10/4/09

Ανενταχτοι περικυκλωμενοι.

Μια αγαπημενη φιλη, εγραψε στην τελευταια της αναρτηση πως, ο κυκλος του blog της ( vasiliskos.blogspot.com) εκλεισε .
Δεν θελω να πω τιποτα αλλο γι αυτον τον ανθρωπο (αλλωστε εχω στειλει στην ιδια μερικες σκεψεις μου σχετικα, με αλλο τροπο ) παρα μονο πως, οποιος ειχε τη χαρα και την τιμη να την διαβασει-γνωρισει, την ειχε. Κι εγω την ειχα. Κι οχι μονο αυτο αλλα και η ιδια με ειχε τιμησει με το να με εχει στα "μπλογκ φιλων" της. Οι υπολοιποι ...
Δεν γνωριζω ποτε θα ξαναδουμε λογια δικα της στο διαδικτυο. Μακαρι γρηγορα.
Σαν ενα μικρο ευχαριστω μοναχα, θα παραθεσω εδω σ αυτην μου την αναρτηση, μερικα δικα της λογια σχετικα με το ποιος ειναι, τι αγαπαει και τι πολεμαει εδω και τοσο καιρο στα υπεροχα γραπτα της.
Βασιλικη, σ ευχαριστουμε κι ελπιζουμε να εισαι πολυ γρηγορα κοντα μας ξανα.


ΟΙ ΑΧΥΡΑΝΘΡΩΠΟΙ...
"Και για να λέμε τα πράγματα ξεκάθαρα

Δεν αντέχω να βλέπω τις υποκριτικές αγανακτήσεις. Τα υστερικά ξεσπάσματα που φωνάζουν ντροπή βγαλμένα από στόματα που όλη τους τη ζωή είναι αναιδώς απόντα από παντού!
Μου τη δίνει να φωνάζουν όσοι σωπαίνουν και όχι μόνο σωπαίνουν αλλά έχουν και μια φυσική απέχθεια στα «κατώτερα πλάσματα». Αυτή η επιλεκτική κριτική ενός ελάχιστου σκατού μέσα στο απέραντο αποχωρητήριο που ζούμε. Υπάρχουν άνθρωποι που χλευάζουν κάθε τι που ξεφεύγει από τα μουράτα πρότυπά τους. Παθαίνουν μια αναφυλαξία ακόμα και να πλησιάσουν τους υποβαθμισμένους πληθυσμούς. Και στους υποβαθμισμένους πληθυσμούς στο μυαλό αυτών των υπανθρώπων ξέρετε τι συμπεριλαμβάνεται?
Το 80% της κοινωνίας. Ολων των κατηγοριών. Η φτωχολογιά, οι άποροι, οι άρρωστοι, οι άνθρωποι με ειδικά προβλήματα και όλες τους οι υποκατηγορίες. Για να μην αναφέρω ότι άτομο που δεν πρέπει καν να πλησιάσουν σε χιλιόμετρα απόσταση, αυτοί οι καραγκιόζηδες θεωρούν κι έναν εργάτη που είναι ιδρωμένη η φανέλλα του μετά από το 10ωρο μεροκάματο, η την αγρότισσα που έχει ροζιασμένα χέρια και δεν κάνει το τακτικό της μανικιούρ! Μας σιχαίνονται όλους εμάς!!!!
Περισσότερο κι απο το να βλέπανε σκουλήκια! Το αχυρένιο μυαλό τους δεν μπορεί να συλλάβει τίποτα από αυτό που ονομάζουμε ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ.
Αυτή η κατηγορία λοιπόν να το βουλώσει γιατί ήδη έχει κάνει πολλά για να γίνει ο κόσμος στα χάλια που είναι.
Η άλλη η κατηγορία τώρα. Οι τρομερά απύθμενα φιλοσοφημένοι!
Οι περισσότεροι είναι των ίδιων προδιαγραφών με τα παραπάνω μηχανήματα.... συγνώμη ανθρώπους ήθελα να πω μόνο που έχουν και μόρφωση......Οποιος δεν είναι κάτι από τα δύο παραπάνω δε πειράζει ας φωνάζει , ας κρίνει καλά ή άσχημα . Εχει το δικαίωμα. Και καλά κάνει. Αλλά αυτό το είδος ανθρώπου με τη κατσούφικη μούρη και την άδεια καρδιά δεν έχει δικαίωμα να μιλάει για ΤΙΠΟΤΑ. Και κάτι ακόμα. Οι λέξεις κακία και καλωσύνη είναι πολύ βαρειές για να χρησιμοποιουνται έτσι ανέμελα στο κάθενα που θέλει να ψιλοφιλοσοφήσει. Είναι βαρειά κληρονομιά και οι δύο. Παρακαλούνται η μη έχοντες συγκεκριμένα βιώματα που να αποδεικνύουν ότι έχουν γνωρίσει για τα καλά, τα δυο αυτά κορίτσια , να περιορίζονται σε φράσεις που να αρχίζουν από το «νομίζω πως», «ίσως», «ενδέχεται να...». Θαθελα να συνεχίσω να μιλήσω για τη φιλανθρωπία στην βαθύτερή της έννοια, αλλά από σεβασμό και μόνο δεν θα το κάνω γιατί ούτε στο ελάχιστο δεν μπορώ να πλησιάσω το μεγαλείο της".



