21/12/07

Διακοπες στο νοτιο Πηλιο.Οχι για πολλους κι ΑΞΙΖΕΙ !


Πηγαμε το καλοκαιρι που μας περασε για διακοπες 15 ημερων στο Πηλιο.
Ξεκινησαμε απο Αη γιαννη - Χορευτο που δεν ειχαμε ξαναπαει. Κοσμος πολυς. Αερας πολυς. Ακριβες τιμες παντου. Προσφερομενα προιοντα και υπηρεσιες τυπικες τουριστικες για ξενους κυριως. Campings εποχης 1970. Απογοητευση. Κατα τις οκτω το βραδι αποφασισαμε οικογενειακως να κατεβουμε προς νοτο αφου ειχε παρει το ματι μου στο ιντερνετ κι εκει καναδυο campings που εμοιαζαν καπως ελκυστικα.
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ
Αργοτερα και μεσ τη νυχτα φτασαμε στο χωριο Πλατανιας.
Το camping του χωριου συμπαθεστατο μα οχι πανω σε παραλια οπως θελανε τα παιδια. Το χωριο συμπαθητικο αλλα οχι τιποτα φοβερο. Παντως ειναι η ιχθυοσκαλα της ευρυτερης περιοχης που καθε πρωι βγαινουν οι τρατες και γεμιζουν φρεσκο -κυριως ψιλο- ψαρι ολα τα γυρω χωρια . Εχει και μια παραλια για μπανακι ομως οχι τιποτα το εξαιρετικο. Εξαιρετικο ομως ειναι το σπιτι-χασαπικο στο εμπα του χωριου που πουλαει εκπληκτικα ντοπια κρεατα και απιστευτης γευσης λουκανικα τα οποια φτιαχνονται εκει μπροστα σου απο την ...συζυγο-χασαπενα. Χωρις να χαλασει η διαθεση μας αλλα με σχετικο αγχος για το που τελικα θα στρατοπεδευαμε συνεχισαμε.
ΚΑΣΤΡΙ
Ρωτωντας οδηγηθηκαμε παραδιπλα στο σημειο Καστρι.
Ως δια μαγειας ειχε βρεθει Το μερος που ψαχναμε.
Το ομωνυμο camping κουκλιτσα. Μικρο, ησυχο, πεντακαθαρο, με πολυ πρασινο, με ανεσεις υπερ-βολικες (ταβερνα,κουζινες, ψυγεια, καταψυκτες, τραπεζαριες, ψησταριες ,wc, market κλπ. Το χουν μια οικογενεια ελληνο-αυστριακων νομιζω. Καποιος μας ειπε πως ειχαν αγορασει καποια στιγμη τα στρεμματα και εκει πηγαιναν τις διακοπες τους. Σιγα σιγα αρχισαν να καλουν φιλους τους κυριως απο Αυστρια .Τελικα κατα πως φαινεται ,συνδιαζοντας τερπνον μετα του ωφελιμου, με κοπο και πολυ μερακι το εκαναν και επιχειρηση. Πανω στη θαλασσα. Η παραλια του , μια υπεροχη αμμουδια μ ενα μικρο beach bar κι ενα φιλε για βολλευ πανω στη μια ακρη της και μια παρεα βραχακια για βουτιες απο την αλλη.. Απλα φοβερο. Τα νερα κρυσταλλινα. Απεναντι η Σκιαθος. Πισω στην πλατη του ,στο υψωμα του λοφου που το αγκαλιαζει, δυο κτιρια ολα κι ολα ενοικιαζομενων δωματιων και τιποτα αλλο. Πριβε κατασταση που θυμιζει υψηλης κλασης διακοπες αλλα σε camping. Ωραιο δεν ακουγεται?
Κι η συνεχεια?
ΚΑΤΗΓΙΩΡΓΗΣ
Λοιπον 3-4 χλμ παραδιπλα, το απολυτο .Το ονομα αυτου: Κατηγιωργης!
Το ψαροχωρι! Τοπιο μαγευτικο. Χωριο μαγικα παραδοσιακο. Πνιγμενο στο πρασινο μεχρι το νερο. Σπιτια πετρινα. Αυλες λουλουδιασμενες. Κηποι πολυχρωμοι κι ευωδιαστοι.
Το εκλησακι του χωριου ο Αη Γιωργης πανω στην αμμο. Με τον αυλογυρο του ,τις παιδικες κουνιες του και το γαληνιο λιτο εσωτερικο του πραγματικο σημειο αναφορας του οικισμου.
Η παραλια μικρη και πανεμορφη. Αριστερα οπως κοιτας τη θαλασσα, ο μολος υποδεχεται καθε στιγμη τα κοτερα απο την Σκιαθο κι οχι μονο. Οι Κουκουναριες ειναι ακριβως απεναντι.
Στα δεξια της παραλιας 3 ψαροταβερνες κι ενα καφε-ζαχαροπλαστειο στη σειρα με τα τραπεζια τους πανω στην αμμο.
Ο Σταμουλης, ιδιοκτητης της μιας απ αυτες μονιμως στο τρεξιμο να σ εξυπηρετησει με καθε τροπο. Το ΝΤΟΠΙΟ φρεσκο ψαρι στην καλυτερη κι αγνοτερη εκδοχη του βρισκεται εδω. Οι τιμες λουκουμι. Το μπανιο στην πεντακαθαρη θαλασσα ιδιαιτερα οταν πεφτει το δειλινο ειναι απλα μαγικο. Πισω απ τα ταβερνακια ενα μινι μαρκετ κι ενα μαναβικο με ολα τα ειδη πρωτης αναγκης. Ακολουθεις το πλακοστρωτο δρομακι κι ανηφοριζεις στον πανεμορφο οικισμο ανταλλασοντας καλημερες με καθε εναν χωριανο προσωπικα θες δε θες.
Στην πρωτη στροφη ενα υπεροχο μικρο ξενοδοχειακι με πισινα και την απιστευτη θεα . Ολο το χωριο ,το λιμανακι,η παραλια με τα μαγαζακια της , η εκκλησια , ολα στο πιατο. Κι οταν νυχτωνει ολα τα κιτρινο-πορτοκαλια φωτα να καθρεφτιζονται στη θαλλασα κι εσυ εκει να τελειωνεις ...
Οι τιμες? Απο 30 ευρω τον Ιουλιο και 40-45 τον Αυγουστο το δωματιο, ε τι αλλο να ζητησεις πια.
Ο Κατηγιωργης σκεφτομαι πρεπει να μεινει για λιγους. Πρεπει να προστατευτει. Να μην αλλαξει. Αλλα παλι πως να μη μιλησεις σε φιλους και γνωστους για αυτη την ομορφια?
