να στε καλα . Τα σεβη μου σε ολους.

Suspect είπε...

Ευγε!!!!!

Λωτοφάγος είπε...

Απλώς τέλειο! Ευχαριστώ για το νοερό ταξίδι. Σου εύχομαι να κάνεις πολλά άλλα!

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

Λωτοφαγε ευχαριστω, επισης.

Ανώνυμος είπε...

Εχω πάει 3 φορές, τα τελευταία 4 χρόνια. Και θα ξαναπάω φέτος και ξανά του χρόνου. Ισως, αν η τύχη δεν πάει ανάποδα, φύγω για πάντα εκεί.
Μόνο μακρυά από την Κούτα. Παντού αλλού είναι ο παράδεισος.