"ΟΙ ΠΕΤΡΙΝΟΙ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΤΡΙΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ?
Ορισμός : Ανθρωποι που ψάχνουν κάτω από τις εκκλησίες να βρουν τα ερείπια της ταυτότητάς τους. Δεν είμαι διαφημιστής της πατρίδας μου. Δεν φτιάχνω πλάνα για το πως θα εκμεταλλευτώ καλύτερα το όνομά της , από οποια μεριά κι αν είναι, για ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ. Στις δύσκολες εποχές που περνάμε χαίρομαι αφάνταστα που είμαι ΑΝΩΝΥΜΗ, ΑΣΗΜΑΝΤΗ, ΧΩΡΙΣ ΕΞΟΥΣΙΑ. Αυτό με κάνει να νοιώθω λιγώτερη ντροπή, και μου δίνει τη δύναμη να παλεύω με τη μόνη ειλικρινή μάχη που μπορεί να κάνει κανείς. Με τον ευατό του σκεφτόμενη ΚΑΙ τους υπόλοιπους.

Και το τονίζω αυτό το ΚΑΙ γιατί ο κόσμος έχει γεμίσει από εκείνους που σκέφτονται μόνο τον ευατό τους αλλά ανάλογα με το τι τους έχει πει ο μάνατζερ τους διαλέγουν μια απο τις δύο τάσεις. Να σκέφτομαι τον ευατό μου και να φαίνεται απεξω ότι σκέφτομαι τους άλλους, ή να σκέφτομαι τον ευαυτό μου τελεία και παύλα?
Ε λοιπόν βαρέθηκα αυτό το παιχνίδι. Βαρέθηκα όλο το σκηνικό που έχει στηθεί γύρω από αυτό. Αποφάσισα να μάθω τι πρέπει ν΄αγαπάω, να δω μέσα απ΄ολη αυτή τη σαπίλα, τι κρύβεται κάτω απ΄τα βράχια, τι έχει μείνει που πρέπει να φυλαχτεί, οποιοδήποτε κι αν είναι το κοστος γιατί δεν ειναι μόνο κληρονομιά δική μου δική σου, είναι κληρονομιά του ΑΝΘΡΩΠΟΥ.
Ο πέτρινος λοιπόν είναι εκείνος που στα ερείπια της πατρίδας του, πίσω από τα ασύστολα ψέμματα της πολιτείας και της θρησκείας που τον κρατάνε δέσμιο καπελωμένο αιώνες τώρα, που τον έχουν μετατρέψει σ'αυτό το εκτρωματικό ανρθωπάκι που γυρνάει φοβισμένο μαζεύοντας μίζες, γλύφoντας, προσκυνώντας ζητώντας ελεημοσύνη, προσπαθεί να πλησιάσει ξανά τα ανώτερα ιδανικά που εδώ σ'αυτό το τόπο κανανε τις πέτρες να λάμψουν και τη ψυχή να πετάξει χαρούμενη. Η κοσμοθεωρία των προγόνων μας δεν ήταν ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ, και όσους το πάνε προς τα εκεί κι αυτούς θα τους απορρίψω. Ηταν μια μοναδική αντίληψη του κόσμου και της θέσης που καταλάμβανε ο άνθρωπος σ'αυτόν. Εξω του και μέσα του.
Οταν με ρωτούν μα καλά πιστεύεις στους αρχαίους θεούς? Αρνούμαι και να απαντήσω γιατί ξέρω που πάει το θέμα.
Τι σημαίνει πιστεύω στους αρχαίους Θεούς? Εννοείτε αν τους πιστεύω όπως αυτόν τον θεό που μας δείχνουν τώρα? Κάποιον που φοβάμαι, τρέμω τη τιμωρία του και νοιώθω ενοχές για το κάθε τι που κάνω και σκέφτομαι? Τέτοιοι θεοί δεν υπάρχουν στον δικό μου Πάνθεον.
Οι δικοί μου θεοί ήταν εκπροσωποι μιας ιδιαίτερης αντίληψης που ονομαζόταν έρωτας με τη φύση, τη ζωή, το πνεύμα, την ομορφιά. Ηταν οι συμπαντικές έννοιες που συμβόλιζαν την επαφή του ανρθώπου με τη χαρά της ζωής και της γνώσης. Ηταν η έμπνευση για να καλλιεργήσεις σπόρους θαυμαστούς και να νοιώσεις ότι η ζωή δεν είναι αναγκαστικό συμβάν αλλά ένα θαύμα. Η ιδεολογία μου περικλείεται σε κάτι απλό. Αν έχω αγάπη και φροντίδα για ότι με περιβάλλει δεν το κάνω για να πιάσω πόρτα στην άλλη ζωή και να μου δώσει την άδεια ο κάθε φύλακας να μπω στον όποιο κλειδωμένο παράδεισο , το κάνω γιατί ΕΔΩ Σ'ΑΥΤΗ ΤΗ ΓΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΖΩ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΕ ΟΤΙ ΜΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΕΙ, κι αν το κάνω αυτό η επιβράβευση του δημιουργού μου είναι ότι θα ζήσω με ομορφιά και γαλήνη ψυχής. Αυτοί είναι ο θεός μου που που τον έχετε σκεπάσει με απειλές και φοβέρες.
Η μοναδική μου πίστη είναι σε όλα αυτά που μπορούν να κάνουν τον άνθρωπο να σέβεται τον εαυτό του και στους υπόλοιπους. Φτάνει πια με τα παραμύθια. Καιρός να μεγαλώσουμε.
Κι οποιος θέλει ακόμα να μείνει μικρός και να τον παρασέρενει ο κάθε απατεώνας κουνώντας μπροστά στα μάτια του τις όποιες καραμελίτσες ας το κάνει. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι όμως όλοι να κάνουμε το ίδιο. Και όσοι μεγαλώσαμε το πληρώνουμε ακριβά τη κάθε μέρα. Είμαστε αποκλεισμένοι από παντού και παλεύουμε σαν ελάχιστα έντομα σε μια αχανή σφηκοφωλιά αλλά χαλάλι".


"ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΣΚΟΥ.