Δεν αντεχεις. Θελετε κι αλλα ?
ΛΑΥΚΟΣ
Αλλα 10 χλμ πιο περα ανηφοριζοντας απ το Καστρι βρισκεται ο Λαυκος.
Το παραδοσιακο πηλιοριτικο χωριο!
Χαμμενο τελειως μεσ τη βλαστηση. Κεντρικη πλατεια τεραστια ολη σκεπασμενη με αιωνοβια δεντρα . Η δροσια τους το καλοκαιρι πραγματικη οαση. Το βραδι η ψυχρα αισθητη ζηταει ζακετα και μπουφαν. Η εκκλησια μεγαλη κι επιβλητικη. Το μουσειο του χωριου με τους πινακες ζωγραφικης και τα γλυπτα μεσα κι εξω στον αυλογυρο του σκετη γλυκα.
Κατω απ τα πλατανια της πλατειας τσιπουραδικα και ψησταριες με ντοπια κρεατα στις σουβλες ολα στη σειρα. Τα γλυκα του κουταλιου κι ο ελληνικος καφες στην τιμητικη τους. Ο κοσμος τα βραδια πολυς. Τα παιδια βρισκουν τη χαρα τους με μπαλλες ,ποδηλατα, κυνηγητα. Τα σοκκακια ολα λιθοστρωτα σε καθε γωνια κρυβουν κι ενα πετρινο οικοδομημα απαραμιλλης μαστοριας κι αρχιτεκτονικης. Οι πανεμορφοι κηποι, οι πολυχρωμες γλαστρες, τα ξυλινα μπαλκονια, οι κοφτες κουρτινες στα παραθυρα ολα μιλουν για μερακληδες και νοικοκυρες αλλων εποχων.
Ο φουρνος του χωριου(φτιαγμενο απο τον Ντε Κιρικο) , ακομη φτιαχνει ψωμι, με -τι αλλο- ξυλα. Απ το 1900 τιποτα. Το ιδιο και το μπακαλικο και το μαναβικο και τα καφενεια επισης. Ολα ενα εισητηριο μιας αλλης Ελλαδας. Περιδιαβαινεις τα σοκκακια και σε καθε σου βημα παρακαλας να μπορουσες να ζεις σ ενα τετοιο μερος. Λαυκος το χωριο των καλλιτεχνων το λενε. Οι πολιτιστικες εκδηλωσεις συνεχεις σχεδον ολο το χρονο. Λιγο εξω απ το χωριο τυχαμε μαλιστα σε ενα κτιριο παλια αποθηκη σιτηρων ισως, μια εκθεση γλυπτικης με θεματα καίκια και επιβατες σε σιδηροδρομικους σταθμους δυο ντοπιων καλλιτεχνων. Απλα υπεροχη. Τυχαμε και σ ενα γλεντι του χωριου ενα βραδυ με κλαρινα και χορους ετσι σαν κερασακι στην τουρτα.
Θελετε κι αλλο?
ΑΛΟΓΟΠΟΡΟΣ-ΠΑΛΙΟ ΤΡΙΚΕΡΙ.
Ε τελος δεν πρεπει κανεις να χασει και μια βολτα στο νησακι παλιο Τρικερι. Πηγαινεις οδικως απο "μεσα" στον Παγασιτικο εως το σημειο Αλογοπορος. Εκει που τελειωνει ο δρομος βρισκεται ενα μικρο παραλιακι ολο βοτσαλακι ψιλο και μια θαλασσα να την πιεις στο ποτηρι. Αφηνεις το αμαξι σου -εναντι 2 ευρω- στο παρακειμενο parking . Ξαπλωστε σε μια απο τις ξαπλωστρες που σας προσφερονται δωρεαν και μετα τη βουτια σας παραγγειλτε τσιπουρο με μεζε. Θα σας ερθει ενα εικοσπενταρακι με ενα μεγαλοπρεπεστατο πλοκαμι φρεσκου φυσικα χταποδιου ψημμενο στο καρβουνο ,5 ευρω και τα δυο !(ναι ,ναι γινονται ακομη αυτα στην Ελλαδα) και που τη γευση του πιστεψτε με ,θα τη θυμαστε χρονια.
Αργοτερα παιρνεται το βαρκακι (θαλασσιο ταξι) και με 2 ευρω σε 3-4 λεπτα της ωρας φτανεται στο νησακι. Το παλιο Τρικερι (παλιος τοπος εξοριας) ειναι στην πρωτογονη μορφη του ενας παραδεισος προς εξερευνηση (με τα ποδια φυσικα,αυτοκινητα δεν υπαρχουν) και μια ευκαιρια για να κανετε μπανιο σε μια απο τις πολλες ερημικες μινιον παραλιες του, εσεις και τιποτα φωκιες η δελφινια για παρεα.
Μια βολτα τελος στο μεγαλο μοναστηρι της Παναγιας στο ψηλοτερο σημειο του νησιου (περ.20 λεπτα με τα ποδια) με την υπεροχη θεα ,θα ναι οτι πρεπει. Τα λιγα δωματια που υπαρχουν θα τα βρειτε Αυγουστο μηνα ακομα και με 30 ευρω το καθενα, αν θελησει καποιος να χαλαρωσει 1-2 μερες εκει. Μια δυο ταβερνες που υπαρχουν στο νησι με τι αλλο φυσικα απο φρεσκο ψαρι κι ενα μικρο μπακαλικακι με τσιγαρα ειναι ολες κι ολες οι ανεσεις αλλα τι να κανεις τα περισσοτερα?
Ξενοδοχουπαλληλος κι εγω κι η συζυγος εχουμε δουλεψει κι εχουμε δει πολλα μερη της Ελλαδας. Μα περα απο τα γνωστα και τα καθιερωμενα και ως οικογενειαρχες πια , μας αρεσει να ψαχνουμε και να τιμουμε και το κατι αλλο. Κι η παραπανω διαδρομη πιστεψτε μας αξιζει την επισκεψη σας.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χρονια Πολλα για μια καλη Χρονια Υγειας-Δημιουργιας-περιπλανησης-
,..και λιγα ειπες/περιεγραψες
γι αυτο το μερος φιλε μου
γιατι υπαρχει ακομα Ελλαδα
αυθεντικη-ομορφη-καθαρη-φτηνη(σε τιμες)-φιλοτιμη....
και μας καλει ολους να την χαρουμε
*προς ολους τους φιλους
-ψαξτε πιο κατω απο την Μηλινα -αξιζει πολλα !