"(Επί τέλους αποφάσισα να το αναρτήσω)
Γυναίκα, αλαφροίσκιωτη.
Ερευνώ την αλήθεια μέσα σ΄αυτό που ονομάζεται μυθος.
Και το μύθο σ΄αυτό που ονομάζεται πραγματικότητα.
Ανήκω σ΄εκείνο το είδος ανθρώπων που τα φανατικά θρησκευόμενα άτομα τους απορρίπτουν σαν «βλάσφημους».
Οι άθεοι τους απορρίπτουν «σαν γραφικούς».
Οι προχωρημένοι εσωτεριστές τους απορρίπτουν «ως υπερφίαλες προσωπικότητες».
Οι επιστήμονες εννοείται ότι απορρίπτουν και τελεία.
Τα κομματόσκυλα δεν το συζητάμε είμαι απλά ένας απολιτικος απολιτιστος.
Οι αγαπημένοι μου άνθρωποι ευτυχώς με αποδέχονται, ως έχει.
Δεν ανήκω λοιπόν σε κανένα κόμμα, σωματείο, λέσχη, στοά, γεφύρι, καντούνι, κλαμπ, πυρήνα, άτομο, ή συνεταιρισμό!
Στη μόνη λέσχη που έχω γραφτεί είναι το videoclub της γειτονιάς μου.
Γιατί αν ανήκα κάπου θα σήμαινε ότι έχω «κατασταλάξει» ότι βρήκα το σωστό και ότι όσοι δεν το πιστεύουν αυτό το «σωστό μου» είναι βλάκες. Πάντα φοβόμουν τους ανθρώπους που έχουν μόνο βεβαιότητες, απαντήσεις και ελάχιστες ερωτήσεις.
(Συνήθως οι άνθρωποι που έχουν απάντηση σε όλα δεν μπορέσαν να κάνουν ποτέ τη σωστή ερώτηση αλλοιώς θα τους είχε γυρίσει ο κόσμος ανάποδα θέλοντας και μη.)
Αγαπώ το διάβασμα (μέχρι σημείου να διαβάζω στριμωγμένη σα σαρδέλα στο μετρο με το βιβλίο να στηρίζεται μετα βίας στο χέρι μου, και να χάνω πολλές φορές τη στάση...)
Μεγάλο μου ελάττωμα η αφηρημάδα μου σ΄αυτό το κόσμο και η συγκέντρωσή μου σε κάποιον άλλο. Ρωτήστε το Βασίλη τι σοκ έπαθε μόλις είδε πως περνάω απέναντι τη λεωφόρο. Απορεί πως δεν με έχουν λυώσει ακόμα!
Αγαπώ το κινηματογράφο μέχρι αηδίας, το ίδιο και τη μουσική.
Οσο αγαπώ τα παραπάνω τόσο αδιάφορη είμαι για το χρήμα (όχι δεν είναι τρόπος του λέγειν.. σας διαβεβαιώνω ότι είναι αμοιβαία η περιφρόνηση μεταξύ μας, εγώ ποτέ δεν το έψαξα κι εκείνο ποτέ δε με βρήκε!). Ενα αυτοκινητάκι ήταν η μοναδική μου περιουσία κι όταν το έλυωσα σ΄ενα στουκάρισμα στην εθνική μετά έμαθα να χρησιμοποιώ πάλι τα πόδια μου. Τι ευλογία εκείνο το τρακάρισμα...
Η αγαπημένη μου ασχολία είναι οι περίπατοι συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη ζώνη του λυκόφωτος την οποία έχω σε μεγάλη εκτίμηση και η οποία καταλαμβάνει περίπου το 90% των όσων υπάρχουν γύρω μας το δε μόλις 10% είναι αυτό που οι περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι είναι η μία και μοναδική αλήθεια!! (πλάκα δεν έχει?). Αλλά δεν χρειάζεται να το πούμε για δύο λόγους πολύ σοβαρούς. Πρώτον αν κουνηθείς από τη καρέκλα της σιγουριάς μπορεί να πέσεις άσχημα πόσο μάλλον αν σε σπρώξουν..... και δεύτερον οποιος δεν έχει περπατήσει στα μονοπάτια της απλά λέει ηλίθιους όσους το ισχυρίζονται οπότε τι να λέμε έτσι για να πιάνουμε ανούσια κουβέντα? Η ουσία ειναι ότι υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση.
Ο Γιουγκ έλεγε πως αν κάποιος μιλάει με το θεό είναι δικαίωμα του και σεβαστό. Αν όμως πει ότι ο θεός του απάντησε, στείλτε τον σε μένα. Συμφωνώ απόλυτα.
Ομως υπάρχει και το άλλο σκέλος. Αν κάποιος δεν μπορεί να δει κάτι παρά πάνω από αυτά που του πλασάρουν είναι σεβαστό αλλά αν επιμένει να μη βλέπει ακόμα κι αν όλα φωνάζουν για το αντίθετο τότε στείλτε τον στον κ.Γιώργο που είναι ένας εξαίρετος οφθαλμίατρος!
Λυπάμαι αν απογοητεύσω πολλούς φίλους με τα παραπάνω αλλά εγώ δε φταίω. Η μανούλα μου που μ΄εκανε ζαβό. Υπομονή, τόσοι άνθρωποι «σώφρονες» υπάρχουν γύρω. Δε χάθηκε ο κόσμος αν γεννιέται που και που και κανένας αστάθμητος παράγων!
Πιστεύω σε πολλούς θεούς αλλά σε ένα παντροκράτορα που είναι «το παν». Δηλαδή αν δεν ήταν ο υπέρτατος θεός το ΠΑΝ ποιός θα ήταν? Το μισό?
Επίσης μια και τοφερε η κουβέντα, γοητεύομαι να σκέφτομαι ότι ο Πάνας τριγύριζε και στην Αρκαδία γιατί από την Αρκαδία είμαι κι εγώ.
Πιστεύω επίσης σε πολλούς υιούς που ήρθαν εδω κάτω να μας ανοίξουν τα μάτια αλλά στου κουφού τη πόρτα όσο θέλεις βρόντα. Γι΄αυτό και οι επαγγελματίες αποκοιμιστές των κοπαδιών βρίσκουν όποιον θέλουν και τον κάνουν θεό. Οταν έχεις ένα κοπάδι από κάτω που ζητά απεγνωσμένα κονσέρβα απαντήσεις που να του καθησυχάζουν τη κάθε φοβία που κουβαλάει μέσα του, χαζός είσαι να μην κατασκευάσεις μια αλήθεια έτσι στο πρόχειρο και να βγάλεις και κανα φράγκο από την ιστορία?
Τώρα βέβαια θα ρωτήσετε είναι δυνατόν να πιστεύεις στη ζώνη του λυκόφωτος αλλά να μην πιστεύειες στα παραμύθια που τσαμπουνάνε εδώ και χρόνια στο κοσμάκη?
Εδώ σε θέλω μάστορα να δεις πως γίνεται.
Αγαπώ την Ελλάδα και δυστυχώς ακόμα δεν έχω καταφέρει να της αποδείξω πόσο την αγαπώ. Ολη τη ζωή μου ένοιωθα σαν να πατώ πάνω σ΄ενα ιερό τόπο που κατοικείται από ανίερο πλήθος, αλλά μόνο τελευταία αρχίζω να αντιλαμβάνομαι αμυδρά πόσο ιερός ήταν ....
Αυτά εν ολίγοις και ότι απορία καλοδεχούμενο το σχόλιό σας ή το mail.
Και μη ξεχνάμε το σύνθημα.
«Ερεύνα ότι πιστεύεις!»".