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

Εχω κι αλλα να γραψω προσεχως.Μην ανησυχεις φιλε.

phlou...flis είπε...

Μαγνησία, Πήλιο προς το Αιγαίο. Γιατί προς Παγασητικό τα χωριά ωραία (πχ Αφυσος) αλλά από θάλασσα ...λούνι. τα ψαροχώρια Κατηγιώργης και Αγ. Κυριακή (κάτω από το Τρίκερι) σούπερ ουάου!

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΕ ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΠΟΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΠΗΛΙΟ ΝΑ ΤΟ ΨΑΧΝΕΙΣ ΠΙΟ ΠΟΛΥ. ΟΧΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΛΛΑ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΛΑΘΗ!. ΠΑΝΤΩΣ ΑΞΙΖΑΝ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΟΥ. (ΛΑΦΚΙΩΤΗΣ)

Ανώνυμος είπε...

παλι περαστικος απο δω και ειπα να πω ενα γεια !
,μιας και θα κατηφορισω για Πασχα προς Τρικερι -αφου περασω για ενα παρων- στην Τζαστενη
Να μαστε ολοι καλα και γεροι ,
και να ταξιδευουμε οπου......,
allSat4
cu

Ανώνυμος είπε...

καλο φθινοπωρο σε ολους ,
Παλι φερνω νεα απο νοτιο Πηλιο μεχρι Τρικερι.Ολα τα ιδια μενουνε & ειναι το ιδιο ομορφα,μονο....
που οι ταβερνιαρηδες φετος αγριεψανε ..
καλα ταξιδια σε ολους....

Ανώνυμος είπε...

Απο Χορτο μεχρι και Τρικερι πολυ ομορφα και ησυχα.Γαλαζιο-καθαρα νερα-απολυτη φυση.
Μονο ο νεοελληνας οπου παει - ακομα και εδω, αφηνει την ταυτοτητα του,- σκουπιδια- .........

allSat4 είπε...

χαιρετω και παλι ολους και ολες,
και εφέτος το Πάσχα-2010 ετοιμάζομαι για Τρίκερι πάλι,
καλά να ειμαστε ολοι καί καλές βόλτες