10 σχόλια:

vasiliskos είπε...

Ειλικρινά, σ'ευχαριστώ.. Θα είμαι εδώ γύρω μέχρι να σκαρφιστώ κάτι καινούργιο!

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

Εδω θα ειμαι, θα σε περιμενω.

Artanis είπε...

Καταπληκτικός τρόπος σκέψης, λυπάμαι που δεν την γνώρισα νωρίτερα...Όσο για σένα φίλε μου που σε είχα χάσει, τώρα σε πέρασα στα αγαπημένα και δεν σε ξαναχάνω...Σ' ευχαριστώ που μου δίνεις ακόμα μια ευκαιρία...

Καλά να περνάς, καλό Σ/Κ να έχεις...

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

Artanis μου σ ευχαριστω πολυ. Οσο για την Βασιλικη, τα κειμενα της πιστευω θα υπαρχουν μονιμα στο blog της εστω και κλαιστο κι ετσι οποιος θελει θα χει την ευκαιρια να τα διαβασει. Φιλια.

Artanis είπε...

Wraia, 8a perasw na ta dw...kalo Pasxa na exete...

Νικόλας Παπανικολόπουλος είπε...

:) Πολύ όμορφο αυτό που κάνεις φίλε μου, ευγενικό με όλη τη σημασία της λέξης.. Τυχερός εσύ, που την εχεις φίλη, τυχερή και κείνη που είσαι φίλος της! Τυχεροί και εμείς, που έχουμε την ευκαιρία, όχι μόνο να διαβάσουμε τα γραπτά της διά μέσου εσένα, μα κυρίως, να στολίσουμε την ψυχή μας με την ωραία πράξη σου!

Καλό Πάσχα να έχεις, γεμάτο αγάπη και υγεία!

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

Φιλε Νικολα σ ευχαριστω αλλα ξερεις, δεν εκανα τιποτα αλλο, περα απο αυτο που θα εκανε καθενας για καθε καλο του φιλο.Αυτο μονο.
Σου στελνω την καλημερα μου.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Καλό σου μεσημέρι!!!!

Δυναμισμό ως απόρροια πλήρους αγανάκτησης βγάζουν τα κείμενα της φίλης που δε γνώριζα μέχρι τώρα, γιατί δεν είχε τύχει.
Μιας αγανάκτησης από την οποία διακατέχεται το σύνολο των προδομένων πολιτών τούτης της χώρας κι' εμείς όλοι εκεί ανήκουμε δυστυχώς.
Να εισαι ΠΑΝΤΑ καλά!!!

Φιλί κι Γλαρένιες αγκαλιές

Φαίδρα Φις είπε...

ό,τι πιστεύεις ν'αναστηθεί
σε φιλώ

Στρατος "exoaptonkyklo" Ραπτοπουλος είπε...

Αγαπημενη Φαιδρα, σου στελνω τις καλυτερες ευχες μου. Να σαι καλα!